Včerejší hromadný pád 3,5 km před cílem zapřičinil ztráty některých favoritů na celkové pořadí, ale jury se nakonec rozhodla tyto ztráty neutralizovat s odůvodněním, že pád zavinil nepozorný divák.

Do dnešní etapy tak nastupovalo - pokud pomineme první tři v cíli s bonifikacemi 10, 6 a 4 sekundy - 121 cyklistů se stejným časem. Byly mezi nimi i kompletní týmy Deceuninck Quick-Step, Bora-hansgrohe, Israel Start-Up Nation, ale třeba i kolumbijského Medellinu.

V první části etapy odjela osmička cyklistů z týmů, které v lepším případě mohou myslet jen na dílčí cíle. 

Byli v ní dva Peruánci, z nichž Navarro byl jediný z týmu, který včera dokázal udržet tempo hlavní početné skupiny až do cíle. Dva borci z argentinského Virgen Fatima, přičemž Daniel Juárez byl v úniku i včera a díky tomu vezl dres nejlepšího v bodovací soutěži. A o body na prémiích se mu dařilo dobře bojovat i v této etapě. Pak tu byli zástupci argentinského a panamského nároďáku, a konečně po jednom cyklistovi z amerického Rally (Carpenter) a baskického Fundación (Ballarin). 

Po 45 ujetých km měli před pelotonem náskok 2:45 min. V té chvíli si na čelo balíku vlezli Bohli (UAE), Einhorn (Israel) a Serry (Quick-Step) a začali z náskoku pravidelným tempem ukrajovat sekundu po sekundě tak, že na metě 85 km do cíle činil už pouze 1:15 min. A to i přesto, že vepředu se vzorně spolupracovalo. 

Vedro bylo značné (33 st.), hodně se jezdilo do aut pro pití. Jinak v balíku panovala relativní pohoda, jelo se přiměřené tempo, takže peloton byl kompaktní a všechno nechával na třech tempařích. 

Jelikož bylo zbytečné sjet uprchlíky tak brzo, favorizované týmy přizpůsobili rychlost a mezera mezi skupinami se stabilizovala v pro ně bezrizikovém pásmu kolem 1:30 min. 

65 km před metou odjeli z první skupiny argentinský a peruánský reprezentant, aby si zajistili body na jediné vrchařské prémii této etapy a poté zase počkali na zbytek skupiny. 

Vedoucí skupina si to 35 km před cílem ještě jednou rozdala na rychlostní prémii a opět byl nejúspěšnější Juárez, který se hned poté cíleně vrátil do pelotonu, aby se připravil na závěrečný sprint o etapu. 

Zbylá sedmička uháněla jak k ohni a snad i věřila, že by to mohlo vyjít. Jenomže vůkol jen nekonečné roviny a balík také nezahálel. Favorizované týmy se pomalu začaly formovat v popředí pelotonu. 

30 km do cíle se balík přiblížil na méně než minutu a vepředu se začalo nastupovat. Nejdéle vydrželi Carpenter a Jurado z Panamy. Bojovali statečně, ale přestože dokázali držet rychlost kolem 48 km/hod., proti pelotonu, který stále po většinu času pilotovali Serry a Bohli, byli bez šance. 

13 km před cílem už byli uprchlíci na dostřel, když v zádní části balíku lehlo kolem 20 lidí. Vypadalo to, že v tom není nikdo z favoritů, s výjimkou dnes několikrát zmíněného Juáreze. 11 km před cílem byli i poslední dva uprchlíci sjeti. Bitva mohla začít! 

Po včerejší smůle Benfatta se kupředu natlačilo Bardiani. 6 km do cíle přivezli ke špici kluci z Israele svého lídra Barbiera. 5 km: na špici těžký převod a kadence přes 100 otáček Serry! Teprve na metě 3,8 km leze ze špice. Neuvěřitelný výkon. Včera i dnes na čele pelotonu nebo bezprostředně kolem něho minimálně stovku kilometrů. Tvrdě vydělané peníze. 

Jeho místo zaujala sestava Androni a zprava od ní Bardiani. Mezi nimi Israel a vlevo Deceuninck. Tlačí se i Bora. Na metě 1 km vyváží na špici své lidi Alaphilippe a pak odstupuje a v cíli nabírá ztrátu 20 sekund. Po celé šířce silnice se rozehrává tvrdý a těsný souboj. 

Tentokrát už to Fernando Gaviria dokázal! Evidentně mimořádně spokojený. Přitom začal spurtovat kolem 20. pozice a musel kličkovat, aby si našel po pravé straně místo a nedal šanci Hodegovi, kterému v závěru už docházely síly, a propadl se hodně dozadu, takže ho nakonec předjel i jeho poslední rozjížděč Van Lerberghe. 

Juáreze se sice jeho pomocníkům nepodařilo dovézt dopředu, ale v týmu Virgen de Fatima ho skvěle nahradil Naranjo, když dospurtoval hned za Gaviriou! Aktivita týmu Bardiani v závěru etapy tentokrát přinesla odměnu v podobě 3. místa Benfatta. Za Laporta, který po včerejším pádu do dnešní etapy nenastoupil, to vzal v Cofidisu nováček v týmu Allegaert: 4. Peter Sagan projel cílovou metou na 5. místě a celkově je 8. jako nejlepší z těch, kteří dosud nezískali žádné bonifikace.

Zdeněk Štybar dokončil na 94. místě v čase vítěze, stejně jako Evenepoel (40.). Nikdo z favoritů na celkové pořadí, s výjimkou Alaphilippa, v etapě nenabral žádné ztráty.

Dnes čeká cyklisty 15 km časovka jednotlivců, v jejímž závěru bude nutno překonat jedno nikoli nepodstatné stoupání: 1,1 km a 7,3%. Jede se na klasických silničních bicyklech. I profil činí velkým favoritem Remca Evenepoela.

Uvidíme, v jaké kondici tu je v dresu italské reprezentace Filippo Ganna (Ineos) a jak závod pojímá Julian Alaphilippe. Dobrou časovku má i Nelson Oliveira (Movistar) či Maciej Bodnar (BORA). Umí ji i Tom Bohli (UAE), jenže ten včera i dneska vyčerpal hodně sil při práci na čele pelotonu a jeho síly bude tým ještě potřebovat. Velmi dobrou časovku mají i Vargas a Sevilla z Medellinu, jakož i McNulty z UAE.