Zdeněk Štybar (Deceuninck - Quick-Step) vyhrál po velmi dlouhé době. Naposledy slavil mistrovský titul v roce 2017 a na mezinárodní scéně vyhrál naposledy před třemi lety na Tirreno - Adriatico. Štybar v poslední etapě Algarve útočil potřetí za sebou, ale na vítězství mu to vyšlo až letos. 

Rozhodujícím okamžikem etapy byl útok několika závodníků 23 kilometry před cílem. Na čele se držela silná skupina s minutovým náskokem, když z hlavní skupiny nastoupil David de la Cruz (Sky) a za ním i Štybar a Søren Kragh Andersen (Sunweb). Dán Kragh Andersen útočil především na celkové pořadí, protože v průběžné klasifikaci ztrácel pouze 29 sekund na Tadeje Pogačara (UAE Emirates). 

K De la Cruzovi, Štybarovi a Kraghu Andersenovi se přidal Stephen Cummings (Dimension Data) a dojeli zbytek čelní skupiny. De la Cruz se později vrátil do pelotonu a Cummings odpadl hned na začátku cílového stoupání Alto do Malhao. O etapu si to tak rozdali Dán a Čech. 

Sørenu Kraghu Andersenovi šlo především o celkové pořadí, proto jel vysoké a stálé tempo a Štybar se držel v závětří. Na posledním kilometru nastoupil a dojel si pro významné vítězství. Kragh Andersen na něj ztratil tři sekundy. 

Za jejich zády se rozehrál souboj o celkové pořadí. Tadej Pogačar čelil mnoha útokům, ale nakonec odolal a získal své první profesionální vítězství v celkovém pořadí. Ve dvaceti letech se jedná o opravdu výjimečný výkon a velký úspěch. 

Pogačara ohrozil především Kragh Andersen, který byl v závěru virtuálním lídrem, ale Slovinec zvládl cílový výjezd a na Dána ztratil jen patnáct sekund. Pogačar neměl příliš velkou týmovou podporu, do posledních kilometrů mu zbyli jen Valerio Conti a Simone Petilli a Alto do Malhão musel zvládnout sám, ale nenechal se vyprovokovat útoky Amara Antunese (CCC) a dalších závodníků a reagoval až na nástup Enrica Mase (Deceuninck - Quick-Step) a poté Wouta Poelse (Sky). Ani Mas a Poels nedokázali Pogačarovi dostatečně ujet. Pogačar na ně ztratil jen pár sekund. 

Poačar zvítězil s náskokem čtrnácti vteřin před Sørenem Kraghem Andersenem, třetí místo uhájil Poels a čtvrté zbylo na Enrica Mase. První pětku uzavřel Sam Oomen (Sunweb). Zdeněk Štybar se posunul na konečné šesté místo. 

Pogačar vyhrál také soutěž mladých závodníků, nejlepším vrchařem je klasikář Tim De Clercq (Deceuninck - Quick-Step), který sbíral body v poslední etapě v úniku. Nejlepším týmem je britský Sky. 

Foto Getty Images/Deceuninck - Quick-Step