Čtvrtý díl Challenge Mallorca byl třetí příležitostí pro ty, jejichž výhodou je jízda v kopcích. Proto ani dnes nebyli na startu Tomáš Bárta a Daniel Babor (Caja Rural-Seguros RGA). Naopak Petr Kelemen dostal od týmu Tudor Pro Cycling třetí příležitost. Dalo se očekávat, že bude pracovat především pro tým. A měl přitom pro koho. Marius Mayrhofer byl v prvním závodě sedmý a Yannis Voisard dojel včera osamoceně hned za vedoucí trojicí.

Startovalo se na severu ostrova v Pollence a v úvodních 40 km protočili cyklisté nohy po rovině přes Sa Poblu a Alcudii zpátky do Pollency. Odtud už je trasa nasměrovala do kopců Serra de Tramuntana a už je z nich nepustila. Projeli je komplet, aby skončili po 158 km a 2900 výškových metrech na jihozápadě v Andratxi, kam se v závěru dostali po 11 km převážně ve sjezdu z poslední z pěti vrchařských prémií. 

První otázka, která se před startem nabízela, zněla, zda i napotřetí všem ujedou Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe) a Brandon McNulty (UAE Emirates) a zda se přitom opět najde někdo třetí, kdo jim po Simonu Carrovi (EF Education-EasyPost) a Lennertu Van Eetveltovi (Lotto Dstny) vyfoukne vítězství.

Od startu se bojovalo o účast v úniku. Když se najelo do kopců, vévodila závodu pětice ve složení Idar Andersen (Uno-X Mobility), Jonas Gregaard (Lotto Dstny), Dylan Vandenstorme (Flanders - Baloise), Cole Kessler (Lidl - Trek Future Racing) a  Hugo Scala Jr (Project Echelon Racing).

Idar Andersen (24) nemá ve svém portfoliu bůhvíjaké výsledky, mezi ty lepší patří 5. místo Okolo Slovenska v ročníku, který vyhrál Peter Sagan, tedy 2021. Jonas Gregaard je o něco starší (27) a známější, i proto, že tři roky jezdil v Astaně, odkud přestoupil do Uno-X, aby ho po dvou letech opustil a pro následující dva roky zakotvil v belgickém týmu. Ale ani on výsledkově neoslňuje.

Byla to ale právě tato dvojice, která se v závěru první várky kopců, vrcholící na nejvyšším bodě trasy Coll de Puig Major, na čele osamostatnila. Po 15km sjezdu do Soleru se najelo znovu do kopců a ještě i po třetí vrchařské prémii, která se nacházela na 100. km, měli na peloton necelých jeden a půl minuty.

40 km před cílem byli pohlceni stíhací skupinou a hned nato zaútočil 21letý Igor Arrieta,  který letos přišel do UAE Emirates z druhodivizního Kern Pharma. Už včera jel velmi aktivně a dnes do toho šel s maximální vervou. Za ním se střídaly nástupy s mírovými pasážemi, takže teprve útok včerejšího vítěze Lennerta Van Eetvelta 14 km před cílem při stoupání na poslední vrchařskou prémii rozhodujícím způsobem zamíchal kartami.

Vrchol už přejížděl s mírným náskokem na Arrietu. Jenže mladý Španěl pokoušel maximální mez rizika, takže Belgičan měl nakonec práci mu ve sjezdu uviset. Necelých 7 km před cílem v levotočivé zatáčce na užší městské silničce ale mladý Španěl lehnul a měl po závodě.

Van Eetvelt zatínal zuby, ale nedalo mu to. 2 km před cílem ho dojela osmička závodníků, kde měl dva jezdce pouze UAE Emirates. Že jedním z nich byl Brandon McNulty, asi nikoho nepřekvapilo. Toho se pokusil využít Marc Soler a chvíli to vypadalo, že by mohl být úspěšný. Jenže se našel člověk, který to vzal na sebe. 

Marius Mayrhofer, který do Tudoru letos přestoupil z DSM, ho nejenže dojel, ale rovnou přešel do spurtu. K jeho smůle tu byl jeden muž rychlejší. Pelayo Sánchez zajistil na domácí půdě letošní premiérové vítězství Movistaru, kam letos přišel z týmu Burgos-BH, čímž mj. překryl smůlu, jež postihla Alexe Aranburua, který si v jednom z nevinně vyhlížejících pádů zlomil klíční kost. A kdože byl třetí? Ten, který tu má stupně vítězů předplacené: Aleksandr Vlasov.

GE3XWvHXoAAXeYE.jpg

Před startem jsem neměl z mých nohou dobrý pocit, ale v závodě to bylo úplně jiné. To je cyklistika, nikdy si nejste jistý,“ řekl Sánchez Eurosportu. „Věděl jsem, že dnes mám dobrou šanci, že v malé vedoucí skupině budu ve finále rychlý. Věděl jsem také, že Marius Maryhofer má velmi dobrý sprint. Proto jsem si vybral jeho zadní kolo.

Petr Kelemen závod nedokončil.