166 kilometrů dlouhá etapa z Novary do Fossana přitom nezačala nijak atraktivně, do dlouhého úniku totiž nechtěl vůbec nikdo a začátek závodu byl velmi pomalý. Úplný klid vládl ve vysílání italské televizní stanice RAI, jejíž zaměstnanci se zapojili do stávky, aby upozornili na omezování svobody slova ze strany italské vlády a nikdo závod nekomentoval. Ale i italští diváci si museli všimnout, když se začalo útočit před jedinou vrchařskou a dvěma rychlostními prémiemi. Pro body na vrchařské prémii si dojel Lilian Calmejane (Intermarché Wanty), který na chvíli odjel s Davidem Ballerinim (Astana Qazaqstan). Ital chtěl pokračovat v úniku, ale Calmejane nikoliv a Ballerinimu se do sólové jízdy nechtělo a vrátil se zpět.

Pro sprintery byly hodně lákavé rychlostní prémie, na kterých si (bez skupiny v úniku) mohli zaspurtovat o 12 bodů za první místo. Na prémii 87 kilometrů před cílem byl nejrychlejší Jonathan Milan (Lidl-Trek), ale důležitější bylo, že při rozjíždění spurtu se z pelotonu utrhla skupina třiadvaceti jezdců, která z popudu týmu Alpecin-Deceuninck pokračovala v rychlém tempu. Velmi rychle si tato skupina plná elitních sprinterů vytvořila náskok přes minutu a půl na peloton s Tadejem Pogačarem (UAE Emirates). Vpředu však nebyl nikdo nebezpečný pro vedoucího muže celkového pořadí, takže do stahování se musely zapojit jiné týmy, nejdříve Polti-Kometa, posléze i Movistar.

Rychlé tempo Movistaru dokonce vedlo k rozdělení pelotonu na bočním větru a lídr soutěže do 25 let, Belgičan Cian Uijtdebroeks (Visma-Lease a Bike), skončil v té špatné části hlavního pole a musel se dotahovat zpět. Nakonec se první, druhá i třetí skupina sjely a zdálo se, že ve zbytku závodu už se jezdci budou pouze připravovat na hromadný dojezd. Milan si dojel pro další vítězství na rychlostní prémii před Timem Merlierem (Soudal Quick-Step) a Kadenem Grovesem (Alpecin-Deceuninck), Pogačar spurtoval na bonusové prémii o sekundy a snížil svůj čas v celkovém pořadí o další dvě sekundy, jednu bral Geraint Thomas (INEOS Grenadiers).

Pogačar a Thomas si zazávodili 

Tito dva však ještě nebyli se závoděním ani zdaleka hotoví. Ve stresujícím závěru etapy se dopředu tlačily sprinterské týmy, po levé straně silnice byl ovšem nejsilnější INEOS a za nimi se schovával poměrně dost osamocený Pogačar. Cílem INEOSu i Pogačara bylo dojet do posledních třech kilometrů v pořádku a vyhnout se pádu. A také se udržet vpředu v krátkém stoupání před cílem. Do cesty se totiž rozjetému pelotonu postavilo 1800 metrů dlouhý kopec, který začínal 4 kilometry před cílem. Pogačar si najel dopředu a před vrcholem zachytil útok Mikkela Honorého (EF Education-EasyPost).  

Thomas musel reagovat a dvojici v úniku si doskočil. Pogačar překvapivě pokračoval v úniku, šlapal do pedálů ze všech sil a utrhl Honorého. Thomas v klesání také visel za oči a nebyl schopný s mužem v růžovém trikotu střídat. Protočil se jen na chvíli, přesto měli v posledním kilometru poměrně solidní náskok. 

Sprinteři se ale nenechali zahanbit, peloton se rozjel do maximální rychlosti a 300 metrů před cílem sprintujícího Pogačar dostihl. Samotný spurt byl hodně tvrdý, jako první akceleroval Tobias Lund (DSM-Firmenich PostNL), z levé strany ho objel Milan, zatímco Merlier si našel na poslední chvíli zadní kolo Jentheho Biermanse (Arkéa-B&B Hotels) a z jeho závětří začal spurtovat u pravé bariéry. Za ním se Olav Kooij (Visma-Lease a Bike) dostal do kontaktu s Albertem Dainesem (Tudor), ztratil rychlost a šanci na vítězství

1161411318.jpg

O vítězství svedli souboj Merlier a Milan a s malým náskokem protnul pásku jako první zkušený Belgičan. Na třetím místě skončil Biniam Girmay (Intermarché Wanty), čtvrtý dojel Biermans a pátý Lund.

Merlier byl rád, že únik sprinterů byl dostižen a mohl sprintovat z celého pelotonu s podporou svého týmu. "Ve skupině jsme byli jen já a Luke (Lamperti, pozn. red.), takže to nebyla dobrá situace. Ostatní týmy tam byly s více kluky, takže jsme se snažili snížit tempo. To byla správná volba."

"Finále byl tím posledním stoupání ztížené," pokračuje Merlier. "Jeli jsme svoje tempo a bylo to dobré rozhodnutí, chtěl jsem se posunout dopředu trochu dřív, ale musel jsem trochu čekat. Nakonec to byla dobrá situace, protože tam byli Mauri Vansevanant, Julian Alaphilippe, byl tam Luke Lamperti a všichni odvedli skvělou práci."

"V závěru jsem nějak nenašel správný hák. Byl jsem příliš na větru a 300 metrů před cílem jsme museli začít sprintovat. Jonathan Milan startoval vlevo, já vpravo. V tu chvíli jsem věděl, že budu druhý nebo první. Naštěstí jsem vyhrál. Bylo to ale moje zatím nejtěžší vítězství," dodal.

Merlierovi to stačilo i na vedení v bodovací soutěži, s Milanem mají stejný počet bodů (63). Dosavadní lídr Filippo Fiorelli (VF Group Bardiani) klesl na třetí místo.   

1161442710.jpg

V ostatních soutěžích se vlastně nic nezměnilo. Pogačar navýšil vedení na 46 sekund před Thomasem a o 2 sekundy před ostatními závodníky v první desítce celkového pořadí. S přehledem vede i vrchařskou soutěž. Nejlepším mladým závodníkem zůstal Uijtdebroeks.

Pogačar musel novinářům vysvětlit, jak k závěrečnému útoku vlastně došlo. "Neútočil jsem já sám, jen jsem zachytil Mikkela Honorého," usmíval se Slovinec. "Byla to dobrá situace. Snažil jsem se jet dál, ale vlastně jsem nikdy nevěřil, že bychom mohli dojet až na cílovou čáru. Líbilo se mi ale, že se G (Geraint Thomas, pozn. red.) točil. To mě překvapilo, respekt!"

"Snažil jsem se, ale bylo to ještě 400 metrů. Měl jsem dobré nohy a takový terén mi prostě sedí. Útok mi připomněl mé mládí. Takhle jsem závodil s kamarády. Takto mi to vyhovuje," dodal.