Týmy hodnotí úspěchy podle různých hledisek. Může jít o body UCI, o price money, o zviditelnění před kamerami atd. Ale za nejcennější nejspíš považují počet vítězství. Která ovšem mívají různou hodnotu podle významu toho kterého závodu.

Po včerejším vítězství Sebastiana Molana se do čela tohoto žebříčku týmů World Tour dostal s 8 výhrami UAE-Team Emirates. V loňském roce tuhle „soutěž“ už po několikáté za sebou ovládl Deceuninck-Quick Step se 68 výhrami. UAE jich dosáhlo 29, což stačilo na 6. místo v rámci WT.

Ovšem do letošní sezóny vlétli doslova raketovým způsobem. Zatím absolvovali 5 závodů, všechny etapové. A kamkoli přijeli, tam se mimořádně zviditelnili.

Diego Ulissi: Santos Tour Down Under

Začali v lednu (21.- 26.1.) na Santos Tour Down Under, závodu nejvyšší kategorie (WT). Do sprintů tam poslali Jaspera Philipsena a na celkové pořadí Diega Ulissiho. Philipsen měl 4 možnosti ze 6 etap, jelikož dvě končily na kopcích. Ve svých 21 letech a v konkurenci Ewana, Bennetta a Vivianiho skončil 2., 3., 4. a 5. a vyhrál bodovací soutěž. Ulissi naopak v etapách, které končily na kopci, dojel 5. a 6., což mu v konečném součtu stačilo na 2. místo v celkovém pořadí za Richie Portem.

Jiná sestava navázala na kolegy v Austrálii a představila se v Argentině na Vuelta a San Juan Internacional (26.1.- 2.2.), závodu druhé nejvyšší kategorie (Pro). Na sprinty Fernando Gaviria, na pořadí nováček v týmu, 21 letý Brandon McNulty. Gaviria z pěti možností uspěl třikrát. V první etapě se mu pletl pod nohy týmový kolega Molano a v šesté všechny zaskočil Zdeněk Štybar. McNulty v časovce 5. a na extrémně dlouhém kopci 3. Vydalo mu to na 4. místo celkově a 2. v mladíci za Remco Evenepoelem.

Fernando Gaviria: Vuelta a San Juan

Opět jiná sestava se vydala do Saúdské Arábie (4.- 8.2.), na závod třetí kategorie (2.1). Jednoznačný a jediný lídr Rui Costa. I když závod byl postaven pro sprintery. Costa vyhrál hned první etapu, která končila na konci kilometrového stoupání. Další dvě etapy vezl zelený dres lídra závodu. V etapách využíval každou příležitost k útoku, aby preventivně eliminoval výhody sprinterů v závěrech etap. Vedení nakonec neuhájil, ale výkonnostně byl viditelně odskočený celému startovnímu poli. Nakonec z toho ale stupně vítězů byly: 3. příčka.

Se Saudi Tour se překrýval první závod v Evropě: Volta a la Comunitat Valenciana (5.- 9.2.), kategorie Pro. Na pořadí Tadej Pogačar, do sprintů Alexander Kristoff. Ten měl tři pokusy a 3., 4. a 10. místo vypadá jako nic moc, i když ze sprinterů byl třetí nejlepší. Prohrával totiž s mladými puškami Groenewegenem a Jakobsenem, kteří na něj rozhodně nebudou stačit v závěrech především „lehčích“ dlážděných klasik, pokud by vůbec stanuli na startu. Tadej Pogačar? Dvě etapy s cílem na kopci, tedy dva pokusy a dvě trefy! Vítězství v závodě a pasování se do role horkého favorita Tour de France, kde by se měl poměřit mezi jiným s Rogličem a Bernalem! Ne náhodou ho má UAE pojištěného na další 4 roky!

Tadej Pogačar: Kolem Valencie

No a včera začala Tour Colombia 2.1 a hned první etapu ovládl suverénně Sebastian Molano. Do spurtů, ke kterým tu bude ještě pár příležitostí, tady má UAE ještě Maxe Richezeho. A na pořadí tu je Fabio Aru a Sergio Henao. Ti mohou jen překvapit, zvláště po časovce týmů, kde nabrali minutovou ztrátu na Higuitu a Martíneze (EF), ovšem na další favority mají jen 15 vteřin.

Nyní se v UAE chystají na Almérii (Kristoff, De La Cruz), Ruta del Sol (McNulty, De La Cruz) a Algarve (Kristoff, Costa), všechno závody kategorie Pro. Po nich přijde na řadu jejich domácí etapák UAE Tour (23.- 29.2.), letos druhý v nejvyšší kategorii, na kterém jim mimořádně záleží. Proto předběžně nominovali Pogačara a Gaviriu. A k nim Richezeho a Formola. Vydařený začátek sezóny, sestava týmu na tento rok a forma, kterou zatím předvádějí, napovídá, že ve sběru vítězství mohou směle pokračovat.

Prostě borci z týmu financovaného z Arabského poloostrova, ovšem s italskou tradicí i managementem, začali sezónu pěkně zostra. Uvidíme, kam až to dotáhnou.

Sebastian Molano: Tour Colombia 2.1