A je to tady. Po rozjezdu v Řecku, Chorvatsku a Slovinsku přichází na řadu trošku vyšší liga. Sice stejná kategorie, ale ve Francii a v jiné konkurenci. Ze tří francouzských etapáků, které má ATT Investments v průběhu dubna v programu, už zítra začíná čtyřetapový Okolo Arden (Circuit des Ardennes 2.2). Tři dny po jeho skončení následuje taktéž čtyřdenní Tour du Loir et Cher (2.2). A posledním v řadě je od 25. dubna týdenní Le Tour de Bretagne Cycliste (2.2). 

Dnes tedy odjela směr Francie tří auta, naopak šestice závodníků Jakub Otruba, Jiří Petruš, Márton Dina, Michal Schuran, Matúš Štoček a Karel Camrda odletěla směr Brusel, odkud je čeká přesun auty do Francie k místu startu jubilejního 50. ročníku Okolo Arden.

Tenhle závod je sice zařazen do nejnižší kategorie UCI, ale konkurence se tu schází ta nejlepší, jakou lze v rámci kontinentálních týmů dát dohromady. Vypovídají o tom jména některých z těch, kteří se tu za posledních šest uskutečněných ročníků, tzn. od roku 2017, postavili na stupně vítězů: Jhonatan Narváez (dnes INEOS Grenadiers), Cees Bol (Astana), Alexander Kamp a Lucas Eriksson (oba Tudor), Andreas Leknessund (Uno-X Mobility), Kobe Goossens (Intermarché-Wanty) či Reuben Thompson (Groupama-FDJ).

Poslední tři ročníky se tu mimořádně dařilo českým jezdcům. Matěj Zahálka a Dominik Neuman obsadili třetí místa, loni si Matěj dokonce o místo polepšil!

I letos se tu schází mimořádná konkurence. Především devo týmy Visma-LaB s Matthewsem Brennanem, vítězem Trofej Umag i Poreč, Soudal-Quick Step s Paulem Magnierem, vítězem Trofeo Ses Salines (1.1) a etapy na Tour of Oman (2.Pro), či Groupama-FDJ s loňským vítězem etapy a celkově třetím Thibaudem Gruelem, který je od 1. března součástí sestavy prvního týmu. Devo týmy sem poslaly i Lidl-Trek, Arkéa-B&B Hotels, dsm-firmenich PostNL, Intermarché-Wanty, Lotto Dstny, Israel-Premier Tech a TotalEnergies.

422648988_844521997685630_5900085394963731834_n.jpg

S nimi poměří síly špičkové konti týmy jako slovinský Adria Mobil, australský ARA/Skip Capital, americký silně multinárodní Hagens Berman-Jayco, rakouský Felt Felbermayr s tím nejlepším, co mají aktuálně na skladě, tzn. včetně Michaela Kukrleho, norský Coop Repsol s André Dregem, který stál v Řecku pětkrát na nejvyšším stupínku, francouzský Philip Wagner-Bazin mj. s Pierrem Barbierem, vítězem dvou etap na Tour of Sharjah (2.2), kolumbijský GW Erco Shimano s aktuálním kolumbijským šampionem Alejandro Osoriem, a jelikož loňský vítěz Dán Mathias Bregnhoj přestoupil z lucembursko-dánského Leopardu do Sabgal / Anicolor, tak ani tento portugalský celek na startu nechybí. K tomu připočítejme ještě pět domácích klubových celků a výběr Švýcarska.

V této konkurenci, z níž jsme jmenovali jen některé z favoritů celkového pořadí, se pokusí uspět dva nejlepší české konti týmy ATT Investments a Elkov-Kasper. O tom, jak se chystá na závod hradecký celek, píšeme v jiném článku.

V tomto jsme si o tom, s jakými ambicemi vstupuje do etapáku loni třetí nejlepší evropský kontinentální tým ATT Investments, povídali s letošním nováčkem na postu sportovního ředitele Vojtou Řepou, jehož zkušenosti coby aktivního cyklisty se mohou opírat mj. o medaili z mistrovství Evropy či praxi ze španělské Vuelty.

422674104_847960980675065_4742173337676957488_n.jpg

S čím tedy do závodu jdete? Jaké máte ambice?

Především je dobré vzít v úvahu, že se tu schází nejlepší světová konkurence z úrovně kontinentálních týmů. Naším cílem je prolomit smůlu, která nás docela často provázela v úvodních závodech sezóny. Sice jsme dosáhli dílčích úspěchů, z nichž bych vyzdvihl 3. místo v etapě a 4. a 6. Mártona Diny v celkovém pořadí dvou etapáků na Rhodosu, kde zabodoval také 4. místem v kritériu a 5. v etapě Šimon Vaníček. Celkově jsme ale čekali víc. Ne vždy se nám vše povedlo, ale nebyla to otázka výkonnosti. Věřím tedy, že tady ve Francii dobrou připravenost na sezónu konečně pořádně potvrdíme.

K ambicím prosím trošku konkrétněji.

Úžasné by bylo umístění na pódiu v konečné klasifikaci. Skvělé pak do 5. místa. Chceme se ale pokusit i o dílčí úspěchy, ať už jde o umístění v jednotlivých etapách, tak v doprovodných soutěžích, tedy bodovací a vrchařské.

Předpokládám, že před startem je v pozici lídra na celkové pořadí Jakub Otruba, který tu se zpožděním zahájí letošní sezónu?

Kuba se zranil v samém závěru zimní přípravy. Poté, co se dal zdravotně dohromady, odtrénoval spoustu hodin ve Španělsku. Je velmi odhodlaný a vypadá dobře. Jenže sebetvrdší příprava se závodnímu zatížení nevyrovná. Takže na něj nevyvíjíme žádný tlak, uvidíme, jaká bude realita. Ale hodně mu věřím!

429824713_853725810098582_4566201136105854837_n.jpg

Bude spolulídrem ten, kdo se zatím postaral o největší přísun UCI bodů, tedy Márton Dina?

Márton jako řada dalších kluků prodělal po prvních závodech onemocnění. Sice už je zdravý, ale uvidíme, jak se projeví tréninkové manko. Tenhle etapák by mu za normální situace profilově velmi seděl, ale za daných okolností to vidím spíše na nějaký dílčí úspěch třeba v podobě umístění v etapě. Dvě etapy tu končí na sice kratším, ale velmi prudkém kopci a to by měla být šance také pro Mártona, stejně jako pro Karla Camrdu.

Co Matúš Štoček? Do Řecka cestoval s ambicemi, ale realita pak byla taková, že odváděl spoustu výborné práce pro své spolujezdce.

Matúše ovlivnily zdravotní komplikace v průběhu zimní přípravy. Jeho potenciál i odhodlání jsou velmi vysoké. Je to skvělý cyklista. Ale v dalším průběhu sezóny ho čekají závody s vyšší prioritou, takže tady bych jeho roli viděl spíše jako třeba toho posledního, který zůstane s lídrem, a zároveň bude v průběhu etapáku budovat formu do dalších závodů.

422690249_842564361214727_993581261438160299_n.jpg

Ještě jsme se nezmínili o Jirkovi Petrušovi a Michalu Schuranovi.

Jirka bude plnit svou obvyklou roli, kterou zvládá bravurně a to je role kapitána a spojky na trati mezi mnou a týmem. Je to typ jezdce, který odvede pro tým obrovské množství práce, které nemusí být navenek tak patrné. Ale pro tým je nepostradatelný. Michal Schuran už loni vítězstvím v etapáku Okolo Buharska ukázal svůj potenciál, letos se předvedl jak v Řecku, tak poté 5. místem při úvodním závodu rakouského poháru ve velmi dobré formě, a patří mezi to málo lidí z týmu, kteří nebyli nemocní. Takže právě od něj si slibuju, že se bude ucházet o některý z dílčích dresů, zvláště příležitostí bodovat ve vrchařské soutěži tu bude velké množství.

Startovní listina je nabouchaná ambiciózními týmy i jezdci. Půjdete do závodu s cílem patřit mezi ty, kteří se od úvodní etapy budou chtít podílet na udávání tempa a dirigování pelotonu?

Jako obvykle půjdeme krok za krokem. Důležité bude, jak budou karty rozdány po první etapě. Obecně ale platí, že budu po klucích chtít, aby se pohybovali co nejvíc vepředu, aby byli schopni dobře reagovat na průběh závodu. Na téhle úrovni to probíhá trochu jinak než při závodech nejvyšší úrovně. Tady není přesně daná hierarchie a případné úniky mají větší šanci být úspěšné. V každém případě jsme sem přijeli s velmi silným týmem, a i proto se osobně na závod velmi těším!