Dumoulin si z hlavní skupiny vystoupil jako první lídr na celkové pořadí. Vítěz Giro d'Italia z roku 2017 odpadl už 10 kilometrů před cílem a v cíli měl ztrátu 9:10 na vítěze a 6:33 na skupinu hlavních favoritů. Dumoulin se na nic nevymlouval, v cíli přiznal, že neměl dobrý den: "Prostě se necítím dobře. Tak to je. Tvrdě jsem pracoval, abych se sem dostal v co nejlepší formě. Všechno je v pořádku, ale momentálně na to prostě nemám nohy. Nevím proč, ale je to tak, jak to je," řekl v rychlém rozhovoru pro Eurosport. 

Dumoulin měl velmi nepovedenou jarní přípravu, nezaznamenal žádný výrazný výsledek, trápil se v kopcích a řešil zdravotní problémy. Třetí místo v cíli sobotní časovky v Budapešti ho nesmírně zklamalo. Byl favoritem, ale na Simona Yatese a Mathieu van der Poela nestačil. Nyní přišel také o šanci na dobrý výsledek v celkovém pořadí. Tým Jumbo - Visma si byl vědom, že Dumoulinova forma není před startem Gira úplně ideální a proto nominoval další dva lídry na celkové pořadí. Norského mistra Tobiase Fosse a Nizozemce Sama Oomena.

Jenže ani ti se na Etně nepředvedli. Dojeli společně ve skupině se ztrátou 4:52 na vítěze a 2:15 na skupinu lídrů na celkové pořadí. To ještě není extrémně výrazný odstup, Foss je v celkovém pořadí 30. a ztrácí 4:14 na vedoucího Juana Pedra Lopeze a 2:32 na Yatese. Jenže Etna byla prvním dlouhým kopcem na trase Giro d'Italia. Ztratit tolik času takto brzo je velmi zlé znamení.

"Když to začalo být hodně strmé a kluci jeli rychle, chybělo mi jedno poslední procento výkonu, ale je ještě brzy a do konce závodu je daleko, ale určitě to nevypadá nejlépe," řekl Foss v cíli 4. etapy. Výsledek Dumoulina ho překvapil:  "Podle mě vypadal dobře, ale prostě je to tak. Byla to těžká etapa, takže když vám něco chybí, bojujete. Zbývá ještě hodně etap, takže to budeme brát den po dni a uvidíme, jaké jsou naše šance."

Tým Jumbo - Visma k letošnímu ročníku Giro d'Italia přistoupil zcela jinak než k Tour de France. Všechny své nejlepší závodníky šetří až na červenec. Ve Francii pojede Primož Roglič na celkové vítězství a pomáhat mu budou Jonas Vingegaard (2. v loňském pořadí), Wout van Aert, Rohan Dennis, Sepp Kuss a Steven Kruijswijk a o dalších dvou jezdcích se teprve rozhodne.