Junior Václav Ježek (6:58) předával na devátém místě. „Povedl se mi start, ale pak mi to nesedlo,“ povídal. Kateřina Hladíková (7:44) se pak propadla na poslední pozici, kde zůstala i Vanda Dlasková (8:04). Až Matyáš Fiala (6:41) zabojoval a posunul se znovu nahoru. Kristýna Zemanová udržela devátou pozici a zajela třetí nejlepší čas z žen do 23 let (7:27) za Britkou Backstedtovou a těsně Francouzskou Burquierovou. Michael Boroš (6:51) pak ještě vytáhl českou trikolóru aspoň na osmou pozici. „Trať byla hodně rychlá a podobná bude i v neděli. Přál jsem si bláto a to se mi asi nevyplní. Ale pocit ze dneška mám celkem slušný,“ řekl.

Před Čechy ale skončil výběr USA, i když nejel v nejsilnějším složení, a také Kanada s dvěma šestnáctiletými dvojčaty Avou a Isabellou Holmgrenovými. To se asi, po pravdě mírně řečeno, nečekalo. „Ano, chtěli jsme být výš,“ připustil zklamaně reprezentační kouč Petr Klouček. „Super zajel jen Fiala, solidně Zemanová, ostatní byli horší. Ale aspoň si projeli v plném tempu trať, určitě se z toho nesesypou a půjdou každý naplno do svého závodu.“ Na druhou stranu nutno poznamenat, že z 25 zúčastněných zemí dokázalo celou štafetu postavit jen deset.

Nedalo se tedy třeba jinak určit pořadí závodníků? Každý tým si ho volí sám, každý jezdec jel jeden 3,2 km dlouhý okruh. Oba nejlepší na konec dali první i druzí Nizozemci a Britové (v pořadí žena muž), Belgičani jen na závěr Sweecka, který zajel absolutně nejlepší čas 6:27. Naopak obhájci prvenství Italové postavili eliťáka Fontanu hned na rozjezd, stejně jako Američani Whitea, Kanaďani Van den Hama nebo Poláci Konwu. Jako Češi nedal první tři nejmladší kategorie nikdo… 

Není divu, že měl Boroš jako finišman nejslabší čas ze všech eliťáků, kdy už neměl o co jet. Ještě že aspoň předjel švédskou třiadvacítku Anderssonovou. „Hodně jsme o tom přemýšleli. Ale loni jsme to dali přesně naopak. Káča Nash se pak na posledním úseku, kam všichni nasadili nejlepší chlapy, propadla z prvního místa a šesté,“ dodal Klouček. „Stejně rozhoduje výkonnost, jen možná ta motivace v kontaktu zůstane větší.“

Koncept štafet však chválí. „Stejný formát jezdí bikeři, je to určitě pozitivní a myslím, že získá ještě na oblibě.“ Asi není nutné se trápit, všichni členové sexteta se především rozjeli pro své individuální závody. Zajíci se budou počítat po honu v neděli odpoledne. V sobotu jedou postupně juniorky (ve 13 hodin), muži do 23 let (13) a ženy (15). V neděli pak junioři (11), ženy do 23 let (13) a muži (15).