171 km ve zvlněném terénu bez jediné vrchařské prémie. Takže hromadná koncovka nebo nějaké překvapení? Třeba způsobené větrem? Vrátí zkušenější Merlier (Soudal-Quick Step) a Groenewegen (Jayco AlUla) tentokrát porážku mladému Van Udenovi (dsm firmenich-PostNL)? Zamíchá se do toho i Waerenskjold (Uno-X Mobility), aby udržel zelený dres lídra proti Van Udenovi, s nímž měl před etapou totožný čas?

424896058_18029717764857451_4918254344148582862_n.jpg

Do denního úniku se pustili pouze tři lidi. A potřetí nechyběl oranžový dres Euskaltel-Euskadi. Dnes si vylosoval jokera Luis Ángel Maté, 39letý veterán, který po sezóně končí profi kariéru. Všechno by probíhalo normálně, kdyby kolem 90. km neudeřil boční vítr. Normálně když fouká, je to boj, nebezpečí a šance zároveň. Když na vás fouká při 14 stupních, je to o něco horší, takže se hodí i vesta. Ale když na vás fouká s pískem, tak to už je pech.

Peloton se trhnul na několik skupin a ze známých jmen zaváhali především dva. Lídr Cofidisu do sprintu Bryan Coquard a lídr UAE Emirates na celkové pořadí Rafal Majka. A ti vepředu jim to dávali pořádně sežrat. Tahle akce, při níž byli muži v původním úniku dostiženi, jak překvapivě začala, tak rychle ustala. Společně s větrem. Zezadu se skoro všechno vrátilo do náruče balíku a do pokusu číslo dva se mohli znovu vydat Maté znovu s Tzortzakisem, pětinásobným řeckým šampionem.

418830691_919587083071958_5040498717648180494_n.jpg

Nejprve byli puštěni na delší couračku, aby si je balík postupně zase přitahoval. 30 km před cílem fouklo znovu a opět poplach a dělení pelotonu. Vpředu zůstalo kolem 40 lidí, kteří rychle dojeli uprchlíky. Až ve třetí skupině se ocitl průběžný lídr Waerenskjold a musel měnit kolo. Což pro něj v této situaci, kdy souvislá kolona aut neexistovala, bylo hodně špatné. A jelikož vpředu se pořád jelo, pokus vrátit se byť jen do druhé skupiny rychle zabalil.

Hodně aktivně si dnes počínali jezdci BORA-hansgrohe a Movistaru. Speciálně u Movistaru vynikal Mathias Norsgaard, ale žádný z jeho pokusů nebyl nakonec úspěšný. Vše si totiž pečlivě hlídali cyklisté Soudal-Quick Step. A jejich práce tentokrát nepřišla vniveč. Spurt hodně redukované první skupiny vyhrál s přehledem Tim Merlier. Druhý skončil Arvid De Kleijn (Tudor), Van Udenovi stačilo 3. místo včetně získaných bonifikačních vteřin na posun do čela průběžné klasifikace.

GFQbkZaWgAAeT04.jpg

Co bylo také důležité, několik lidí, kteří tu mohli usilovat o celkové pořadí, dnes o tuto šanci s velkou pravděpodobností přišlo. Mj. Majka (UAE), Johannessen (Uno-X), Latour (TotalEnergies) či Mulubrhan (Astana). Stále jich ale pěkných pár zůstalo: mj. Wright (Bahrain), Sobrero (Bora), Lastra (Cofidis), Formolo a Romeo (Movistar), Fisher-Black (UAE) a především Simon Yates (Jayco AlUla).

Tohle je moc hezký dárek. Dnes jsem byl velmi motivovaný a nechtěl jsem udělat žádnou chybu. Něco se stalo v posledních dnech, ale pokud věříte v dobrý konec, vše nakonec dobře dopadne. To se stalo dnes a jsem šťastný, že mohu dát vítězství svému synovi,“ řekl bezprostředně po závodě Merlier.

"Byl to zvláštní závěr, na otevřené pláni, také trochu do kopce. Všechno muselo do sebe zapadnout a já jsem rád, že jsem udělal správné věci. V první skupině dojel i náš jezdec na celkovou klasifikaci William Junior Lecerf, takže to pro nás byl dobrý den,“ dodal 31letý belgický cyklista.