loading...

Primož Roglič (Jumbo - Visma) opět přišel o celkové vítězství ve francouzském etapovém závodě série WorldTour kvůli smůle a pádům. Loni v létě vedl Critérium du Dauphiné a jel si pro jasné vítězství, ale kvůli zranění musel vzdát. Dnes na Paříž - Nice měl mít vše pod kontrolou, ale kvůli dvěma pádům se propadl konečným pořadím a triumf spadl do klína Maxu Schachmannovi (BORA - hansgrohe).

Byl to velmi nepovedený den slovinského jezdce týmu Jumbo - Visma. První pád přišel na začátku pouze 93 kilometry dlouhé, upravené etapy Paříž - Nice s cílem v Levensu. Ale tento pád ještě neměl velký vliv na průběh závodu, Roglič se dokázal vrátit do hlavního pole a stále měl vše pod kontrolou. Problém nastal až 25 kilometrů před cílem. Druhý pád měl mnohem větší dopad. Roglič spadl na konci sjezdu, zasekl se mu řetěz a ztratil kontakt s hlavním pole. A především zareagoval tým BORA - hansgrohe a rozjel ostré tempo. 

K Rogličovi se vrátili tři jeho týmoví kolegové, ale ve zvlněném terénu vydrželi pouze krátkou chvíli a nechali Rogliče samotného. Přesto se Slovinec přiblížil na dostřel k pelotonu, jenže v tu chvíli na čele nepracoval pouze tým BORA - hansgrohe, ale také Astana - Premier Tech, Cofidis, DSM a další celky. V pelotonu WorldTour není tým Jumbo - Visma příliš oblíbený a nikdo to nechtěl Rogličovi nechat zadarmo. 

Když zůstal Primož Roglič zcela sám, jeho odstup se začal navyšovat a bylo zřejmé, že si s tím neporadí. Ve virtuálním celkovém pořadí se postupně propadal, nejdříve za Schachmanna, později za Aleksandra Vlasova (Astana - Premier Tech) a nakonec vypadl z první desítky. Mezitím se na čele startovního pole závodilo o etapu. Útočil Vlasov, opět byl aktivní Gino Mäder (Bahrain Victorious), zkoušel to také Krists Neilands (ISN) a Guillaume Martin (Cofidis). 

Dojíždělo se však pohromadě a technický dojezd v Levensu zvládl nejlépe Magnus Cort (EF Nippo). Dán zrychlil před poslední zatáčkou a do krátké cílové rovinky najížděl z prvního místa. Za ním jel rychlý Christophe Laporte (Cofidis), ale neměl dost času, aby Corta předjel a musel se smířit s druhým místem v cíli. Třetí skončil Pierre Latour (Total Direct Energie). 

Max Schachmann dokončil v čase vítěze a čekal na příjezd Primože Rogliče. Ten stále bojoval, ale zcela vyčerpaný dokončil se ztrátou 3:08 a propadl se na konečné 15. místo. Schachmann díky tomu získal druhé vítězství na Paříž - Nice v řadě. Druhou a třetí příčku obsadili závodníci Astany. Vlasov ztratil v součtu všech etap 19 sekund a Ion Izaggire 23 sekundy. Roglič získal zelený dres pro vítěze bodovací soutěže, ale osobně ho nepřevzal. Nejlepším vrchařem se stal Anthony Perez (Cofdisi) a nejlepším mladým závodníkem je Vlasov. 

V cíli nikdo moc nevěděl, co se Rogličovi 25 kilometrů před cílem přihodilo. Max Schachmann si nebyl jistý, zda se má z vítězství radovat: "Nevím, jestli můžu být spokojený. Nevím, není pěkné vyhrát takto." Přitom celý tým BORA - hansgrohe pracoval na tom, aby Schachmann tímto působem vyhrál. Roglič svému německému soupeři v cíli pogratuloval. Také Schachmann řešil problémy, na začátku etapy se kvůli defektu musel dotahovat do pelotonu.

Trochu světla do celého incidentu vnesl Steven Kruijswijk: "Primož spadl v jedné z posledních zatáček v posledním sjezdu etapy. Nemohl si rychle nasadit řetěz, takže se zdržel. Potom v údolí hodně foukalo. Byli jsme tam s ním tři nebo čtyři jezdci, ale nedokázali jsme se dotáhnout zpět. Snažili jsme se to udělat co nejrychleji, ale neuspěli jsme. Už jeho první pád byl hodně tvrdý, ale zvládli jsme ho dovézt zpět a opět jsme převzali kontrolu nad závodem. Je to vážně škoda, celý týden byl nejsilnějším mužem závodu. Ale stát se může cokoliv i poslední den závodu."