Sobota je robota. Alespoň to dnes platilo pro juniory na etapáku LVM Saarland Trofeo. Dopoledne 14 km časovka s víc jak kilometr dlouhým kopcem blížícímu se k 7% sklonu. Odpoledne pak na to, že šlo o půletapu, docela dlouhá (126 km) a profilově zatím nejnáročnější etapa. 

Časovka

Do časovky šel z našich s největší šancí na dobrý výsledek Štěpán Telecký a tuto roli potvrdil. Dokončil ji na pěkném 5. místě. Jenže první tři časově docela odskočili, vítěz Joshua Tarling z Velké Británie byl lepší o 55 sekund. Štěpán se posunul na průběžné 9. místo. Naopak dosud nejlepšímu z našich Milanu Kadlecovi se časovka příliš nevydařila. Sice ve čtvrtině etapy na vrcholu stoupání jel srovnatelný čas s nejlepšími, ale pak už jen ztrácel a v cíli to znamenalo 2 min. ztráty na vítěze a sešup o 25 míst v pořadí na 34. pozici.

Štěpán Telecký si svůj výkon pochvaloval a byl z něj i mile překvapený: "S umístěním jsem spokojený. Jelo se mi dobře. Až jsem se divil. Po včerejšku, kdy jsem se necítil moc dobře, to dneska bylo až nad očekávání dobré. Z kopce jsem měl docela respekt, ale přejel jsem ho docela v klidu. Pomohlo mi i to, že jsem dojížděl soupeře před sebou."

"Štěpán ztrácí necelou minutu, což není zase taková ztráta, aby se s tím nedalo něco dělat a minimálně se posunout v pořadí výš. Dalším cílem může být i další vyhraná etapa. Jen je potřeba vzít na vědomí, že půletapy bývají zrádné, někomu ta druhá sedne a někdo může být po dopoledni docela vyprášený, takže se dá i dost ztratit. Doufám, že my budeme patřit do té první skupiny," shrnul aktuální stav a výhledy Tomáš Holub, při LVM Saarland sportovní ředitel týmu.

Štěpán Telecký, dnes nejlepší z našich.

Etapa

Takže od 16 hodin výhled na 1600 nastoupaných metrů, přes které se dostanou kluci do cíle. A k tomu vysoká teplota blížící se ke 30°C, takže spotřeba osmi bidonů s pitím nebyla ničím zvláštním. Etapa zavedla závodníky i do Francie, kde pořadatelé připravili stoupání po klasických kočičích hlavách do 12% sklonu a následně vrcholila na cílových okruzích přes další zrhuba 2 km kopec, který měl přes 8%. 

Závodilo se nadoraz, což se v kombinaci s obtížnými podmínkami projevilo výrazně naděleným startovním polem a značnými časovými rozdíly. Naši kluci se snažili být opět aktivní. Milan Kadlec byl sólově odskočený v polovině etapy s cílem dojet si pro body na vrchařskou prémii. To se sice nepodařilo, ale i aktivita se počítá.

Nejlepší z našich byl v cíli opět Štěpán Telecký, klasifikovaný na 10. místě, ovšem se ztrátou 1:24 min. na vítězného Lucemburčana Mathieu Kockelmanna (viz titulní snímek). Ten si pro etapu dojel sólově, za ním s odstupem 39 vteřin dalších pět lidí. Kockelmann se tím dostal do vedení, Štěpán se posunul na 8. pozici, přičemž na čtvrtého v pořadí tratí jen 15 vteřin. V týmech jsou naši kluci na průběžné 5. příčce za Nory, Italy, Francouzi z jejich nároďáku a Francouzi a jedním Španělem z AG2R Citroën U19.

"Cením si toho, že kluci jsou aktivní, jdou do toho po hlavě. Že to vždycky nevyjde, je normální, ale tenhle způsob závodění je posouvá a zvyšuje šance na nějaký úspěch. Zítra je poslední etapa, chceme být opět aktivní a pokusit se o vylepšení našeho dosavadního skóre," řekl před zítřejší profilově nejnáročnější 127 km dlouhou etapou Tomáš Holub.

Včera vyhrál Milan Kadlec etapu, dnes se mu příliš nedařilo.