Silniční klasika Sudety tour, podle posledního vítěze Tomáše Kalojírose český Amstel Gold Race, po loňské reinkarnaci v režii CK Pardubice potvrdila vzestup i ambice na mezinárodní GranFondo, kam by chtěla vstoupit za dva roky. „Počet účastníků okolo tří stovek jako loni, závod pěkný, nastálé problémy jsme vyřešili, jedna zlomená klíční kost,“ hodnotil ředitel závodu Josef Říha.   

Dlouhá trať (171 km s převýšením 2028 m) se odehrála hnedle po startu v Broumově v režii Integray/L27. Nejprve odjel Tomáš Gdula, bratr chodeckého olympionika – ten se ukázal taky (v cíli za slušných 4:55:10), zbytek týmu hlídal čelo pelotonu. Ten se však v závěrečných dvaceti kilometrech dotáhl a na špici začal úřadovat Hula s Fialou. V posledním kopci Fiala nastoupil a vydal se za Hulou, v cílovém stoupání na kostkách za to vzal a dotáhl svoji jízdu k výhře (v čase 4:34:19).

7VAI3275-2.jpg

„Šlo to suprově, na jedničku, přesně podle plánu. Tahle trať s krátkými kopci na výbušné nástupy mi ideálně vyhovuje. Chyběla mi do sbírky vítězství na domácích klasikách,“ radoval se vítěz po své sudetské premiéře. Kollert měl dva kilometry před cílem kolizi při otáčení a do finálních výsledků už nemohl promluvit, skončil 14. (-4:07). „To je škoda, ale může se to stát,“ uznal Fiala. Do týmové sbírky přispěl i nejlepší padesátník Vladimír Uličný, celkově 17. (-6:13).

Třetí místo tak získal Petr Swaczyna z Kilpi teamu (-4). Mezi ženami byla nejlepší ve finiši Kateřina Obstová (Decathlon, 5:31:33) před Naďou Voráčovou (Force Zlín) a Jitkou Rakovou (Cyklo Killi).

Největší dámská hvězda Denisa Slámová však vyrazila za obhajobou na kratší trať (104 km s převýšením 1304 m) za poslední přípravou na akademické mistrovství světa v Kostarice, které ji čeká příští týden. „Zaměřuju se přece jen na kratší tratě,“ vysvětlila, proč se nevydala na maratonskou. „Nejelo se mi moc dobře, lezla na mě nějaká viróza. Ujel mi první balík, ale v tom druhém se mi pak docela dařilo i tahat. Jenom v gravelové pasáži jsem měla trochu strach, přece jen nejsem zvyklá. Ale povedlo se,“ hodnotila spokojeně další vítězství (2:57:01) v seriálu RoadRace. Po návratu ze Střední Ameriky, kde pojede časovku i silniční závod ji pak čeká L´Etape Czech na domácích terénech.

Dekom System Sudety Tour ___Filip Bezdek 2024-178.jpg

Mužům vládl Matyáš Polák z Lawi junior teamu (2:42:01). Představil se i bývalý vítěz etapy na Vueltě a později reprezentační trenér Tomáš Konečný (3:07:35) jako ambasador VIP programu.

„Slibovaný desetikilometrový kopec Karlov za rok už určitě bude, kapacita okruhu nám dovolí i více než tisíc účastníků. Posílíme ještě náš pořadatelský i závodní tým,“ plánuje Josef Říha další rozmach.

RoadCup pokračuje legendárním Mamutem v Přerově už v sobotu, na kratší 90 km i delší 170 km dlouhé maratonské trati.

Kompletní výsledky najdete zde: https://nasecasomira.cz/cs/events/sudety_2024/

Průběžné pořadí RoadRace po 4 závodech

Muži: 1. Vencl (Cycli.cz) 525, 2. Šrajer (ML Tuning CykloTrener Varnsdorf) 479, 3. Kopecký (Lawi stars/Giant) 462, 4. Rozehnal (Rexonix/Kovo Praha) 421, 5. Brňák (Lawi stars/Giant) 411.

Ženy: 1. Milec Jiřincová (TFD) 874, 2. Slámová (Cyklotrenink) 750, 3. Drbohlavová (Lawi junior) 473.