V rozhovoru pro RTV Slovenija odhalil Primož Roglič  svůj program do Gira, které startuje 6. května. Aktuálně trénuje s týmem na Tenerife. Na konci března, přesně 20. se postaví na start prvního letošního závodu, jímž bude Volta Ciclista Catalunya. A před Girem to budou jeho jediné závodní kilometry. Po španělském etapáku odjede trénovat znovu do vysoké nadmořské výšky na Tenerife.

Tak málo závodních kilometrů v nohách před prvním vrcholem sezóny vyvolává pochopitelně pochybnosti. Co k tomu Primož řekl? 

"Už mě nic neomezuje. Rameno funguje, jak má. Jsem zdravý, všechno jde dobře. Pracujeme směrem Giru. Katalánsko bude důležitý test, abychom viděli, jak na tom skutečně jsem. Existuje několik důvodů, proč to děláme tímto způsobem. Především začít závodit dřív a víc nemělo moc smysl, protože data neodpovídala tomu, co jsme chtěli. Proto bude Okolo Katalánska jediný závod před Girem.“

Roglič jel naposledy Giro v roce 2019. A než se tehdy postavil na start, měl v nohách tři menší etapové závody: UAE Tour, Tirreno-Adriatico a Tour de Romandie. Mimochodem všechny vyhrál. Na Giru pak skončil 3.

V loňském roce v rámci přípravy na Tour de France vyhrál Paris-Nice, při Okolo Baskicka (na snímku) držel čtyři dny žlutý dres a následně pak vyhrál i Critérium du Dauphiné (viz titulní snímek)

Katalánsko jel pouze jednou a to v roce 2016. V té době se jeho hvězda teprve začala rozsvěcovat. V poslední etapě tehdy skončil 2., celkově pak 44. Proč tedy právě tento závod?

"Letos je na trase velké množství kopců, takže to bude ta správná příležitost prověřit mé aktuální vrchařské schopnosti.“  Přičemž dodal, že je to sice přípravný závod, ale měl by přijet optimálně připravený, nikoli jen na nějakých 80 či 90 procent. 

Zároveň ale dal tým již dříve najevo, že Roglič nebude v Katalánsku lídrem, neboť práve tady dostane příležitost ten, kdo by Rogličovi měl pak pomáhat na Giru, tedy Wilco Kelderman.

Okolo Katalánska 2023 má na programu sedm etap a během oněch sedmi dnů čeká na cyklisty téměř 18 tisíc výškových metrů a tři cílové dojezdy na kopec. Takže opravdu vrchařský test jak se sluší a patří.

Připomeňme si, že kromě Rogliče se na Giro chystá Remco Evenepoel, Aleksandr Vlasov, Joao Almeida a Jay Vine, Geraint Thomas a Thymen Arensman a řada dalších špičkových borců. Budeme zvědavi, zda nestandardní příprava Primože Rogliče přinese kýžené ovoce a jaká bude jeho kvalita.