Závodníci byli v poslední etapě v horách velmi aktivní. Nejaktivnější byl Mikel Landa (Movistar), který zaútočil ve stoupání Col du Tourmalet a vytvořil si s dalšími závodníky velký náskok, který ho virtuálně posunul na třetí místo celkově. Ale ani jeho pokus nevyšel a v cílovém stoupání na Col d'Aubisque byli všichni uprchlíci dostiženi. 

Ve skupině hlavních favoritů se začalo útočit až na Col du Soulor, předposledním výjezdu dne. Aktivní byl především Primož Roglič (LottoNL Jumbo), který několikrát nastoupil a podařilo se mu utrhnout Chrise Frooma (Sky). Na vrcholu Col du Soulor měla Rogličova skupina, ve které se drželi i Geraint Thomas (Sky) a Tom Dumoulin (Sunweb), 30 sekund náskoku na trápícího se Chrise Frooma. Jenže zatímco Froomovi pomohl Egan Bernal (Sky) a v krátkém sjezdu ho přivezl zpět do skupiny, tým LottoNL Jumbo situaci prilis nezvládl. Steven Kruijswijk (LottoNL Jumbo) Rogličovi nepomohl a Froome se dokázal vrátit. 

V krátkém stoupání na Aubisque Roglič opakovaně útočil, ale utrhnout soupeře se mu nepodařilo. Slovinský cyklista neohrožoval jen Frooma, ale i Toma Dumoulina, který pokaždé dotáhl Gerainta Thomase zpět k Rogličovi. Nizozemský cyklista byl dnes nejlepším "domestikem" Gerainta Thomase, protože jen dotahoval ztráty a Thomas nemusel ani na chvíli reagovat sám. 

Na Aubisque dojel s malým náskokem sám Rafal Majka (BORA-hansgrohe), který strávil den v úniku s Mikelem Landou a dalšími závodníky a byl z nich nejlepší. Jenže ve sjezdu svůj drobný náskok neudržel. Primož Roglič se totiž spustil z kopce nadoraz. Tom Dumoulin se snažil držet krok, ale marně. 7 kilometrů před cílem si Roglič vytvořil malý náskok a poté ho už jen navyšoval, ačkoliv se za ním střídali Chris Froome a Tom Dumoulin. 

Technický závěr etapy zvládl Primož Roglič výborně, dojel do cíle sám s náskokem 19 sekund. Získal také 10 sekund bonifikace. Pro druhé místo si dospurtoval Geraint Thomas a zase zvýšil náskok před Dumoulinem. Třetí projel cílem Romain Bardet (AG2R La Mondiale), další ze závodníků, kteří útočili společně s Mikelem Landou. 

Roglič se dostal na třetí místo celkově, na Gerainta Thomase ztrácí 2:24, ale na Toma Dumoulina jen 19 sekund a v časovce bude útočit i na druhou příčku. Chris Froome je nyní čtvrtý s odstupem 13 sekund na Primože Rogliče. 

Na páté místo se posunul Steven Kruijswijk, protože Nairo Quintana (Movistar) prožil svůj nejhorší den. Po včerejším pádu nebyl v pořádku a ztratil na vítěze 7:09. Propadl se na deváté místo za Kruijswijka, Landu, Bardeta a Daniela Martina (UAE Emirates). Do první desítky se dostal Ilnur Zakarin (Katusha Alpecin) po statečném výkonu, kdy strávil většinu etapy v úniku po boku Landy, Bardeta, Majky a dalších nejaktivnějších mužů dne. Červené číslo si vysloužil Mikel Landa. 

Pierre Latour (AG2R La Mondiale) uhájil bílý trikot a s největší pravděpodobností soutěž do 25 let vyhraje. Před druhým Eganem Bernalem má náskok 5:47. Jistým vítězem vrchařské soutěže je Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors), stačí mu dostat se do cíle v Paříži. Stejně je na tom Peter Sagan (BORA-hansgrohe), který se trápil celou etapu, ale dokončil. Nejlepším týmem zůstal Movistar. 

Foto Sirotti