Na úvod však uvádíme některá fakta, která by pro laickou veřejnost mohla být matoucí.

Odběr na zjištění zakázaných látek probíhá takto: nejprve byl testován vzorek A a na žádost Emila poté vzorek B. Je nutno vědět, že jde o vzorky moči odebrané ve stejný okamžik, ve stejnou hodinu, ve stejný den. Nejde tedy o žádné další testování a úplně nový odběr moči v jiném termínu, například s měsíčním odstupem. Tzn., že by se musel stát „zázrak“, kdyby se výsledek vzorku B lišil od vzorku A. Jde tedy o totožný vzorek testovaný pouze s časovým odstupem.

Samotná antidopingová kontrola se u Emila Hekeleho uskutečnila 9. září 2020 v závěru čtyřdenního reprezentačního srazu cyklokrosařů v Bělé pod Bezdězem. Závodníkovi byla při tomto odběru testována i krev, a to s negativním výsledkem.

Emil důrazně popírá, že by se oxandrolon a clenbuterol dostaly do jeho těla s jeho vědomím. Zároveň si ale uvědomuje, že dokázat svou nevinu bude - s ohledem na zkušenosti s dopingovými obviněními našich i zahraničních cyklistů v minulosti i s ohledem na daná pravidla - mimořádně obtížné. I přesto stále intenzivně trénuje.

Nyní tedy proběhne disciplinární řízení na Českém svazu cyklistiky. Jelikož Emilovi nebylo sděleno množství zakázané látky, které bylo v jeho těle zjištěno – což je ukazatel velmi důležitý pro další vývoj případu – požádal podle slov Davida Průši o detailnější dokumentaci. Její získání bude vyžadovat určitý čas. I proto předseda disciplinární komise odhaduje, že vlastní řízení s Emilem Hekelem proběhne až v první polovině ledna příštího roku. Podle slov Emila Hekeleho však v otázce žádosti o detailnější dokumentaci došlo ke komunikačnímu šumu, o tuto věc nakonec nepožádal. Řízení disciplinární komise proběhne tedy ve výhledu jednoho až dvou měsíců.

Česká cyklokrosová reprezentace zaslala dnes své oficiální stanovisko k vyjádření Emila Hekeleho, které jsme uveřejnili včera 25. listopadu: Cyklokrosová reprezentace Českého svazu cyklistiky se plně distancuje od výroků svého člena Emila Hekeleho, které pronesl ve veřejném prostoru po obdržení výsledků analýzy vzorku B. Odebrání a vyhodnocování obou vzorků bylo provedeno komisaři Antidopingového výboru České republiky jakožto nezávislého orgánu zřízeného Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy pro potírání dopingu ve sportu, resp. od 1. ledna 2020 Národní sportovní agenturou. Celou záležitostí se nyní zabývá Disciplinární komise Českého svazu cyklistiky spolu s Antidopingovým výborem, a proto vyčkejme závěrů jejího jednání.“