Pro Tadeje Pogačara byla 17. etapa s cílem na Col de la Loze velmi těžká. 21letý Slovinec neztrácí energii, ale v posledních třech prudkých kilometrech se trápil na svém limitu a dojel s odstupem 30 sekund na Miguela Angela Lopeze a 15 sekund na Primože Rogliče. 

Pogačar nebyl v cíli etapy zrovna šťastný a nutil se do pozitivních odpovědí: No, co můžu říct. To poslední stoupání bylo opravdu brutální, kruté. Udělal jsem maximum. Stále jsem byl Primožovi blízko, ale pak už jsem nemohl a ztratil jsem nějaký čas. Ale musím být spokojený, když v takové etapě skončím třetí. Ztratil jsem pár vteřin, ale s dneškem musím být spokojený." 

Při svém debutu na Tour de France stále drží druhé místo průběžného pořadí a také je nejlepším závodníkem do 25 let a nově i nejlepším vrchařem. Zdánlivě není důvod být skleslý, ale na Col de la Loze se patrně rozhodlo o tom, že letošní Tour nevyhraje. 

„Tour ještě neskončila. Ve čtvrtek je na programu těžká etapa přes Alpy a také vrchařská časovka na La Planche des Belles Filles. Může se stát cokoliv. Stále můžu přijít o pódium, můžu zůstat druhý, možností je hodně. Zkusím to a uvidíme. Všechno bude záviset na tom, jak zregeneruji. Rozhodnou nohy. Určitě se budu ještě snažit,“ dodává bojovně Pogačar. 

Pogačar nyní ztrácí 57 sekund na Rogliče, ale podstatná je především forma obou jezdců. Až do Col de la Loze neztratil mladší Slovinec v horách na Rogliče ani vteřinu, ale teď je ve stoupáních silnější lídr Jumbo - Visma. Pogačar na Rogliče těžko něco vymyslí, zejména s přihlédnutím ke kvalitě nizozemského týmu. 

Zároveň se musí strachovat o své druhé místo. Miguel Angel Lopez se postupně zlepšuje a ve výšce nad 1800 metrů byl ze všech nejlepší. Tito dva svedli souboj už loni na španělské Vueltě. Lopez dlouho držel bílý dres pro nejlepšího mladého závodníka a také pódiové umístění, ale v poslední horské etapě byl lepší Pogačar a dostal se před Kolumbijce. Karta se obrátila, Pogačar je už hodně unavený a Lopez se zlepšuje.

Lídr Astany ztrácí pouze 29 sekund a hlavně si zvýšil sebevědomí: „Jsem teď třetí a samozřejmě budu bojovat o celkové pořadí až do Paříže. Máme před sebou tři náročné etapy, jakýkoli den může být rozhodující a musíme udržet pozornost na maximu. Budu postupovat den za dnem až do Paříže."       

Roglič se Lopeze obávat nemusí, protože Kolumbijec ztrácí skoro minutu a půl a navíc nabere další čas v časovce. Ale pro Pogačara bude těžkým soupeřem. A nijak zvlášť daleko nejsou ani další soupeři. Richie Porte má odstup 2:08, Adam Yates 2:17, Rigoberto Uran 2:27 a Mikel Landa 2:30. I při jednom horším dnu se Pogačar může hodně propadnout.

A stále může přijít i oba dresy. Ve vrchařské soutěži vede o 3 body před Rogličem, ale nebezpeční budou také uprchlíci v 18. etapě, především Pierre Rolland a Nans Peters. A ztratit může i bílý dres, když se něco hodně pokazí, protože Enric Mas na 8. místě ztrácí jen 3:21. Tato Tour opravdu ještě neskončila.