Trek - Segafredo tak nemohl začít letošní sezónu lépe. A zmínil to i Richie Porte: "Jo, je to skvělý start roku. Nejdříve ženy vyhrály svůj závod a potom já vyhrál tento závod. Každý má názor na to, kdy je dobré být v nejlepší formě a tak dále, ale když jste z Austrálie, je vítězství na Tour Down Under velkým zadostiučiněním." 

Richie Porte byl velkým favoritem závodu kvůlu dvěma dojezdům na kopci. Etapu do Paracombe vyhrál a v etapě na Willunga Hill skončil překvapivě druhý, ale stačilo mu to ke zisku okrového dresu celkového vítěze. Porte tak opět vítězí v typu závodů, které mu vždy seděly nejvíce, v týdenních etapácích. "Pracoval jsem na to tvrdě a teď vím, že stále můžu vyhrávat závody a je to dobré vědět před nadcházející sezónou. Rozhodně to není snazší než dřív, takže si vítězství velmi vážím."

Porte musel v závěrečné etapě čelit těžké konkurenci. Do úniku se totiž dostala silná skupina 26 cyklistů a hrozilo, že vybere bonifikační sekundy v cíli, na které Porte myslel. V celkovém pořadí ztrácel jen 2 sekundy na Daryla Impeyho a kdyby ho nedokázal v cílovém stoupání utrhnout, o vítězství by přišel a Impey by se stal potřetí za sebou vítězem. Ale nakonec se vše vyvinulo úplně jinak. 

"Byl to těžký den pro náš tým. Byly chvíle, kdy jsem si říkal, že celkové pořadí už nevyjde, protože vpředu byla velká skupina. Ale kluci ji snadno stáhli. Víte, lidé vyzdvihují Madse Pedersena, protože je mistrem světa a pomáhal mi, ale všichni moji týmoví kolegové byli úžasní, každý měl svoji roli," chválí Porte své parťáky. 

"Mads je skvělý kluk. Snadno stáhnul dvě minuty ztráty na skupinu 26 jezdců. Pár dní po vítězství na Mistrovství světa mi řekl, že mi přijede pomoci vyhrát Tour Down Under. Celý týden byl skvělý, jako ostatní kluci. Měli jsme tu nové týmové kolegy, dva neoprofesionály a Kennyho Elissonda a všichni byli výborní. Je to skvělý pocit, dotáhnout jejich práci do cíle," dodává Porte. 

Na Tour down Under spolu po většinu závodu bojovali dva velmi odlišní závodníci. Vrchař a specialista na celková pořadí Richie Porte a všestranný a rychlý závodník Daryl Impey. Zatímco Porte zářil v kopcích, Impey sbíral bonifikace. Před poslední etapou je dělily dvě sekundy a zcela odlišný přístup ke královské etapě. 

Týmu Mitchelton - Scott vyhovovala situace s početnou skupinou v úniku, ale Darylu Impeymu by nakonec nejspíš nepomohlo nic. V cílovém výjezdu na Willunga Hill ztratil na Porteho 26 sekund a spadl na šesté místo konečného pořadí. 

"Na pásce jsem byl úplně mrtvý. Věděl jsem, že je po všem, když jsem odpadl, ale bojoval jsem až do cíle. Zkoušel jsem snížit ztrátu a zachránit pódium," svěřil se Daryl Impey v cíli. "Neměl jsem dobrý den. Trpěl jsem už na začátku stoupání, asi jsem zaplatil za aktivitu v průběhu týdne. Jsem spokojený se svým výkonem, ale jsem samozřejmě zklamaný s dneškem a s tím, jak to dopadlo."

"Nechci se vymlouvat, Richie byl nejlepším vrchařem. Byl bych radši, kdybych měl k dobru 20 sekund, jak jsem obvykle míval, ale bylo to letos těsnější. Richie zajel výborný závod. Loni jsem dojel na jeho zadním kole a doufal jsem, že by to mohlo vyjít i letos, ale tělo nereagovalo stejně jako loni."

Matt White, sportovní ředitel týmu Mitchelton - Scott také nebyl spokojený, ale ocenil výkon Daryla Impeyho a celého týmu: "Daryl ztratil pět sekund na druhé místo, z toho je jasné, jak těsné to bylo mezi druhým a pátým. Nakonec z toho nic nemáme, ale jsem hrdý na to, jak kluci celý týden závodili. Zajeli jsme takticky velmi chytrý závod, jenom to na Richieho v kopcích nestačilo."

"Věděli jsme, že je nejlepší vrchař a proto jsme se snažili sbírat bonusy všude, kde to bylo možné. V psoeldní etapě jsme chtěli, ať skupina vpředu posbírá bonusy v cíli a skoro to vyšlo, jenom Richie se dokázal vrátit dopředu, ale nehledě na to, Simon (Yates) Richiemu stejně nestačil a Daryl neudržel ani druhé místo." 

Pro Porteho je to skvělý start sezóny, ale ty nejdůležitější závody ještě přijdou. V únoru odletí do Evropy a objede Tour du Haut Var a Paříž - Nice. Následně se postaví na start Kolem Katalánska, Kolem Romandie a Critérium du Dauphiné a poté už přijde vrchol sezóny - Tour de France. Porte se dlouhodobě soustředí na celkové pořadí Tour de France, jednou skončil pátý (2016), ale vždy byl úspěšnější v krátkých etapácích. Dvakrát vyhrál Paříž - Nice, dvakrát Tour Down Under, vyhrál Romandi, Švýcarsko, Katalánsko, Trentino a Algarve. V týdenních závodech patří k nejlepším závodníkům své generace, ale posedlost Tour ho dovedla na špatnou cestu a snad se letos vrátí k vítězstvím.