Polti, což je firma zaměřující se na výrobu domácích především parních spotřebičů a čistících přístrojů, se totiž v roce 1994 stala hlavním sponzorem bývalého italského týmu a do roku 2000, kdy tým skončil, jím prošli takoví borci jako Gianni Bugno, dvojnásobný světový šampion a vítěz Giro d´Italia, Davide Rebellin, mj. vítěz pěti ardenských klasik, Richard Virenque, sedminásobný vítěz vrchařské soutěže Tour de France či Ivan Gotti, dvojnásobný vítěz Gira.

Současný projekt dvou bývalých špičkových cyklistů Alberta Contadora, sedminásobného vítěze Grand Tours, a Ivana Bassa, mj. dvojnásobného vítěze Gira, který jsme v minulém roce znali pod označením EOLO-Kometa, ale nemá s bývalým Polti kromě nového hlavního sponzora nic společného.

Změna na pozici hlavního partnera je hlavním důvodem, proč tým zcela změnil outfit. Modré dresy vzaly za své a byly nahrazeny převážně bílo-červenou kombinací, doplněnou zelenou barvou Komety a na zakončení rukávů zůstala modrá reprezentující EOLO. Kraťasy jsou celé červené.

417881091_18266322961206287_8982415238509372807_n.jpg

Druhý titulární partner Kometa je potravinářská firma a její domovinou je vedle Itálie také Maďarsko. Tady pak hledejme kořeny toho, že v posledních letech se v sestavě tohoto v Itálii registrovaného týmu objevují maďarští cyklisté. V nedávné minulosti to byl Márton Dina, který od loňska zakotvil v českém ATT Investments, a aktuálně už pátým rokem tu bude závodit maďarská trojka Erik Fetter (na titulním snímku uprostřed). Trojka proto, že jedničkou je Attila Valter z Visma-LaB a dvojkou právě Márton Dina.

Dres pochází z dílny španělského výrobce Gsport, který obléká i další druhodivizní tým Caja Rural-Seguros RGA. Jezdci budou i v tomto roce sedlat kola Aurum, což je také projekt obou bývalých špičkových jezdců a majitelů týmu. Bicykly budou osazeny komponenty nejvyšší sady SRAM a doplněny výplety americké značky ENVE, která dodává kola i UAE Emirates a nově také celé bicykly TotalEnergies. Zatímco jezdci budou prohánět Aura, sportovní ředitelé je budou doprovázet v autech z dílen Škoda Auto.

Polti-Kometa je sice registrovaný v Itálii, ale základnu má ve Španělsku. Propojenost Itálie a Španělska se mj. odráží i na národnostním složení týmu. Pro rok 2024 tu bude jezdit 9 Italů a 7 Španělů z celkového počtu 20 jezdců.

415042503_18265956166206287_3465732652168499161_n.jpg

Tým vznikl v roce 2018 jako kontinentální a s příchodem společnosti EOLO do role hlavního partnera postoupil v roce 2021 do úrovně ProTeams. Za dobu své existence vyprodukoval šest cyklistů, kteří přestoupili do některého z World týmů. V letošním roce to byli dva: Lorenzo Fortunato do Astany a Vincenzo Albanese do Arkéa-B&B Hotels.

V loňském roce co se týče UCI bodů obsadilo EOLO-Kometa 9. místo z 18 ProTeams. Zaznamenali pouze 4 vítězství, z toho tři byly z úrovně 2.1, ovšem to čtvrté stálo za to: Davide Bais vyhrál 7. etapu Gira.

Pro letošní sezónu tým obměnil sedm lidí. Tři mladí kluci přišli z úrovně konti nebo klubových celků, Brit Paul Double z rozpadnuvšího se Human Powered Health, ale nejznámějšími jsou Kolumbijec Jhonatan Restrepo, který jezdil v minulosti čtyři roky v týmu Katusha a do svých současných 29 let získal řadu pódiových umístění, přičemž nejcennější bude 2. místo v etapě na Vueltě, ovšem staré už šest let. A společně s Restrepem také Matteo Fabbro, přicházející po čtyřech letech strávených v Bora-hansgrohe, jehož nejcennějším úspěchem bude 5. místo na Tirreno-Adriatico v roce 2021.