Zdeněk Štybar si domluvil účast na světovém šampionátu, ačkoliv letos nejel žádný závod a přesto to všichni bereme všemi deseti. Česká média zařadila mnoho článků, v diskuzích se diskutuje o cyklokrosu. O ambicích Štybara, o reálných šancích. Asi nebudeme jeho šance komentovat, není jediný letošní závod, z kterého bychom se mohli odrazit. Ze strany Zdeňka je to určitý risk, krok do neznáma, hraní si se svým jménem/kreditem.

Ale je to dobře pro českou cyklistiku a pro český cyklokros. Ale měli bychom si z toho vzít i poučení - cyklokros bez hvězd z jiných cyklistických disciplín je mrtvý. Neplatí to v jediné zemi, v Belgii. Ale platí to především u nás doma, tak jako ve zbytku světa.

Cyklokros vznikl jako zimní exhibice a je stále exhibicí cyklistických hvězd. A cyklistické hvězdy vzniknou jen obtížně v samotném cyklokrosu (opět pomiňte Belgii), je to paradox, ale je to tak. Dokonce i nejlepší cyklokrosaři současnosti vděčí za svou popularitu silničním závodům a částečně i závodům na horských kolech. Platí to pro Wouta van Aerta, Mathieu van der Poela a Toma Pidcocka. Specialisté nejsou ani náhodou tak zajímaví. Příkladem jsou Eli Iserbyt, Toon Aerts a další. 

Takže, když chceme přitáhnout diváky (až pomine současná blbá doba) k Toi Toi Cupu, tak musíte přitáhnout hvězdy. Ale které hvězdy? Prý, slyšel jsem to jen z doslechu, platí pořadatelé českých závodů startovné zahraničním jezdcům, Belgičanům. Ale jezdcům druhé a třetí garnitury. Proč? Stejně by si přijeli pro UCI body.

A prý mají domácí pořadatelé silné výhrady k placení startovné domácím závodníkům. Proč?

Co je zajímavé pro českého fanouška cyklokrosu? Bezejmenný Belgičan, nebo Adam Ťoupalík, Lubomír Petruš, Jaroslav Kulhavý, Ondřej Cink... a pár dalších jmen? Proč nelákají dobré české závodníky na své akce? Mistr republiky na silnici Adam Ťoupalík, by určitě patřil v domácím prostředí k nejlepším. Když mu pořadatelé dají 10 tisíc za start, Adam si vydělá za podzim jistých 60 tisíc (nebo třeba 200 tisíc) za cyklokrosovou sezónu, tak o tom bude přemýšlet. Jinak to ani nefunguje na belgických sériích, pochopitelně s jinými hvězdami a s jinými rozpočty. A nakonec i úřadující mistr republiky Michael Boroš by si zasloužil nějaké startovné, ale přitáhne pozornost k akci? Dříve rozhodně ano, dnes asi ne, ale bude soupeřem Ťoupalíka, Kulhavého a dalších a bude hned atraktivnější i pro diváky. 

Tohle je ekonomická podstata cyklokrosu, jinak to udělat nejde. V českých podmínkách si čistě cyklokrosovou hvězdu nevybudujete na úrovni oddílu, můžete podpořit jen talenty, ale ti musejí vidět perspektivu - především ekonomickou perspektivu.

A pokud opravdu platí naši pořadatelé startovné zahraničním cyklokrosařům a našim ne, tak by měli obrátit kormidlo.