Za nečekaně špatnými výkony britského cyklisty Simona Yatese stojí onemocnění covid-19. Yates patřil k největším favoritům Giro d´Italia, zejména po suverénním vítězství na Tirreno - Adriatico, ale už ve třetí etapě nestačil na nejlepší při dojezdu na Etnu. Nejdůležitější otázkou nyní je, jak nákaza ovlivní celé Giro a zda se nerozšíří mezi osttaními členy týmu Mitchelton - Scott a soupeře.

Yates pociťoval mírné příznaky covidu po 7. etapě Gira a tým Mitchelton - Scott okamžitě požádal o rychlý test. Ten byl pozitivní, stejně jako jako druhý RT-PCR test. Následně byl izolován ve svém pokoji a poté odvezen do karantény. Stále pociťuje jen velmi mírné příznaky, ale pokračovat v závodě samozřejmě nemůže. 

Testy byly provedeny všem ostatním členům týmu Mitchelton - Scott a všechny byly negativní. Pořadatel Gira, společnost RCS sport, dovolila týmu pokračovat v závodě, ale všechny čeká další testování v následujících dnech. 

Simon měl v pátek večer lehce zvýšenou teplotu. Teplotu měříme všem závodníkům třikrát denně. Podle týmového protokolu RACESAFE COVID-19 byl izolován ve svém pokoji a okamžitě jsme požádali pořadatele o urychlený test, který vyšel pozitivní, vysvětluje Matteo Beltemacchi, lékař týmu Mitchelton - Scott.   

Nejdůležitější je pro nás Simonovo zdraví a naštěstí má jen mírné příznaky a jinak je v dobré kondici. Chceme poděkovat společnosti RCS za rychlý test a transport Simona do karantény. Všichni ostatní závodníci a personál mají negativní výsledky a můžou pokračovat v závodě, ale preventivně budeme vše hlídat a čekají nás další testy, dodává.  

Simon Yates se v celkovém pořadí držel na 21. místě se ztrátou 3:52 na vedoucího Joaa Almeidu.