V první části etapy odjelo 7 lidí a nebyl mezi nimi samozřejmě nikdo z nejsilnějších týmů. V uniknuvší skupině byly vidět dresy ProTour týmů Androni, Bardiani, Vini a Fundación, s nimi národní dres Brazílie, argentinského Virgen de Fatima a kolumbijského Medellinu. 

Právě v dresu Medellinu byla vepředu nejzajímavější postava: César Paredes totiž loni dojel v královské etapě na 2. místě a i díky tomu obsadil konečné 7. místo. V úniku měl jeden důležitý zájem: získat dres nejlepšího vrchaře. K mání byly body za tři „trojky“ a Paredesovi se jeho záměr s přehledem podařilo realizovat.   

V balíku kontrolovali etapu tři favorizované týmy: UAE, BORA a Deceuninck Quick-Step. Když zbývalo do cíle 85 km, začali pomalu korigovat náskok vedoucí sedmičky. Z týmu Zdeňka Štybara odváděl onu černou práci obdivuhodně Pieter Serry, který od 75 až do 5 km před cílem skoro neslezl ze špice. 

Když do cíle zbývalo zhruba 30 km a blížil se počtvrté a v této etapě naposledy kopec, který protentokrát již nebyl kategorizován jako vrchařská prémie, odjel z vedoucí skupiny Mattia Bais (Androni), ale pár metrů před vrškem přes něj šel celý balík vedený Paredesem a Evenpoelem. 

Do cíle už to bylo skoro stále z mírného kopce, takže i ti, co ve stoupání zaostali, protože se jel docela šrot, tak se postupně do balíku zase vraceli. 

S blížícím se cílem se do popředí početného pelotonu tlačily i další týmy, které sem přivezly dobré sprintery. Víc než jiné bylo vidět Androni, pracující pro Bellettiho. A logicky se zvyšovala nervozita. Ta vyústila 3,5 km před páskou ve velký pád. První zhruba z 20. pozice lehnul Laporte (Cofidis) a přes něj kolem 30 cyklistů. Ze sprinterů postihl pád i Benfatta (Bardiani).

Na špici se srovnala Bora ve 4 lidech, ale podél ní se prodrali na čelo chlapci z Deceunincku. Jenže nechali Hodega spurtovat příliš brzy. V komplikovaném a zmatečném dojezdu, i proto, že cíl byl kousek za zatáčkou, se pokoušelo urvat vítězství na vlastní pěst dobrých deset závodníků. Mezi 4. a 7. místem byly centimetrové rozdíly. 

Z vrchního pohledu vyšlo najevo, proč se v cíli hodně rozčiloval Gaviria. Byl totiž suverénně nejrychlejší, ale nebylo kudy se prodrat dopředu a to i přes před ním spurtujícího týmového kolegu Molana (4.)!

Aktivita Androni nevyšla úplně nazmar, jelikož Belletti dospurtoval 2. A velkou radost udělal domácímu publiku na 3. místě Tomas Connte z Munucipalidad de Pocito. Z největších favoritů Hodeg 5., Peter Sagan 6. a Gaviria 9. Tři další týmoví kolegové vítězného Barbiera dojeli ve druhé desítce!

Zdeňka Štybara se pád nedotknul a dokončil na 40. pozici v čase vítěze. Ovšem to neplatilo pro některé jeho kolegy: Alaphilippe si sice připsal ztrátu jen 14 sekund, zato Evenpoel -1:16 min! Z dalších favoritů tratil také Óscar Sevilla (-1:20 min.) i zmiňovaný Paredes (-2:11 min), oba ze silného Medellinu, domácí Sepúlveda (Movistar) -5:11 min.

Jestliže se dnes pelotonu postavily do cesty alespoň 4 kilometrová stoupání, tak zítra je čeká placka s jedním kopečkem, kterému pořadatelé přidělili statut vrchařské prémie 3. kategorie: 800 metrů a 1,3%! Další jasná příležitost pro sprintery.