Před sezónou 2021 tým opustilo 10 cyklistů, z toho 4 odešli do jiných WorldTour týmů. Nahradila je devítka jiných, ale ani jeden z WT týmů sezóny 2021. A navíc 5 jich přišlo z mládežnické zálohy tohoto belgického týmu. Taková obměna mohla avizovat, že ambice týmu budou muset oslabit.

Zůstaly však dvě stálice a o ty se tým mohl opřít i v roce 2021. Jednak to byl Caleb Ewan a hlavně Tim Wellens, který je tomuto týmu věrný od roku 2012, tedy od počátku jeho profesionální kariéry.

Tim Wellens první v cíli 3. etapy Etoile de Bességes, čímž si zajistil i celkové prvenství.

Tim sice zaznamenal pouze dvě vítězství, to když hned v únoru vyhrál etapu a celkově Etoil de Bességes (2.1), ale téměř v každém etapáku v průběhu celé sezóny podával stabilní výkony: 7. na Tirrenu (2.UWT), 16. na Wallonii (2.Pro), 6. v Polsku (2.UWT) a nejlépe 4. na Benelux Tour (2.UWT).

Mašinou na vítězství zůstal i letos Caleb Ewan. Přibylo mu jich 6, z toho 4 byly v etapách závodů nejvyšší kategorie UCI: po etapě na UAE a Benelux Tour a dvě etapy na Giru.

O zbylá 4 vítězství z celkového počtu 12 se podělili tři jezdci. Tím, kdo vyhrál podobně jako Wellens 2x, byl nováček týmu Andreas Kron, který si připsal po etapě na Katalánsku a ve Švýcarsku (oboje 2.UWT).

Caleb Ewan ovládl sprinterský dojezd 5. etapy Gira před Nizzolem a Vivianim.

Dvě prvenství na Giro d´Italia silně kontrastují s celkovým vystoupením týmu. Ten totiž kromě jednoho 3. místa Vanhouckeho a 4. Oldaniho už nic jiného nedokázal a nakonec se ani nedočkal klasifikace v týmové soutěži, jelikož se milánského cíle dočkali pouze dva z původně osmičlenné sestavy.

Zcela nekonkurenceschopní se ukázali jezdci Lotto Soudal na Tour de France. Přijeli sem sice opět s Ewanem, ale ten po třech etapách skončil. Tým klasifikován v Pařízi byl, ovšem na úplně posledním místě. Nejlepším výsledkem bylo 3. místo v etapě Harry Sweenyho.

Na poslední GT do Španělska na Vueltu přijelo Lotto s jedničkou Andreasem Kronem. Ten se sice snažil, 3x se dostal do desítky, ale to bylo tak vše. Celkově to bylo od týmu o trošku lepší než na Tour, ale skutečně jen o trošku.

Podruhé byl Ewan na Giru úspěšný o dva dny později, kdy v dalším sprinterském souboji za sebou nechal Cimolaie a Merliera.

Lotto Soudal patří mezi týmy, které dávají přednost klasikám. Van der Sande byl např. 5. na Dwars door Vlaanderen a 10. na Amstelu (oboje 1.UWT), John Degenkolb 2. na Eschborn-Frankfurt (1.UWT), Philipp Gilbert 5. na Omloop Het Nieuwsblad (1.UWT), ale nejvíc tým zviditelnil v závěru sezóny 22letý Florian Vermeersch 2. místem na Paris-Roubaix (1.UWT)!

Van der Sande (Jumbo-Visma), Degenkolb (Lotto Soudal) i sprinter Oldani (Alpecin-Fenix) odcházejí společně s třemi dalšími lidmi jinam. Náhrada v podobě dvojice zkušených rozjížděčů pro Ewana Selig-Schwarzmann, tempaře Campenaertse a tří nepříliš zkušených mladíků vypadá papírově jako neplnohodnotná. Což podporuje spekulaci, že tým pomalu směřuje do nižší divize. Pokud k tomu dojde, nedočká se toho legenda silniční cyklistiky Philippe Gilbert, který po skončení příští sezóny, v jejímž průběhu dovrší 40 let věku, hodlá svou přebohatou kariéru ukončit.

Pro českého fanouška může být zajímavá informace, že jedním ze dvou mladíků, kteří posilují první tým, je 19letý Arnaud De Lie, který v září na Okolo jižních Čech vyhrál téměř vše, co se dalo: celkovou klaisfikaci, mladíky, bodovací soutěž, ve všech čtyřech etapách stál na stupních vítězů, z toho jednu ovládl. S týmem obsadili 2. místo 7 sekund za Nizozemci z VolkerWessels. Pouze vrchař to nebude. S parametry 182 cm a 77 kg ani být nemůže. Ale dá se předpokládat, že pokud vše půjde podle očekávání, brzo o něm uslyšíme na nejvyšší světové úrovni.

Florian Vermeersch 2. na Paris-Roubaix.