Peter Sagan neprožívá po Tour de France nejlepší období, proto jeho rozhodnutí startovat na Vueltě docela překvapuje. Na náročné Tour de France tvrdě upadl a bojoval v posledních etapách především sám se sebou. Přesto dovezl do Paříže zelený trikot, už pošesté v kariéře. 

Peter Sagan letos plní plány naprosto přesně. Na jaře měl vyhrát velkou klasiku a vyhrál Paříž - Roubaix a přidal i Gent - Wevelgem. V létě měl vyhrát aspoň jednu etapu na Tour de France a získat zelený dres. Vyhrál hned tři etapy a dres bez problémů získal. Takže má splněno, ale sezóna nekončí a slovenský šampión si vybral na poslední část sezóny Vueltu. 

Po Tour de France hlavně odpočíval, ale vzhledem k povinnostem, které měl, to nebyl ideální odpočinek. Absolvoval tři exhibiční kritéria a poté se přesunul na Mistrovství Evropy v Glasgow. Jenže ve Skotsku se mu nedařilo, 90 kilometrů před cílem odpadl z pelotonu a následně vzdal. ,,Pořád mě hodně bolí záda a boky. Snažil jsem se, ale nebyl jsem v dobré formě a cítil jsem, že bude lepší skončit," řekl Sagan k evropskému šampionátu. 

,,Pořád mám před sebou pár závodů. Jedu Hamburk a Vueltu, tak uvidíme. Budu se snažit být co nejlepší na konci sezóny," dodal Sagan. O víkendu na Sagana tedy ještě čeká Hamburg Cyclassics, nejvýznamnější německý závod. To asi není ideální program vzhledem k závěru roku a nejspíš se jedná především o zájmy týmu BORA-hansgrohe. Sponzoři si Sagana v Hamburku přejí a těžko říct, zda pojede o výsledek. Normálně by mu měl závod hodně vyhovovat. 

Na Vueltě bude hlavní vyhrát nějakou etapu. Poměrně běžně se Saganova účast na Vueltě prezentuje jako příprava na Mistrovství světa v Innsbrucku, ale je třeba dodat, že v Rakousku má Sagan velmi malou šanci uspět. Sagan má objet jen 12 etap Vuelty a poté se připravit na Innsbruck, ale jeho naděje na vrchařské trati jsou malé, proto bude na Vueltě hlavním cílem vyhrát etapy. 

Saganovi jde také o pořadí v žebříčku WorldTour. Tento žebříček není nejdůležitějším cílem, přesto je poměrně prestižní. Sagan nyní vede, má 2684 body, druhý Geraint Thomas má 2524 body a třetí Julian Alaphilippe 2161 bod. Pravděpodobně o vedení nepřijde, to by musel Thomas uspět v celkovém pořadí na Vueltě a nezdá se, že by se do Španělska vůbec chystal. A Alaphilippe by musel mít velice dobrý konec sezóny, což reálné je, ale ztrácí docela dost bodů. 

S Vueltou se Sagan naposledy nerozloučil v nejlepším. Po kontaktu s doprovodnou motorkou spadl a v závodě nepokračoval. Letos bude mít příležitost v hned několika etapách. Úvodní je krátká časovka a druhé etapa je spíše pro vrchaře, ale třetí etapa by měla končit hromadným dojezdem. Zajímavá je i těžká pátá etapa, šestá, sedmá i osmá. 

Foto Sirotti