Po dojezdu včerejší etapy, při níž Giulio Ciccone zachránil dres lídra závodu o čtyři vteřiny, které získal za třetí místo, řekl: "Tím, že jsme udrželi žlutý dres, jsme splnili náš úkol. Pro celkové pořadí to byla klíčová etapa, bylo to stresující, ale jsem spokojený s tím, jak to dopadlo a jak se cítím. Jen mě trochu mrzí, že jsem v závěru udělal malou chybu, zůstal jsem příliš vzadu, ale v posledních 300 metrech jsem se dokázal vrátit a situaci zachránit. Kdybych byl víc vepředu, mohl jsem bojovat i o vítězství. Teď myslím na zítřek, bude to těžké, bude to boj."

Dopoledne se na stejné trase utkaly ženy o triumf v 5. ročníku Vuelta CV Feminas. Za dvěma závodnicemi domácího Movistaru dojela na 3. místě Nikola Nosková z taktéž španělského týmu Zaaf.

(Zleva) Gloag, Zoccarato, Ciccone, Aranburu

Odpoledne je tedy následovali muži v závěrečné etapě Volta a la Comunitat Valenciana. V první části etapy čekaly dva kopce, z toho ten druhý byl náročnější: 5,2 km a 9 %. S ohledem na to, že časové rozdíly mezi nejlepšími byly vteřinové, mezi prvním a pátým to bylo 8 sekund a ještě desátý ztrácel jen 20, jevily se na trase etapy kromě obou stoupání mimořádně důležité bonifikační sekundy, které bylo možno získat na jediné sprinterské prémii 10 km před cílem a potom v samotném cíli.

Dva kilometry po startu se podařilo odpoutat trojici Italů ve složení Batistella (Astana), De Marchi (Israel) a Gabburo (Bardiani). Rozpadli se v druhém kopci. Na čele osaměl Batistella (42. +14:55). V hlavní skupině si tenhle kopec vzala na starosti Bora-hansgrohe. Protože pro pozitivní test na Covid chyběl Lennard Kämna, začal Bob Jungels. Toho vystřídal Matteo Fabro a zařídil první významnou selekci. Nakonec vzal odpovědnost na svá bedra Aleksandr Vlasov (4. +0:08). S ním zůstalo jen pět lidí: Ciccone (1.), Geoghegan Hart (2. +0:04), Bilbao (3. +0:07), Soler (17. +1:25) a Arensman (32. +7:09). Batistella dřel do úmoru, takže ho dojeli nedaleko pod vrcholem a to už zvládnul. Do sjezdu se tedy pustilo sedm lidí.

Brzo nato se ale dokázal dotáhnout Rui Costa (6. +0:14). V závěru sjezdu přibyl devátý muž, McNulty (11. +0:28). Za nimi jela s půlminutovou ztrátou pětice: Caruso a Landa (7. +0:14), Rodríguez (10. +0:20), De Marchi a Traeen (15. +1:05). Vepředu sice nebyla spolupráce ideální, ale jelo se. Jenže i v druhé skupině to skřípalo, především kvůli pasivnímu Rodríguezovi. Navíc v třetí patnáctičlenné skupině jelo po třech mužích Bahrainu i Ineosu. Nakonec druhá skupina počkala na třetí, na čemž měli hlavní zájem jezdci Bahrainu. Když se spojili, najeli čtyři z nich na čelo a jali se stíhat vedoucí skupinu, v níž začal chytračit Bilbao. 

Zprvu to vypadalo, že budou ve sjíždění úspěšní, ale pak se rozdíl ustálil. Blížila se sprinterská prémie a tedy bonusové vteřiny. První vyrazil Ciccone, ale rychlost není jeho přednost, takže víc pobrali Bilbao a Hart. S blížícím se cílem bylo čím dál pravděpodobnější, že druhá skupina to nestihne. V té první se začalo nastupovat, nejprve trošku mimoděk Vlasov, po něm s nepříliš velkou razancí McNulty, až se odpoutal Arensman. 

Zatímco zbytek na pravé straně silnice se po sobě podíval, kdože ho bude stíhat, po levé atakoval Rui Costa. Nikdo jeho nástup nezachytil. Portugalec si rychle dojel Arensmana, který byl na limitu, a vůbec se u něj nezastavil. Nizozemci vznikla díra a tu si horko těžko a docela dlouho dojížděl. Takže když se ocitl na zadním kole Costy, měl toho možná víc plné zuby, než letošní posila Intermarché.

Samozřejmě mu nevystřídal, ale Costa si poradil. Dovezl si ho na stovku, tam ho překvapil razantním nástupem a ona vteřinka zaváhání jeho mladého soupeře byla důležitá v konečném účtování. Arensman se sice posouval vedle Costy, ale ten si tuhle skvělou šanci a úžasně představení nenechal zkazit.

"Byl jsem úplně mrtvý. Byl jsem šťastný, že jsem se ve sprintu vůbec dostal vedle něj. Už jsem neměl sílu ho porazit. Myslím, že to proti Rui Costovi není ostuda,“ řekla za cílem 23letá letošní posila Ineosu.

Za nimi se původní skupina zcela rozpadla i proto, že Hart s Vlasovem spadli. Ciccone zabojoval alespoň o celkové druhé místo. Kdo nejvíc ostrouhal, byl Ineos Grenadiers. Jelikož ale Hart společně s Vlasovem spadli v ochranné zóně, uhájil Brit alespoň místo na stupních vítězů.

Costa nejenže vyhrál etapu, ale celý etapák! 

„Od svého příchodu do Intermarché-Circus-Wanty jsem našel nový impuls. Tento tým mi věří a to mě hodně motivuje. Dnes jsem chtěl jít na dobrou celkovou klasifikaci. Tato velmi krátká etapa slibovala, že bude intenzivní a také se tak stalo. V posledním stoupání jsem trochu ztratil, ale bez paniky jsem je držel na dohled. Pak se mi podařilo vrátit se z kopce dopředu. Spolupráce nebyla optimální, protože několik týmů mělo různé cíle. V závěrečných 10 kilometrech jsem všechny motivoval k pokračování tempa a nakonec se nám podařilo odolat velkému pelotonu za námi," řekl 36letý bývalý mistr světa.

Mým záměrem bylo zaútočit ve finále, využít zatáčky a zjistit, jestli dokážu vyhrát etapu. Nevěděl jsem, že jsem vyhrál i celkově. Tato Volta Valenciana je velmi pěkný závod. Jsem rád, že jsem to vyhrál proti takovému poli konkurentů. Začátek letošní sezóny je prostě fantastický. Po našem skvělém kolektivním vystoupení na Mallorce párty pokračuje. Plný motivace jedu nyní na Figueira Classic a Volta Algarve, dva portugalské závody," dodal cyklista, který dokázal soupeře zkušeně vyškolit nejen fyzickým výkonem, ale i hlavou.

Cicconemu jeden dres přeci jen zůstal: červený v bodovací soutěži. Vítězství ve vrchařské soutěži si už po včerejšku zajistil Zoccarato (Bardiani), mladíky vyhrál Gloag (Jumbo-Visma), který sice dnes vyjel kopec až ve třetí skupině, ale nakonec se s ní dostal jen k malé časové ztrátě. Nejlepším týmem byl UAE Emirates.