Právě s Petrem jsme si mohli popovídat o plánech, ambicích, cílech, ale i o cyklistice obecně na prvním soustředění týmu, které proběhlo o uplynulém víkendu v Deštném v Orlických horách, kam zavítali závodníci, realizační tým i sponzoři.

Petře, nejprve se tě zeptám na změny, které proběhly směrem k sezóně 2022, vstupujete do ní v 9 lidech…

2 závodníky jsme poslali do mužů, my jsme pouze mládežnický tým, specializujeme se na kadety a juniory. Odešli od nás Dan Sporysch, který šel do Topforex Lapierre a Josef Otta šel do Sparty. Nové závodníky máme tři, jednoho juniora – Petra Hladíka a dva kadety – Víta Kotschyho a Adama Peška, kteří přišli z SK Petřín Plzeň, který by se dal označit za takovou naši farmu. Celkem nás je tedy 9, z toho 8 kluků, Petra, Adama a Vítka už jsem zmínil, pak to jsou Vojta Církva, Jaromír Kohout, Miroslav Vlček a Ríša s Robertem Kobrovi. Taky je součástí týmu jedna holka – juniorka Nela Slaníková.

Kdo je podle tebe hlavním tahounem týmu?

Specializujeme se na silnici i dráhu, kde sbíráme poměrně dost úspěchů, letos máme ale více prvoročáků než druhoročáků, takže to bude určitě pro kluky složitější, ale nechci říct, že máme jednoho jediného lídra, na kterého budeme spoléhat. Velká část týmu je v širší reprezentaci buď na silnici, nebo na dráze, někteří dokonce v obou disciplínách, takže když si to tak vezmu, letošní sezóna by mohla být úspěšnější než ta loňská.

loading...

Jaké jsou plány do sezóny, například jak budete mít poskládaný závodní kalendář?

Pakliže to situace dovolí, chtěli bychom absolvovat kompletní Český pohár a vrcholem je samozřejmě mistrovství České republiky, doufejme, že naši závodníci budou součástí několika výjezdů reprezentace. Chceme se ale hodně soustředit na zahraniční závody, což je v podstatě jediná možnost, jak ty závodníky nějak posunout. 

Na jakých kolech budete v sezó ně 2022 jezdit? Proběhly nějaké změny v partnerech?

Změna je v rámci kol velká, z kol Scott přesedláváme na Treky. Jinak nadále budeme vozit dresy SILVINI a auta Toyota z Toyoty Dolák, tímto bych chtěl určitě našim partnerům za spolupráci poděkovat. Poděkovat ale také musím i našim trenérům – Vencovi Novákovi a Tomášovi Holubovi i našemu masérovi a fyzioterapeutovi Miroslavu Svátkovi.

Kdy uvidíme na závodech Romana Krezigera?

Roman má samozřejmě hodně práce, nově je sportovním ředitelem v týmu Bahrain Victorious, ale když má čas, tak se angažuje, ptá se… Určitě nás zásobuje svými cennými radami a zkušenostmi a na závodech ho v příštím roce bezpochyby někde potkáte.

Na co jsi za dobu fungování Akademie nejvíce pyšný?

Nejvíc jsem hrdý na to, že se podařilo vytvořit systém kvalitního mančaftu, kde jsme schopni zajistit závodníkům podmínky, které jsou na naši republiku nevídané. Máme fyzioterapeuty, lékaře, 2 trenéry či kompletní vybavení od lymfatických vaků po masážní pomůcky. Kdybych to měl zhodnotit z hlediska výsledků, tak za těch pár let fungování máme 87 medailí z mistrovství republiky, z toho 34 titulů a každým rokem to stoupá. Taky se nám už tři závodníky podařilo vyslat dál, na to jsme pyšní a je to jeden z našich velkých cílů – vychovat kvalitní závodníky. Určitě bych ale měl zhodnotit spolupráci se značkou SILVINI, která nám dodává kompletní oblečení od cyklistického po civilní. Naše spolupráce není založená jen na sponzorství, ale i na vývoji dresů, což je v dnešní době klíčové. Řeší se aerodynamika, střihy a jezdci jsou čím dál tím náročnější, já bych řekl, že za těch pár let našeho fungování se nám společně se SILVINI podařilo vyvinout velice kvalitní dresy a doufám, že to každý rok budeme nadále posouvat o level výš.

Stejně to zhodnotil i majitel SILVINI Dušan Neuwirth, právě on byl za značku účastníkem soustředění v Orlických horách.

To, co říká Petr, je naprostá pravda. Naše spolupráce je založena na posouvání hranic jak našich, tak týmu. Nejvíc jsme ale pyšní na to, že jsme součástí tohoto projektu, že podporujeme mladé sportovce, kteří už začínají být v dnešní době vzácností a doufám, že se Petrovi podaří vychovat několik špičkových závodníků.