Do poslední etapy závodu Okolo jižních Čech se cyklisté vydají v 11:00 hodin z nám. Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. A po 168 km by se měli mezi 15:00 až 15:20 objevit v Jindřichově Hradci. Než však protnou cílovou čáru, ještě si dají 11km okruh přes obec Buk. Pak už bude definitivní konec 10. ročníku tohoto etapového závodu, který provádí cyklisty nádhernou krajinou jižních Čech.

Z Budějovic do Hradce je to mnohem blíž než 168 km. Aby tuhle porci závodníci natočili, vydají se nejprve směrem na jih přes Zvíkov a Ledenice do Trhových Svin. Odtud udělají okruh přes Horní Stropnici, Benešov nad Černou a Svatý Jan nad Malší zpět do Trhových Svin, což bude profilově nejobtížnější část etapy. Zbylých přibližně 70 km přes Mladošovice, Chlum u Třeboně a Stráž nad Nežárkou už bude co se týče výškových metrů snadnějších.

Na trase jsou vypsány tři vrchařské prémie a tři sprinterské. Dvě z nich, které mohou být pro konečné účtování velmi důležité, v posledních 25 km.

Jelikož včerejší etapu nedokončilo 5 závodníků, čímž rozšířili tuhle skupinu na 21 cyklistů, k dnešní by mělo nastoupit 115 lidí.

Ve žlutém odstartuje Martin Hansen z Uno-X, jenž má náskok před ruhým Adamem Ťoupalíkem z Elkov Kasper pouhé 2 vteřiny a před Michaelem Kukrlem z Felbermay-Simplon Wels vteřin 13. Přitom na prémiích se berou 3, 2 a 1 vteřina a v cíli 10, 6 a 4 vteřiny.

Tenhle 20letý mladík, který letos zatím výsledkově žádnou díru do světa neudělal, má v držení i dresy nejlepšího mladíka a vrchaře. Všechny obléknout nemůže, tudíž vrchařský puntíkatý oblékne Márton Dina z ATT Investments, který na Hansena ztrácí 12 bodů, přičemž na prémiích bude k mání až bodů 15.

Bílý pro nejlepšího jezdce do 23 let na sobě bude mít ve včerejší etapě druhý Trym Brennsaeter z Groupama-FDJ Continentale. V této kategorii mu sice patří až 3. příčka, ale 2. v pořadí Sakarias Loland z Uno-X poveze dres zelený, určený nejlepšímu ve sprinterské soutěži.

21letý Nor, který letos posbíral 27 UCI bodů, má v soutěži o zelený trikot náskok před druhým Daanem Van Sintmaartensdijkem z VolkerWessels 16 bodů. Na prémiích se bere za první místo 5 a v cíli 25 bodů. Navíc etapa má značný potenciál skončit hromadným spurtem, v němž Nizozemec vyniká, takže šance na změnu i v této soutěži existuje.

Připomeňme si ve fotoreportáží Pavla Kopeckého ještě včerejší etapu.

loading...