V dresu BORA-hansgrohe se na Tour de France představí tři Poláci Rafal Majka, Maciej Bodnar a Pawel Poljanski, Rakušané Gregor Mühlberger a Lukas Pöstlberger, Ital Daniel Oss, Němec Marcus Burghardt a Peter Sagan. Zatímco Mühlberger a Pöstlberger debutují, Burghardt se chystá na už desátou účast. 

,,Naše cíle jsou jasné od začátku roku. Chceme vyhrát etapu, zelený dres a skončit v Top 5 v celkovém pořadí. Je to ambiciózní plán a loni jsme poznali, jak rychle se všechna práce a snaha může v jediné sekundě ztratit," okomentoval ambice týmu Ralph Denk, manažer týmu. ,,Samozřejmě není snadné najít vyrovnanou sestavu pro dva lídry, ale myslím, že jsme vybrali dobře. Jsem optimistou před časovkou družstev, hodně jsme se v ní zlepšili. A máme několik specialistů pro etapu do Roubaix. Gregor a Pawel budou pomáhat Rafalovi v horách. Daniel, Bodi a Marcus jsou našimi muži na roviny. Lukas je všestranný a silný v kopcích, ale také dost rychlý na rozjezd spurtů pro Petra," dodal. 

Je zřejmé, že jako obvykle nebude Peter Sagan mít k dispozici klasický vlak rozjíždějící mu spurty. Ale na to už je zvyklý a příliš ho to omezovat nebude. ,,Tour je složitý závod. Každý je extrémně motivovaný, všichni závod sledují. Moje příprava proběhla dobře. Etapa do Roubaix bude výjimečná, hlavně pro mě, když mám tolik dobrých vzpomínek na to místo a úseky na trati. Ale na Tour to bude jiné, se všemi lídry na celkové pořadí, kteří se budou tlačit dopředu," svěřil se mistr světa s tím, kterou etapu by vyhrál nejradši. 

Loni musel Tour opustit předčasně s jedním vítězstvím v etapě, letos je opět největším favoritem na vítězství v bodovací soutěži. Nebezpečnými soupeři budou Fernando Gaviria a Michael Matthews, ale vzhledem ke schopnostem Petra Sagana by to neměl být velký problém. 

Loni neuspěl ani Rafal Majka v celkovém pořadí, ale německý tým mu dává ještě jednu příležitost. Majka letos není moc vidět, ladí formu na Tour a Denk od něj očekává umístění v první pětce. To je možná příliš ambiciózní cíl, protože na Tour se sejde většina nejlepších specialistů na třítýdenní závody na světě. ,,Příprava probíhala dobře a mám za sebou spoustu tréninku ve vysoké nadmořské výšce v Sierra Nevadě. Spadl jsem na Kolem Slovinska, což byla malá komplikace, ale v posledních etapách jsem cítil, jak se zlepšuji. Myslím, že jsem připravený. Ale potřebujeme taky trochu štěstí v prvních deseti etapách. Etapa do Roubaix bude zvláštní, ale budu mít u sebe nejsilnější závodníky v pelotonu," řekl Rafal Majka k nominaci na Tour. 

Záložním lídrem na celkové pořadí by mohl být Rakušan Gregor Mühlberger, ale zatím o tom tak nikdo neuvažuje. ,,Udělám vše, co je v mých silách, abych Rafalovi v horách pomohl," nemluví Mühlberger o ničem jiném, než o práci domestika. Z nominace byl vynechán německý vrchař Emanuel Buchmann, který byl lídrem na Critérium du Dauphiné a rozhodně nejel špatně. Jenže Buchmann je velmi ambiciózní a radši bude lídrem na celkové pořadí na Vueltě. 

Pawel Poljanski je naprosto oddán práci pro Rafala Majku. Kromě něj a Mühlbergera už Majka žádného dalšího ryzího vrchaře k ru nedostal. Maciej Bodnar, Marcus Burghardt a Daniel Oss jsou typičtí rouleuři, tempaři se zkušenostmi z klasik a oblíbení domestici Petra Sagana. Loňský experiment s nominací Juraje Sagana nevyšel kvůli různým okolnostem a do letošní menší sestavy se starší bratr Petra už nedostal. Ani žádný další Slovák a smůlu mají i Jay McCarthy, Peter Kennaugh a všichni Němci s výjimkou Burghardta. 

Usilovat o úspěch v celkovém pořadí i ve sprintech je náročný úkol pro každý tým, ale BORA není jediná na Tour. Dva lídry bere také Sunweb (Dumoulin - Matthews), Katusha Alpecin (Zakarin - Kittel), LottoNL Jumbo (Kruijswijk/Roglič - Groenewegen), částečně i Quick-Step Floors (Jungels - Gaviria). 

Foto Josef Vaishar/cycling.photography, Sirotti