Pro rozšíření úvodního sdělení další české výsledky: Junior Kryštof Bažant skočil desátý a sedmý celkově, dnes dojel ještě patnáctý Jan Zatloukal. Z juniorek byly nejlepší devátá Daniela Hezinová a desátá Amálie Gottwaldová, ve světovém poháru celkem osmá Gottwaldová. V mužské 23 dnes desátý Václav Ježek junior (Brilon), celkově 18. Náročný reprezentační kouč Petr Klouček však čekal ještě víc, nebyl úplně spokojený. „V generálce se nemá vyhrávat,“ dodal však s nadějí.

Pobouraný Boroš získal druhý nejlepší výsledek sezóny

Michael Boroš (Elkov/Kasper) zaznamenal druhý nejlepší výsledek sezóny po 11. místě v Troyes v listopadu. Dojel dvanáctý (-1:14) za sebou nechal i Sweecka, loňského vítěze celého světového poháru, mistra Evropy Vanthourenhouta nebo nadějného Vandebosche. Přestože při rozjíždění Boroš hodně nepříjemně upadl při skákání překážek. „Byl jsem otřesený, nejelo se mi úplně nejlíp, čekal jsem ještě lepší nohy. Ale jsem připravený dobře, výkon to nakonec nebyl špatný. Snad to klapne příští týden. Ještě trochu potrénuju a pak už poladím. Domácí trať bude asi trochu na bahně a trochu suchá,“ řekl.

Jakub Říman (DK Bikeshop) skončil 19. (-2:08) a tím dokonce dosáhl životního výsledku. Zdeněk Štybar (Štybar team) zůstal i ve druhém světovém poháru zimy bez bodu 27. (-3:13).

GE8uWQMW8AAev4g.jpeg

Van der Poel (Alpecin/Deceuninck) potvrdil suverenitu, byť na velmi rychlé trati s pouze dvěma blátivými zatáčkami jezdil opatrněji. Závod, který nese název jeho otce Grand Prix Adrie van der Poel, jenž se v devítitisícové obci narodil, měl pod kontrolou. Jeho první atak soupeři odrazili. Dlouho jezdila pohromadě pětice, kde udávali tempo Joris Nieuwenhuis a Pim Ronhaar, a drželi se i Thibau Nys (všichni oba Baloise/Trek Lions) a Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen). Druhý nástup Van der Pola v předposledním kole však rozhodl. Nejlépe ho zachytil Nys, jenže pak v zatáčce chyboval a zbytečně spadl, čímž se propadl zpět do skupiny. A až ve finiši předstihl Iserbyta, který si už jel v klidu pro potvrzení celkového prvenství ve světovém poháru. Druhým místem potvrdil pozici Objevu zimy Nieuwenhuis, jediný muž, který ho dnes ještě mohl teoreticky ohrozit (ztrácel 34 bodů).

„Je to vždycky příjemné, když vyhrajete a musíte o to bojovat i v taktické jízdě. S tréninkem, co mám v nohou, jsem brzy kysnul, ale věřím superkompenzaci, a to je dobré znamení pro příští týden,“ řekl Van der Poel, který tu vyhrál už pošesté. Svůj 12. závod sezóny, 38. světový pohár, 100. závod seriálů velké trojky (SP, Superprestige a X20) a 161. profi cyklokros. V cíli ukázal zajímavé gesto, jímž odhalil pohlaví dalšího potomka v rodině, dcery bratrance Roba van Broekhovena, také bývalého cyklisty.

Eli Iserbyt komentoval druhý zisk trofeje světového poháru takto: „Věci se pořád mohou pokazit, byl jsem velmi opatrný. A teď jsem velmi spokojený.“ Celkové vítězství získal jako teprve druhý po Svenu Nysovi. Letos kraloval i celé Superprestigi. „Celá Belgie se musí v Táboře spojit proti Van der Poelovi, abychom mu dokázali čelit co nejdéle. Ale jsem realista a budu spokojený se dvěma medailemi,“ dodal.

GE_hAymXMAApvWV.jpeg

Česká královna Zemanová opět v top 10 a bronzová 23

Kristýna Zemanová (Brilon Mladá Boleslav) dojela devátá, třetí mezi 23, za sebou nechala mj. letošní vítězku celého poháru Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin/Deceuninck). Pro ni je až 15. místo nejhorším za celý rok, ale opět ji trápí záda. „Bylo to lepší než včera,“ hodnotila Zemanová, byť ji zbrzdil karambol hned na startu. „Někdo tam hodil vlnu doprava a celé se to šprajclo, srazily jsme s Van Alphen, ta spadla. Měla jsem z toho špatný pocit, stálo mě to pozice a musela jsem se prokousávat dopředu. Ale nohy byly dobré, jsem spokojená. Bylo to rychlé, letecký den, hodně malé rozdíly. Holky z 23 jely výborně, ale mrzí mě, že jsem nemohla jet s nimi napřímo. Dobře vypadala i dvojčata Holmgrenova (10. Isabella a 12. Ava, oběma je teprve 18 let, pozn. red.), bude to ještě zajímavé,“ pokračovala. A jak vidí trať v Táboře? „Byla dost pod vodou, jak rozmrzla. Má ještě trochu pršet, takže dolní část bude asi blátivá. Mně to nevadí…“

Van Empel (Visma/LaB) byla opět jasná, držet se jí dokázala jen Lucinda Brand (Baloise/Trek Lions). Ale skvělou stíhací jízdou se blýskla mladá maďarská hvězda Kata Blanka Vas (SD Worx), která ji v závěru ještě předstihla. Naopak poprvé bez energie dojela Puck Pieterse (Alpecin), v cíli až osmá (-1:14). Ale v týdnu byla nemocná a jela si vlastní tempo.

„Byl to dlouhý sprint proti Blance, šampionce na silnici, s níž jsem se takto ještě nikdy neutkala. Zkusila jsem to a získala důležité vítězství. Musím zůstat v klidu, úplně spokojená budu až v sobotu v Táboře,“ povídala Van Empel, která se se 14 výhrami ve světovém poháru zařadila už na páté místo historické tabulky (za Vos, Compton, Van der Brand a Brand). „Nejlepší čas dostat se do formy, abych mohl bojovat o medaile,“ usmívala se Vas.

Konečné pořadí světového poháru 2023/24

Muži: 1. Iserbyt 338, 2. Nieuwenhuis 313, 3. Ronhaar 295, 4. Van der Haar 293, 5. Vandeputte  239, 6. Van der Poel 221, ...21. Boroš 91, 59. Říman 7.

Ženy: 1. Alvarado 348, 2. Pieterse 308, 3. Brand 284, 4. Va Empel 252, 5. Bentveld 222, ...15. Zemanová 143, 38. Hladíková 17, 51. Kopecky 11, 61. Jeřábková 8, 62. Vaníčková 7.