Na začátku letošní sezóny tým UAE Emirates oznámil, že nejdůležitějšími závody v kalendáři Tadeje Pogačara budou Tour de France a poté španělská Vuelta. Ale už dlouho před startem Tour sám Pogačar uvedl, že Vuelta je v jeho případě nepravděpodobná. A nic na tom nezměnil ani prohraný souboj s Jonasem Vingegaardem. UAE Emirates chtěl Pogačara nasadit na dva třítýdenní závody už loni, ale stejně jako letos se původní plán neuskutečnil. Pogačar se soustředil na jednorázové závody, byl třetí na Olympijských hrách v Japonsku a monument Okolo Lombardie.

Letos však má ještě větší cíl. Chce se poprvé v kariéře stát mistrem světa. Jeho cesta za druhovým trikotem začne už tuto sobotu 30. července na Clasica San Sebastian. Poté ho čeká téměř měsíční volno od závodů a příprava na podzimní sezónu. V plánu je Bretagne Classic v Plouay (28. 8.), kanadské jednorázovky GP Québec (9. 9.) a GP Montreal (11. 9.) a následně už mistrovství světa v australském Wollongongu (25. 9.). 

267 kilometrů dlouhý závod s mnoha krátkými stoupáními by mohl Pogačarovi vyhovovat, ale bude čelit velké konkurenci. O třetí titul v řadě se pokusí Julian Alaphilippe a trať je na něj jako ušitá. Mezi favority patří také Wout van Aert a svou přípravu na šampionát směřuje také Mathieu van der Poel a další špičkoví klasikáři. Sezónu zakončí na italských klasikách Giro dell'Emilia (1. 10.), Tre Valli Varesine (4. 10.) a monumentu Okolo Lombardie (8. 10.).

Vueltu možná vynechá také Roglič

Bez Pogačara a Vingegaarda na startu španělské Vuelty mají větší šanci další favorité. O čtvrtý titul za sebou by se rád pokusil Primož Roglič, ale zatím nemůže potvrdit, že toho bude schopen, protože si na Tour de France způsobil drobné fraktury dvou obratlů a není jasné, zda bude do Vuelty v pořádku. A čas rychle ubíhá, Vuelta začíná už 19. srpna v nizozemském Utrechtu. Startovní listina Vuelty by však ani bez Slovinců nebyla chudá. Pojede vítěz Giro d'Italia Jai Hindley a k ruce bude mít špičkovou sestavu BORA hansgrohe se Sergiem Higuitou, Emanuelem Buchmannem a Wilcem Keldermanem.

INEOS Grenadiers povede Richard Carapaz, ale šanci na úspěch v celkovém pořadí mají také španělský mistr Carlos Rodríguez a Pavel Sivakov. UAE Emirates se spoléhá na Joaa Almeidu, Marca Solera a Brandona McNultyho. Za Bahrain Victorious pojedou Mikel Landa, Gino Mader, Pello Bilbao a Jack Haig. Tour a Vueltu zkombinují Enric Mas a Nairo Quintana, debut čeká Remca Evenepoela a po úspěchu na Giru se na scénu vrátí samozřejmě také Jan Hirt.