Cyklokrosovou sezónu byl nucen ukončit po pouhých dvou závodech. Za vším je zranění zad, lékaři všestrannému cyklistovi diagnostikovali otok meziobratlové ploténky a doporučili úplný klid, dokud nebude zcela vyléčen. To pro Van der Poela znamenalo zrušit svou účast na světovém šampionátu v cyklokrosu, kde se měl pokusit o pátý titul. Jenže problém se zády mu nejspíš zabrání nastoupit do nejdůležitější části silniční sezóny. Účast na monumentech Kolem Flander a Paříž - Roubaix je ve velkém ohrožení.

Nizozemec neplánovanou pauzu využil k drobnému zákroku kolena, které si poranil na tréninku před začátkem cyklokrosové sezóny. S koleny měl Van der Poel problém už v létě, po pádu na Olympijských hrách, v závodě horských kol, se musel chvíli léčit a nebyl ve stoprocentní formě na světovém šampionátu v Lovani. Přesto skončil osmý a o týden už bojoval o vítězství na Paříž - Roubaix. Během krátkého období se dostal do velmi dobré kondice. A to před podzimními vrcholy dlouho léčil zranění a poté hned v prnvím závodě zvítězil. Před světovým šampionátem jel jen tři jednorázovky. Znamená to, že má naději vrátit se do pelotonu ještě letos na jaře? 

Po téměř měsíční pauze začal trénovat na trenažéru a v aplikaci Zwift objel krátké tři krátké tréninky na konci ledna. Dlouho to netrvalo a vyrazil na kolo ven. Na silničním kole objel několik krátkých tréninků, 75 kilometrů absolvoval ve společnosti Zdeňka Štybara a o víkendu zvládl téměř 100 kilometrů dlouhý trénink. Zatím se snaží adaptovat na návrat k plnohodnotnému tréninku a většímu zatížení.   

Van der Poelova fyzická úroveň je tak vysoká, že je možné, že se do závodního pelotonu vrátí v krátkém čase. Klasikářská sezóna začíná na konci února, Omloop Het Nieuwsblad se jede 26. února a Kuurne - Brusel - Kuurne o den později. Zde ještě připraven nebude. A o moc lepší to nebude na začátku března, kdy se jede Strade Bianche. Van der Poel by měl obhajovat vítězství, ale je velmi nepravděpodobné, že by dokázal konkurovat. Jeho největší soupeři, Wout van Aert, Julian Alaphilippe a Tom Pidcock nemají žádné zdravotní problémy a v jejich případě jde vše podle plánu.

Pro Van der Poela bude důležité objet aspoň nějaké závody před startem sezóny monumentálních klasik. Pokud by měl v březnu už dostatečný tréninkový základ a dostal se na start Tirreno - Adriatico či Paříž - Nice, mohl by uvažovat na Milán - Sanremo, Kolem Flander a Paříž - Roubaix. Ale bez závodních kilometrů v nohách bude těžké soupeřit s rozjetými závodníky.

Kolem Flander se pojede 3. dubna a Paříž - Roubaix až 17. dubna. Van der Poel má téměř dva měsíce času. A kdo jiný by to měl během tak krátké doby stihnout?