Zatímco v první etapě museli cyklisté překonat na 157 km 1880 výškových metrů, v druhé to bylo na 190 km 3100 metrů. Zatímco v první etapě dvě, v druhé pět vrchařských prémií a to nebyla zdaleka jediná stoupání na trase. Zatímco v první etapě hromadný dojezd a vítězství sprintera, tak v druhé jen těžko. Kopce měly plus mínus 5 km a plus mínus 5%, takže žádné extrémy, jejich obtížnost spočívala v jejich množství. Takže Simon Yates, Vincenzo Nibali, Esteban Chaves nebo Gorka Izagirre? A co Vojta Řepa, letos 16. v Turecku a 5. ve Slovinsku (oba 2.Pro), kde "bodoval" právě v profilově obtížných etapách?

Nejprve odjelo 6 lidí z týmů nižších divizí. Posléze se skupina rozšířila o pět dalších lidí, kde z World týmů byli Nibali (Astana), Garcia Cortina (Movistar) a Polanc (UAE). Aktivní ve sjíždění byly Kern Pharma a BikeExchange.

30 km před cílem přivezl domestik BikeExchange do první skupiny Simona Yatese. Ten si bez přílišného otálení nastoupil, pokusil se s ním jet Vincenzo Nibali, ale musel toho rychle nechat. Yates si vyvořil náskok přesahující minutu. Následně se ho pokusil sólově sjíždět George Bennett (UAE), ale vyneslo mu to "jen" 2. místo. Nejen v etapě, ale i v celkovém pořadí. Pochopitelně za Simonem Yatesem. Třetí v etapě i celkově skončil Jonathan Lastra z Caja Rural.

Simon Yates se tak pasoval - vedle Pogačara či Evenepoela - do role favorita zítřejší klasiky Donostia San Sebastian (1.UWT). A za tři týdny se postaví jako jeden z favoritů i na start La Vuelta ciclista a Espaňa, aby se pokusil obhájit vítězství z roku 2018.

Vojtěch Řepa byl klasifikován na 54. místě: "První etapa byla jen mírně zvlněná, letělo se průměrem přes 45 km/hod. My v týmu sprintery nemáme, tak jsme se snažili etapu "přežít", což se povedlo. Pro mě byl závod i zkouškou, jak si povedu po vysokohorském soustředění, takže hlavním účelem bylo se rozjet v závodním tempu před Okolo Burgosu, který jedu příští týden. Dnes bylo hrozné teplo, v závěrečných 50 km to na sluníčku ukazovalo přes 40°C. Z výsledku si nedělám hlavu, po šesti týdnech pauzy šlo hlavně o přípravu na důležitější závody, které mě čekají. Jen ty teploty jsou šílené, tak doufám, že i na ně si postupně lépe zvyknu. Co se týče týmu, náš lídr skončil 10., takže spokojenost."

Výsledky.