V druhé polovině 30. let minulého století členové cyklistického klubu SK Ostravica Frýdek-Místek uskutečnili po tři roky dálkovou jízdu za tehdejším prezidentem republiky. Jednou ho navštívili v Praze a dvakrát za ním dojeli do Lán. Vždy šlo o dvoudenní jízdu, v jejímž průběhu překonali na tehdejších silnicích a s tehdejší cyklistickou výbavou vzdálenost přesahující 400 kilometrů. Praví cyklističtí dobrodruzi!

A jelikož na letošní 7. březen připadá 170. výročí narození prvního prezidenta samostatné Československé republiky, a poněvadž tenhle den letos je sobotou, tak přesně 7. března odstartuje z Frýdku-Místku po 83 letech od zatím poslední jízdy za prezidentem Masarykem novodobá dálková jízda Frýdek-Místek - Lány.

Organizátoři mají připraveny dvě varianty, jak zdolat trasu dlouhou 425 km. O tom, která varianta se nakonec uskuteční, rozhodne počasí. V případě příznivého se odstartuje za brzkého ranního kuropění, kdy budeme potřebovat světla a blikačky, a jede se na jeden zátah! Pokud bude hodně ošklivo, což se začátkem března v našich končinách nedá vyloučit, pak se start posune více z noci do dne a jízda se – stejně jako to dělali inspirátoři této akce z třicátých let 20. století – rozloží do dvou dnů.

Nutno dodat, že není smyslem akce připravit účastníkům co nejtěžší možné podmínky. Smyslem je užít si náročný fyzický výkon v rámci přiměřeného komfortu ve skupině stejně naladěných příznivců cyklistiky, tohoto nádherného sportu. Takže před i za cyklisty pojede doprovodné auto, do něhož bude možno uložit potřebné doplňky oblečení a občerstvení, takže nebude nutno být ověšen přemírou výbavy a prožitek pravé silniční cyklistiky, kdy vám pod nohama šustí pneumatiky a kolem uší vítr, bude dokonalý.

Marek Šimoňák je cyklistický nadšenec, ale nebylo tomu zdaleka tak vždy. Otec byl velmi dobrý tenista objíždějící turnaje a jako takový neměl na syna tolik času, takže ten se sice nepotatil, co se týče konkrétního sportu, ale sport mu učaroval tak jako tak. Atletika a běhy na dlouhé tratě včetně maratonů se staly jeho oblibou. Jenže když už měl za sebou jistý čas Kristova léta, potkaly ho vážné zdravotní komplikace, které neohrožovaly jen jeho sportování, ale i plnohodnotný civilní život. Měl však štěstí v neštěstí, potkal správného doktora, který mu dal šanci. A Marek jí uchopil, jak je pro sportovce - pro nějž je překonávání překážek a bolesti běžnou denní záležitostí - příznačné, pořádně za uši. Rehabilitace totiž vyžadovala pravidelnou přiměřenou zátěž v bazénu a na kole. A přesně tady začal druhý Markův sportovní život. Cyklistický!

A že jde o pořádného nadšence. Ročně přes 20 tisíc kilometrů umí natočit i při práci, rodině a organizování cyklistických akcí. A když už toho tolik najezdí, tak proč nezorganizovat něco velkého, pořádného. Takže coby organizátor a samozřejmě poté i konzument přišel s nápadem propojit cyklistický přejezd dvou ikonických vrcholů té části republiku, odkud pochází, Lysé hory a Pradědu. A Peklo Moravy bylo na světě: 330 km a 4.500 výškových metrů (https://www.peklomoravy.cz/). Tisíce turistů na startu nenajdete. Ale pravověrné cyklistické nadšence z celé republiky ano. Včetně například letošního mistra republiky v cyklokrosu Emila Hekele. A mezi účastníky a našince se už počítá i místní rezident Adam Hansen, toho času stále člen stáje Lotto Soudal, účastník 28 Grand Tours!

Sedm vydařených ročníků a za 118 dní osmý letošní. To už je s nadsázkou stereotyp. A když vás pak překvapí objev kroniky, kde najdete záznamy o tom, že cyklističtí dobrodruzi existovali ve Frýdku-Místku už za první republiky, a jste-li učitel dějepisu a cyklista v jednom, a k tomu zjistíte, že letos 7. března to bude 170 let od narození T. G. Masaryka, a ještě že jde o sobotu, pak vše zapadne tak perfektně do sobe, že nejde odolat.

Pokud patříte mezi cyklistické nadšence, kteří nade vše milují netradiční výzvy, pak koukněte na webové stránky https://masaryk170.cz/index.php.

A pozor: zbývá už jen 27 dnů!