Dnešní etapou si odbyli debut v týmech, kam od letoška přestoupili, mj. Elia Viviani (Cofidis/Ineos), Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo/Astana), Jakob Fuglsang (Astana/Israel), Luis Léon Sánchez (Astana/Bahrain), Omar Fraile (Astana/Ineos), David De la Cruz (UAE/Astana), Markus Hoelgaard (Uno-X/Trek) či José Manuel Díaz (Delko/Gazprom).

Dvě třetiny cyklistů z celkového počtu 160, kteří stanuli na startu, si zase odbylo debut na tomto závodě. S ohledem na vlastní soupisky sem poslal nejsilnější tým ruský Gazprom. Astana ještě před zahájením závodu byla oslabena o dva závodníky, když Antonio Nibali a Fabio Felline nenastoupili na start.

Do úvodního úniku se dostala čtveřice zástupců domácích Pro týmů Gonzáles (Caja Rural), Ezquerra (Burgos), Bou (Euskaltel), Moreno (Kern Pharma) a s nimi 32letý Ben King (Human Powered Health), který má desetiletou zkušenost z úrovně World Tour a k jehož největším úspěchům patří dvě vítězné etapy na Vueltě z roku 2018. Na 50. km měli odstup od pelotonu 5:30 min.

První VP, jejíž vrchol byl umístěn na 72. km a která měla hodně náročné parametry (2,9 km, 9,5 %, max. 12,7 %), projela vedoucí skupina s náskokem 4 minuty. O 25 km dále čekal vrchol druhé VP, která byla o hodně delší (10 km), ovšem také o hodně plošší (4,2 %, max. 7 %). Po ní se náskok uprchlíků zkrátil na 1:40 min.

Následovala mírně zvlněná pasáž, v níž bylo zajímavé mj. to, že náskok pětice se zkracoval, na čemž měl podíl Movistar a Quick-Step, jmenovitě Josef Černý, a že 40 km před cílem spadlo v mírném sjezdu deset lidí, z toho tři z Burgosu. 33 km před cílem bylo po úniku, následně to zkusil Azparren z Euskaltelu, ale toho už si peloton pohlídal.

Rozhodující pasáž přišla 10 km před cílem, kdy se najelo do posledního kopce. Od úpatí rozjeli tempo borci Quick-Stepu, které brzo vystřídala pětice Bahrainu a ti očesali vedoucí skupinu na dvacet lidí. Když ale vystříleli všechny náboje, na čelo se posunul Movistar jedoucí na Valverdeho.

Z tempa, které zapříčinilo, že na čele zůstalo jen deset lidí, si nastoupili Tolhoek, letošní posila Trek-Segafredo z Jumbo-Visma, s Fuglsangem, ale jejich pokus neměl dlouhého trvání. Když však 4,7 km před cílem za to vzal Evenepoel (Quick-Step), nebylo síly, která mu mohla konkurovat!

Za ním se vydal Vlasov (Bora), na Evenepoela to nestačilo, ale na další favority ano. Oba jmenovaní tedy projeli cílem osamoceně a teprve poté nepočetná skupina dalších velmi dobrých vrchařů.