Na pouhých 138 km 3472 výškových metrů. Sedm vrchařských prémií, z toho tři jednička. Suverénně nejtěžší etapa letošního ročníku Itzulia Basque Country.

Okamžitě od startu útok střídá útok. 20 km po startu jelo vpředu 23 lidí. Sepp Kuss (Visma-LaB) se zaměřil na body na vrchařských prémiích a vyneslo mu to nakonec vítězství ve vrchařské soutěži.

Zlom přineslo nejspíš nejtěžší stoupání Krabelin (5 km, 9,5%) s vrcholem 70 km před cílem. Čelní skupina se tu rozbila. Ze skupiny za ní nejprve zaútočil mladičký  William Junior Lecerf (Soudal Quick-Step), kterého si dojel Marc Soler (UAE Emirates) a začal postupovat kupředu. 

Po další vrchařské prémii se dokázal dotáhnout do čelní desetičlenné skupiny a stal se virtuálním lídrem závodu. V druhém nejnáročnějším stoupání Izua (4,1 km, 9,1%), které začalo necelých 30 km před cílem, nejprve z čelní skupiny odjel Oscar Onley (dsm-firmenich PostNL), ze stíhací Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers), Mattias Skjelemose (Lidl-Trek), Pello Bilbao (Bahrain Victorious) a Juan Ayuso (UAE Emirates).

436225231_828118329352364_5543406710752122572_n.jpg

Vrchol přejela za Onleyem trojice Soler, Ayuso, Esteban Chaves (EF Education-EasyPost), s malou ztrátou Skjelmose s Rodríguezem, kteří se ve sjezdu připojili k těm před nimi.

Zbývala ještě vrchařská trojka. Tempo rozjel Soler a z jeho tempa zaútočil 17 km před cílem Ayuso. Zachytit se ho dokázal pouze Rodríguez. Oba měli zájem pracovat, i když víc práce odváděl Ayuso. Skjelmose byl na všechno sám, protože Soler vůbec a Onley po většinu času mu nešlápli.

A to se mu stalo osudným. Vedoucí dvojice najela hodně ve stoupání, přidala malinko ve sjezdu a udržela po nakloněné rovině do cíle. Aby se Dán nedostal ani na pomyslné pódium, o to se postaral Soler.

V cíli si Carlos Rodríguez užíval vítěznou etapu a konečné druhé místo, Juna Ayuso obrovskou radost s rodinou, ale největší emoce cloumaly Ayusovým jezevčíkem.

436163832_871668731638708_8842812929645190780_n.jpg

A věděl proč, jeho páníček si v 21 letech připsal největší vítězství své dosavadní kariéry: „Je to neuvěřitelné. Je to moje první vítězství v etapovém závodě World Tour a udělat to tady v Baskicku v úžasném prostředí. Musím pochválit své týmové kolegy, myslím, že jsme závodili perfektně od začátku do konce a zasloužili jsme si vyhrát. Všechno šlo perfektně, závodili jsme, abychom dostali Trek pod tlak. Je to poprvé, co přijíždím do Arden v dobré formě, takže jsem natěšený na to, čeho mohu dosáhnout."

Carlos Rodríguez: „Byl to těžký den. Zejména pro mě, protože určitě nejsem ve své nejlepší formě a Ayuso byl dnes extrémně silný. Jsem velmi vděčný týmu za to, co pro mě dnes udělal. Nepatřil jsem mezi favority, takže jsem moc rád, že jsem skončil druhý. Musel jsem tomu dát všechno, na co jsem měl."

Mattias Skjelmose: "Tým odvedl perfektní práci. Nemohli jsme to udělat lépe. Na finále jsem prostě neměl nohy. Takhle to je. Z třetího místa mám určitě radost. Je to dobrý výkon. I když to není to, v co jsme doufali, pořád je to pódium v ​​závodě WorldTour."