V 85. ročníku Okolo Švýcarska poprvé uspěl dlouhý únik. Ve 171 kilometrů dlouhé etapě ze Sankt Urbanu do Gstaadu se podařilo ujet čtveřici jezdců: Stefan Bissegger (EF Nippo), Joel Suter (Švýcarsko), Benjamin Thomas (Groupama - FDJ) a Joseph Rosskopf (Rally). Uprchlíkům stálo v cestě jen jedno větší stoupání, 7,5 kilometru dlouhý výjezd na Saanenmueser Pass s vrcholem necelých deset kilometrů před cílem. 

Čtveřice v čelní skupině si dokázala vypracovat velmi solidní náskok, 60 kilometrů před cílem drželi odstup 7 minut. A v hlavním poli nebyla vůle pracovat a uprchlíky sjíždět. Snahu měl jen Movistar, ale vzdal to ještě před nájezdem do jediného dlouhého stoupání. 30 kilometrů před cílem se jezdci Movistaru zastavili a odstup 5:40 začal opět narůstat.   

Ve výjezdu začalo na vedoucí čtveřici pršet. Joel Suter se v mírném výjezdu nedokázal udržet soupeřů a na vrchol vyjeli na čele tři jezdci. nejvíce bodů na prémii získal Thomas. Bissegger, který před etapou ztrácel 6:05 na vedoucího Mathieu van der Poela (Alpecin - Fenix), byl virtuálním lídrem závodu, ale to ho nijak nezajímalo. Chtěl jen vyhrát etapu.

Dráhaři Bissegger a Thomas si věřili na závěrečný spurt, takže jediným aktivním závodníkem v posledních kilometrech etapy byl Američan Rosskopf. Jeho útoky ovšem nemohly Bisseggera a Thomase překvapit. Posledních 2,5 kilometru se jelo na gstaadském letišti a ujet zde soupeřům bylo velmi těžké. Rosskopf musel rozjet spurt z první pozice a oproti mnohem rychlejším soupeřům neměl šanci. Spurtovat začal 200 metrů před cílem, za ním jel Bissegger na druhé pozici a Thomas na třetí. 

Benjamin Thomas, trojnásobný mistr světa na dráze, podcenil rychlostní schopnosti mladého Švýcara, který má také dráhové zkušenosti a ve spurtu na něj nestačil. Bissegger získal své první etapové vítězství na Okolo Švýcarska a druhé letošní vítězství. Druhý muž celkové klasifikace Závodu míru U23 z roku 2019 v březnu oslavil vítězství v časovce Paříž - Nice. 

V celkovém pořadí se posunul o 70 pozic výš. Nyní je desátý s odstupem 38 sekund na Mathieu van der Poela, který dokončil v hlavním poli se ztrátou 5:16. Van der Poel udržel také vedení v bodovací soutěži. Nejlepším vrchařem zůstal Kanaďan Nickolas Zukowsky (Rally) a nejlepším mladým jezdcem je nadále Neilson Powless (EF Nippo).