11 vrcholných závodů v 17 dnech nabízí novoroční cyklokrosový program (na Eurosportu). Včera na Zilvermeer Exact Cross v Molu deklasoval úřadující mistr světa Mathieu van der Poel (Alpecin/Deceuninck) v prvním přímém souboji zimy Wouta van Aerta (Jumbo/Visma) o 1:17 minuty, třetí byl Niels Vandeputte (Alpecin, -2:12), a do cíle nechal dojet jen deset cyklistů. Ostatní vinou pravidla 80% odsoudil k vyřazení…  

O den později se s protivníky vypořádal podobně. Na startu špatně nakopl pedál a ztratil, v první zatáčce na písku ho ještě zavřela zácpa po Pidcockově pádu. Soupeře a špici jako by nechal vydovádět. Ve druhém okruhu už byl bez většího úsilí vepředu. A ve třetím, když Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen) podsmekl při naskakování na kolo v písku, zaútočil. Okamžitě získal 16 vteřin, v příštím okruhu dalších 26. Jako by i mokrý písek na pláži Sint-Anna u přístavu pod jeho záběry hořel… Pak svěsil lehce nohy a bez větší námahy dojel do cíle.

„Udělal jsem chybu, ale nohy jsem cítil dobré, nepropadl jsem panice. Jakmile zaváhal Eli, zareagoval jsem a vyrazil. Jel jsem rychle a držel tempo. Jsem spokojený,“ usmíval se. Vyhrál tu už pošesté v řadě od roku 2017, celkem posedmé. Sérii mu přerušil Van Aert (2016).

Ten se tentokrát celý závod držel schovaný, až v závěru ujel nejdřív s Iserbytem a pak sám. „Jel jsem konzervativně a takticky, v rámci tréninku full gas celou hodinu a ke konci s akcelerací. Jsem spokojen,“ řekl, ale vítěze nekomentoval. Zaznamenal už 30. druhé místo kariéry…

Třetí Iserbyt doplnil stupně vítězů jako na posledním mistrovství světa, splnil své cíle a navýšil vedení ve světovém poháru. „Měl jsem dobré nohy, držel si aktivně pozici ve skupině a vydržel až do konce. Wouta jsem mohl udržet déle, ale chtěl jsem udržet velké kluky co nejdéle a to se povedlo,“ hodnotil. Toho nejmenšího z „velkých“ Pidcocka nechal navíc za sebou – osmého.

Michael Boroš (Elkov/Kasper) startoval vedle něho ze třetí řady, v úvodu zaostal, ale postupně se prokousal na 19. místo (-2:58). „Na startu přede mnou Van der Poel nenacvaknul pedál, takže jsem měl ztrátu, už když padla zelená. Pak přišel ještě druhý Pidcockův incident a já bohužel nemám takový výkon, jako oni, abych hned dojel dopředu. Dotahoval jsem vlastně celý závod, což je škoda. Bylo to rychlé a víc to nešlo. Nejelo se mi totiž zle a myslím, že to jde dobrým směrem. Mrzí mě to,“ popsal smolný začátek.

Boroš_2.jpg

Ilustrační foto Michaela Boroše od Jana Brychty

Podobně mezi ženami nastoupilo nejsilnější pole v sezóně, k přímému souboji se sešly čtyři nejlepší. Nejprve se odtrhly Van Empel s Lucindou Brand (Baloise/Trek) a půlku závodu se lehce kočkovaly na špici. Z minulého víkendu potlučená a s nemocí se peroucí Van Empel, startující z druhé řady, však zvýšila tempo a odjela. „Cítila jsem se dobře a cíl byl vyhrát,“ řekla. Brand, která vyhrála včera v Molu, dojela se ztrátou 18 vteřin. „Mohla jsem s ní vydržet déle. Ujela mi, když skákala prkna a já se dopustila menších chybiček. Ale fyzicky jsme na tom podobně,“ dodala.

Podobně ve dvojičce přetahující se o třetí místo získala navrch Puck Pieterse před vedoucí celkového pořadí Ceylin del Carmen Alvarado (obě Alpcin/Deceuninck). „Ujely mi po startu, na limitu jsem je dotáhla, ale nestačila jsem zregenerovat a udělala chybu v zatáčce a písku,“ hodnotila svůj výkon.

Na 24. místě získala první letošní dva body do světového poháru Julia Kopecky (AG Insurance/NXTG, -5:18). Kristýna Zemanová a Kateřina Hladíková (obě Brilon Mladá Boleslav), ta byla o den dříve 18. v Molu, nakonec nejely.

Z českých mládežníků zaujali junioři – čtvrtý Kryštof Bažant, osmá Amálie Gottwaldová a desátá Kristýna Douděrová.

Vánoční cyklokrosová podívaná pokračuje už 26. prosince světovým pohárem v Gavere.

Průběžné pořadí světového poháru po 9 ze 14 závodů

Muži: 1. Iserbyt 233, 2. Van der Haar 171, 3. Ronhaar 167, 4. Nieuwenhuis 164, 5. Sweeck 155, 6. Vanderputte 152,… 22. Boroš 45.

Ženy: 1. Alvarado 257, 2. Brand 190, 3. Bakker 161, 4. Van der Heijden 151, 5. Bentveld 144, 6. Pieterse 140, … 15. Zemanová 89, …35. Hladíková 17,… 53. Jeřábková 8, 54. Vaníčková 7,… 71. Kopecky 2.