V režii rodiny Jelínků a cyklistů Slavie Praha, kteří zde zahájili oslavy 130 let svého klubu, to byl opět vydařený podnik, se zázemím na nádvoří historického zámečku, sloužícího jako infocentrum elektrárny.

Téměř dvousetčlenný peloton jezdil povětšinou pohromadě. Nefoukalo a teploty byly milosrdné, favorité se hlídali. Únik kvarteta a pozdější individuální pokusy zůstaly nenaplněny. Až v předposledním okruhu vyrazil 40letý Filip Šlajchrt z Kolokrámu s Tomášem Dudkem (Xeelo). Hlavní pole nereagovalo a oni získali rozhodující náskok až minutu a půl.

„Přitlačil jsem pak ještě do pedálů a naštěstí to vydrželo. Už na mě ale přišla krize a náznak křečí asi deset kiláků před koncem. V cílovém kopci mě užuž dotahoval Boubal, bylo to na hraně…,“ popisoval svůj úspěch profesí technolog výroby z Dubí u Teplic, který někdy o směně stihne nalítat po fabrice až patnáct kilometrů po svých. „Občas už jsem něco vyhrál, třeba krátký Krušnoton. Zajel jsem i těžší závody, a nevyhrál. Ale každé vítězství se počítá, ne?,“ dodal spokojeně. V cíli mu naměřili 2:40:13.

„Jel pěkně, nebylo vidět, že by mu docházelo ani v tom posledním kopci,“ ocenil za osm vteřin druhý Martin Boubal (Hello CTW), znalec místních tratí. „Já jsem pořád vymýšlel, kde to zkusit a překvapit, Vojtěch i Kollert jsou výborní v kopcích, kdybych čekal až na závěr, neudržel bych je. Povedlo se to a cením si druhého místa jako super výsledek." Třetí skončil táborský cyklokrosař Šimon Vaníček, Jonáš Vojtěch z Lawi Stars pak hned za ním čtvrtý a Michael Kollert (Xeelo), hlavní kandidát na celkové vítězství Superpoháru, kombinace RoadCupu i RoadMarathon, sedmý s odstupem 35 vteřin.

Mezi ženami vládla jasně česká reprezentantka Nikola Nosková (Lawi junior team), která se chystá na nedělní závod mistrovství Evropy v Mnichově. „Jelo se mi úžasně, i když to bylo docela těžký. Držela jsem s kluky v první skupině až do čtvrtého kola, pak se zvedli přes horizont (10% v Tuchonicích, pozn. aut.), to už jsem nedala. Ale pět a půl minuty ztráty v cíli (2:46:42, absolutně 42., pozn. aut.) na ně není špatný,“ říkala. „Doufám, že už jsou všechny zdravotní trable za mnou, že mi to vydrží a v Mnichově něco najedu. Moc ráda bych se vrátila nazpátek do světové cyklistiky. Žádnou smlouvu na příští rok nemám, ale chtěla bych zase jezdit v zahraničí, příští sezona je nejdůležitější pro zisk bodů pro olympiádu. Vidíte, jak jde ženská cyklistika pořád nahoru. Letos první Tour de France i třeba teď etapák na severu, chtěla bych být u toho…“ Tak jí to přejme, však je jí teprve pětadvacet a předpoklady už několikrát přinejmenším naznačila.

Akademickými mistry se stali Jiří Šorm (1. Lékařská fakulta), který vyhrál i časovku (27:09), a Denisa Slámová (Ambis), která jela čas 2:59. V jízdě na čas byla mezi ženami nejlepší Eliška Kvasničková (29:41).

RoadCup pokračuje příští víkend (28. 8.) středočeskou „gravelovkou“ Lawi Tour Classic.

Kompletní výsledky Velké ceny Temelína

Fotogalerie 2022