Čestným hostem dvoudenní akce byl Attila Valter, úřadující maďarský šampion a bývalý nositel růžového trikotu Giro d’Italia a člen nejlepšího světového týmu silniční cyklistiky Jumbo-Visma. Attila byl aktivním účastníkem víkendového programu, autogramiády a setkání s veřejností, stejně jako byl k dispozici fanouškům na startu a při ceremoniálu předávání cen.

Milovníci cyklistiky reprezentující deset různých národností, se vydali za dobrodružstvím na málo frekventovaných silnicích, urazili 126 kilometrů v GranFondo a 60 kilometrů v MedioFondo na uzavřených a v Maďarsku jedinečných cestách.

Trasa jezdce vedla přes nejkrásnější oblasti Maďarska, jako Balatonská vrchovina, dále Tapolca, Nagyvázsony, a nebo několik vesnic.

Kromě připomenutí loňského Giro Big Start má trasa BalatonFondo také představit typ závodu GranFondo, populární v Itálii, Německu a Rakousku, ale neznámý v Maďarsku.

Tento typ závodu, který přitahuje zejména mnoho zahraničních jezdců, je skvělým způsobem, jak představit celý region Balatonské vrchoviny, přinést do této oblasti tisíce přenocování a pomoci nastartovat letošní turistickou sezónu na Balatonu dříve, což má významný pozitivní dopad na cestovní ruch v celém regionu.

Vítězem MedioFondo se stal András Vock před Péterem Simonem a Dánielem Erdősem, zatímco Zsombor Balogh protnul cílovou pásku jako první v GranFondu ve skvělém sprintu před Bencem Bozsikem a Csabou Apró.

Výsledky ZDE.