Na cestě z Paipy do Zipaquirá čekalo na 182 km 2033 výškových metrů, tři z šesti stoupání o délce do 5 km byly vrchařskými prémiemi 3. a 4. kategorie. Specifikum etapy spočívalo v tom, že naprostá většina výškových metrů byla soustředěna do prvních dvou třetin trasy, zbylá část se odehrála po rovině.

GFwy7ERWcAAzJuo.jpg

Do etapy nenastoupil Óscar Sevilla (Madellín), třetí muž průběžného pořadí, jemuž ve startu zabránily následky včerejšího ošklivého pádu 500 metrů před cílem etapy.

Do denního úniku se dostalo 9 cyklistů vesměs z domácích týmů, z nichž nejznámějším byl Juan Diego Alba (Kolumbie), který v letech 2020 až 2021 nosil dres Movistaru, ovšem výsledkově se nijak neprosadil. Na peloton najeli přes 4 minuty, ale především zásluhou týmu Nu Colombia, který pracoval pro průběžného lídra závodu Rodriga Contrerase, byli už 75 kilometrů před cílem dostiženi.

Následně se jezdci týmů Bingoal WB a Corratec–Vini Fantini snažili zbavit čistokrevných sprinterů, aby zvýšili šanci pro své rychlé muže Davida Persica a Niccola Bonifazia. To se jim sice podařilo, ale necelých 30 km před cílem se do hlavní skupiny vrátili jak Fernando Gaviria (Movistar), tak Mark Cavendish (Astana Qazaqstan), dva z největších favoritů hromadné koncovky.

24 kilometrů před cílem ještě odskočili tři závodníci: Julián Cardona (Medellín-EPM), Laureano Rosas (Swift Carbon) a Alexander Gil (Orgullo Paisa). Trio dobře spolupracovalo, ale i tak je 4 km před cílem peloton pohltil.

luisenciclismo.jpg

Došlo tedy na souboj sprinterů, z nějž tentokrát vyšel vítězně Mark Cavendish, který v těsném sprintu udolal Fernanda Gaviriu. Třetí místo obsadil Nelson Soto z mexického Petrolike, jehož jméno by nám mohlo být povědomé, protože před pěti lety strávil dva roky v týmu Caja Rural-Seguros RGA.

„Nemám slov. V posledním kilometru jsem byl seřazen za svými kluky a věděl jsem, že je nemůžu zklamat. Byli fenomenální. Nejen ve finále, ale celý den. Po rozdělení pelotonu ve stoupáních se hnali s urputností a srdcem spolu s Movistarem, aby mě dostali do sprintu. Víra a vášeň, kterou projevili pro náš tým, mi vhání slzy do očí. Jsem tak hrdý, že jsme zde v Kolumbii mohli získat další etapové vítězství. Sprintovat proti Fernandu Gavirii v jeho rodné zemi bylo také speciální. Byl velmi rychlý a po práci obou našich týmů jsem byl rád, že jsem se s ním mohl podělit o pódium,“ uvedl Mark Cavendish na týmových stránkách.

GF7p3HKXIAAWhCJ.jpg

Na papíře to byla snadná etapa a my se snažili ji mít pod kontrolou. Ale ve stoupáních se peloton rozdělil na několik skupin a Mark jel se sprintery dvě minuty za přední skupinou. Alexey Lutsenko a Harold Martín López odvedli naprosto báječnou práci a vrátili Marka Cavendishe do čela. V závěru jsme udělali malou změnu a nechali Cees Bol jako posledního pro Marka. V první etapě to byl Mørkøv, ale dnes dostal ve špatné chvíli defekt a musel skupinu dlouho pronásledovat, přičemž utrácel spoustu energie. Obecně řečeno, všichni kluci pracovali perfektně a Mark dokončil týmovou práci. Byl to pro nás jako tým skvělý den,“ dodal Vasilis Anastopoulos, vedoucí výkonu týmu Astana Qazaqstan.

Na průběžné pořadí měla etapa minimální vliv.

Sobotní královská etapa je kratší (138 km), ale končí víc jak 30 km výjezdem do Alto del Vino. V ní by se mělo s největší pravděpodobností rozhodnout o celkovém vítězi 4. ročníku Tour Colombia.