Závěrečný závod Challenge Mallorca Trofeo Palma se jel na 150 km s převýšením tisíc metrů. Bylo tedy zřejmé, že nejpravděpodobnější je hromadná koncovka. I proto se podruhé na Mallorce postavila na start dvojice Caja Rural-Seguros RGA Tomáš Bárta a Daniel Babor. V týmu Tudoru byl už počtvrté součástí sestavy Petr Kelemen.

Poté, co v prvním souboji sprinterů, kterým končil druhý závod pětidílné série, se oproti papírovým favoritům prosadili mladící ze Soudal-Quick Step, se nabízela otázka, zda se to mladým puškám podaří zopakovat, nebo se prosadí některé ze známých jmen. Anebo jestli třeba  vyšperkuje dosud úspěšnou misi švýcarského druhodivizního Tudoru, který tady obsadil postupně 7. (Mayrhofer), 2. (Dainese), 4. (Voisard) a 2. (Mayrhofer) místo, konečně prvenstvím právě třeba Alberto Dainese.

Report o skutečném průběhu může být hodně jednoduchý. Zpočátku byli aktivní především jezdci Pro a Conti týmů, pěti se podařilo odjet, ale byli dostiženi ještě před nájezdem na cílové městské okruhy. Následovaly sice nějaké další pokusy, ale neměly v podstatě šanci. Vše tedy dospělo do předpokládaného konce.

423162272_899941835470023_7442370083616080219_n.jpg

Jezdci Soudal-Quick Step se sice pokusili zopakovat něco podobného jako při druhém závodě, ale tentokrát neuspěli. V průběhu závodu i v jeho závěru byli hodně vidět i jezdci Tudoru, ale nakonec z toho vytěžili Daineseho 6. místo. Sice tady na Mallorce na vítězství nedosáhli, ale předvedli se ve velmi dobrém světle.

Ve spurtu početného startovního pole se tedy prosadili papírově nejsilnější. Loni Intermarché vyhrálo na Mallorce tři závody a díky Gerbenu Thijssenovi ani letos neodjíždějí s prázdnou. Belgičan šel na dlouhý spurt a zvládl ho bez potíží.

Nás může těšit, že Daniel Babor zopakoval na chlup stejný výsledek z loňského roku, tedy 8. místo. Zeptali jsme se ho, jak závod prožil: "V první spurterské koncovce jsme si s Tomášem úplně nerozuměli, ale poučili jsme se a dneska to bylo už o hodně lepší. Škoda, že v posledním okruhu měl Tomáš kolizi, takže jsem si už potom musel poradit sám. Byl jsem určený jako lídr a k ruce jsem měl vlastně jen Tomáše, maximálně ještě jednoho. Ostatní kluci, kteří tu s námi byli, ještě nemají dost zkušeností, takže se v pozičním boji hůř prosazují. Osmé místo považuju v této obrovské konkurenci, která se tu sešla, za slušný výsledek. Před sezónou jsem trochu změnil trénink, takže Mallorca byla i forma testu, jak na tom jsem, a vypadá to dobře. Uvidíme, jak to půjde dál."