Strade Bianche si během pouhých dvanácti ročníků vytvořilo pověst dramatického a velmi prestižního závodu. I přes krátkou historii se řadí mezi klasiky a nejlepší klasikáři se na Strade Bianche cíleně připravují. Je to jeden z mála závodů, kde jsou vyrovnanými favority specialisté na dlážděné a kopcovité klasiky. Letošní trasa je stejná jako loni a to je dobře, protože je skvěle vyvážená. 



Na závodníky čeká jedenáct prašných úseků, výjezd do strmého stoupání na Via Santa Caterina a dojezd na slavném náměstí Il Campo. Pro vývoj závodu budou důležité poslední čtyři úseky Monte Santa Maria (11,5 km), Monteaperti (700 m), Colle Pinzuto (2,4 km) a Le Tolfee (1,1 km). 

Úsek Monte Santa Maria je nejdelší a také nejnáročnější, kromě strmých výjezdů se také klesá a hodně zatáčí a je to náročné na techniku jízdy, na pozici v pelotonu a také na galusky, defekty jsou zde časté. Zde už se začíná útočit na vítězství, úsek začíná na 130. kilometru, do cíle tak zbývá přes padesát kilometrů. 

Montaperti má sice jen 700 metrů, ale ty jsou extrémně strmé, náročný výjezd je i na úseku Colle Pinzuto a bílá cesta La Tolfee je poslední příležitostí k útoku před dojezdem v Sieně.   

Cílové stoupání po Via Santa Caterina má sice jen 500 metrů, ale v průměru přes 12 procent a v maximu 16 procent. Většinou vítězí ten, kdo je na vrcholu první, protože poslední stovky metrů jsou technické, špatně se zde předjíždí a na staré dlažbě se kolo nedá dokonale ovládat. Cílová rovinka vlastně neexistuje. 


Favorité

Největšími favority jsou jezdci týmu Deceuninck - Quick-Step Zdeněk Štybar a Julian Alaphilippe. Český cyklista je ve formě, má po triumfu na Omloopu má zpět své sebevědomí a má zkušenosti, už zde vyhrál a pravidelně dojíždí vepředu. Alaphilippe jede poprvé, nebude to pro něj snadné, ale technicky a pozičně je na tom skvěle a cílový výjezd je přesně pro něj. A formu má také excelentní. Porazit Deceuninck nebude snadné. 

Jenže i konkurenční Lotto Soudal má dva lídry. Loňského vítěze Tiesje Benoota a Tima Wellense. Benoot byl loni bezkonkurenční, ale to bylo v zimě a dešti, letos se očekává sucho. Navíc spadl na Omloopu a musel léčit zraněné koleno. Před pádem měl vynikající formu, pokud si ji udržel, bude hodně nebezpečný. Stejně jako jeho krajan a týmový kolega Tim Wellens. Ten zazářil na několika jarních závodech a také na Omloopu se dostal na pódium. V roce 2017 byl třetí, ale od té doby se ještě trochu zlepšil v kopcích. Lotto bude útočit. 

Se dvěma lídry přijela také vždy silná Astana. Alexej Lucenko je v životní formě a začíná se učit, jak se jezdí velké jednorázovky. Dojezd Omloopu takticky trochu nezvládl a skončil čtvrtý, ale byl velmi silný. Na Strade Bianche nikdy nezajel, ovšem letos má mnohem větší ambice. Astana by možná měla hodně útočit, protože dojíždět s Alaphilippem není dobrý nápad. Na to může použít Jakoba Fuglsanga, který je také ve vynikající kondici. 

Dvě druhá místa, ale žádné vítězství má na kontě Greg Van Avermaet. Olympijský vítěz se vždy snaží, ale Strade je na něj možná příliš kopcovitým závodem. Podle výkonu na Omloopu je v dobré formě a bude patřit k nejlepším. Ale vyhrát bude hodně těžké.   

Mezi širší okruh favoritů podle nás patří také Bauke Mollema, který má těžké jednorázovky rád, ačkoliv na Strade Bianche pojede poprvé. Dále samozřejmě třetí muž loňského ročníku Wout van Aert, lídr Sky Gianni Moscon, Vincenzo Nibali, Luke Durbridge, Roman Kreuziger, vítěz z roku 2013 Moreno Moser nebo Luke Durbridge.  

Češi jedou hned čtyři. Kromě Štybara také Petr Vakoč, který zde dojel pátý v roce 2016, ale letos bude plnit povinnosti domestika. Startuje také Roman Kreuziger, který ale zatím nenašel formu a Josef Černý bude poprvé pomáhat Gregu Van Avermaetovi.

Favorité Strade Bianche:

∗∗∗∗∗ Zdeněk Štybar

∗∗∗∗ Julian Alaphilippe 

∗∗∗ Tiesj Benoot, Tim Wellens, Greg Van Avermaet

∗∗ Alexej Lucenko 

∗ Wout van Aert, Gianni Moscon, Jakob Fuglsang, Bauke Mollema


Přímý přenos závodu Strade Bianche můžete sledovat v sobotu 9. 3. od 14 hodin na Eurosportu 2, ale už od 12 hodin poběží přímý přenos závodu žen. 

Foto Sirotti