Pořadatelé se pevně drží zaběhnutého systému čtyř etap v Olomouckém kraji a v pohoří Beskyd a Jeseníků. Změna místa konání a trasy by závodu určitě prospěla, protože opakující se etapy nenaplňují potenciál závodu s názvem Czech Tour. Navíc na stejných silnicích se koná také Závod míru U23, který organizuje stejná pořadatelská skupina. Chtělo by to změnu.

Takže na cyklisty a diváky čekají úvodní etapa se startem v Prostějově a cílem v Olomouci, která sice není zcela rovinatá, ale hromadný dojezd je celkem pravděpodobný. 

Druhá etapa je značně podobná loňské druhé etapě, začíná se v Olomouci a končí na Pustevnách. Druhý výjezd Pusteven rozhodne o etapovém vítězství, loni byla etapa o dost delší a o něco těžší a přesto se do jedné minuty odstupu vešlo 19 cyklistů a vyhrál klasikář Lorenzo Rota. 

Královská 3. etapa Czech Tour. 

Naopak královská třetí etapa je letos těžší. Stejně jako loni závodníci vyjedou dvakrát dvakrát na Dlouhé stráně, jedno z nejtěžších stoupání na českém území, ale tentokrát se nedojíždí na vrcholu, ale sjede se pod Červenohorské sedlo a stejně jako v Závodě míru se dojíždí na vrcholu tohoto populárního sedla. Loni se dojíždělo na Dlouhých stráních a vyhrál Belgičan Kamiel Bonneau. Na Červenohorském sedle se dojíždělo už na Závodě míru a rozdíly mezi nejlpšími nebyly velké, ale mladíci zdolali Dlouhé stráně jen jednou. profesionálové budou mít dvojnásobnou příležitost peloton roztrhat.

Hodně selektivní bývá také závěrečná etapa. Cyklisté opět navštíví dlouhá jesenická stoupání, ale už na začátku etapy, kdy se o vítězství nerozhoduje. Těžší jsou okruhy v cílovém Šternberku. Na okruzích s prudkým stoupáním se toho může hodně stát. 

Rozpis všech etap najdete na CzechTour.com. 

Nejzajímavějšími závodníky jsou mladí talenti 

Poprvé se na Czech Tour představí jeden z nejlepších cyklistů historie, sedminásobný vítěz Grand Tours Chris Froome. Cyklista týmu Israel-Premier Tech se na Czech Tour těší: „Moc se těším na to, že budu poprvé závodit v České republice právě na Czech Tour. Je super, že se znovu setkám se svým bývalým týmovým kolegou Leo Königem, který se mnou ve Sky v roce 2015 vyhrál Tour de France, a uvidím závod, který nyní řídí. Mám za sebou dobrý tréninkový blok a jsem připraven zahájit druhou část sezony.“

Johannes Staune-Mittet

Froome mezi favority nepatří, v kopcích by se měl ukázat spíše jeho týmový kolega Matthew Riccitello. Jedenadvacetiletý Američan je ryzím vrchařem a především třetí etapa by mu měla vyhovovat. Ale velmi mladých a dobrých vrchařů je ve startovní listině víc. Především je to Johannes Staune-Mittet z Jumbo-Visma. Tento Nor letos vyhrál třiadvacítkovou verzi Giro d'Italia a loni byl celkově druhý na Tour de l'Avenir. Jumbo-Visma do České republiky především mladé závodníky, sice startuje jako sestava WorldTour, ale vězšina jezdců z předběžné startovní liostyn patří do kontinentálního týmu pro jezdce kategorie U23. 

Na mladého vrchaře spoléhá také obhájce vítězství, belgický tým Intermarché-Circus-Wanty. Francesco Busatto už je stabilním členem prvního týmu, ale výsledky dělá především v kategorii U23. Vyhrál třiadvacítkovou verzi Lutych-Bastogne-Lutych, italský šampionát a etapu Orlen Grand Prix s cílem na Štrbském plese. Pro etapy Czech Tour je jako stvořený, protože kromě vrchařských kvalit ho zdobí i výbušnost. Nebylo by překvapivé, kdyby byl lepší než zkušený Rein Taaramäe, kapitán belgického týmu. 

Hned několik talentů přiváží norský tým Uno-X, včetně pár vrchařů. Vrací se Kamiel Bonneau ze Sport Vlaanderen-Baloise, loňský vítěz na Dlouhých stráních a Alexis Guerin (Bingoal WB), vítěz etapy do Šternberku. V potenciálně hromadném dojezdu úvodní etapy je velkým favoritem Američan Luke Lamperti z Trinity Racing, který letos pravidelně vítězí a už má v kapse smlouvu s týmem Soudal Quick-Step na další sezóny.  

Češi v mnoha týmech 

Kromě dvou nejlepších českých týmů Elkov Kasper a ATT Investments se na Czech Tour chystají čeští cyklisté z několika zahraničních sestav. Účastník Giro d'Italia Karel Vacek příváží celek Corratec-Selle Italia, Petr Kelemen zase švýcarský Tudor, Matyáš Kopecký americký profi celek Novo Nordisk, Jakub Ťoupalík kontinentální farmu EF Education-Nippo a MIchael Kukrle bude startovat v dresu častého účastníka mnoha českých závodů, rakouského týmu Felbermayr Simplon Wels. A ve výběru slovenského týmu RRK group-Pierre Baguette-Benzinol jsou dokonce čtyři Češi v čele s Martinem Voltrem.