Rozcvičku obstarala už v sobotu první belgická Superprestige v Ruddervoorde. Tam vyhrál Iserbyt před Sweeckem a Van der Haarem, Boroš dojel třináctý. Neděle byla ve znamení premiéry trati v limburském hornickém městě Maasmechelenu na hranicích s Nizozemskem.

Rozhodla jediná chyba a pád Iserbyta

Teprve těsně před nájezdem do pátého z devíti kol se vpředu oddělila elitní trojice Iserbyt, Sweeck, Vantourenhout. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen) na špici už už rozjížděl tempo, ale v nenápadné zatáčce uklouzl a spadl. Než narovnal řídítka, ztratil deset vteřin a čelo bylo fuč. Laurens Sweeck (Crelan/Fristads) na nic nečekal a jistě se vzpomínkou na minulé závody, kdy přišel o možné vítězství v závěru, se jal budovat náskok. V předposledním kole už měl 29 vteřin, jenže najednou měl potíže s defektem, musel do depa a tak tak udržel bezpečné vedení. Zdecimovaného Iserbyta dokázal předjet ještě nizozemský mistr Evropy Lars van der Haar (Baloise/Trek Lions).

„Měl jsem dobrý start a pak dobrý pocit v nohou. Dělali jsme vpředu tempo a jeli na limitu, jediná chyba rozhodla. Získal jsem náskok, a přestože jsem měl plán nemít problém, v posledním kole přišel, byl to děsivý okamžik, naštěstí jsem ho překonal,“ říkal v cíli šťastný vítěz. „Bylo tam hodně kamenů a mně se smeklo přední kolo. Tohle není trať pro světový pohár,“ stěžoval si Iserbyt. Před ním už spadl Quinten Hermans (Tormans), defekt měl i Van der Har. „Ale dnes jsem se moc necítil a vytrpěl jsem si to. Laurens byl hodně silný, těžko říct, zda bych s ním vydržel,“ ocenil bývalého týmového druha.

Jediný Čech v poli Michael Boroš (Elkov/Kasper) tentokrát odstartoval velmi slušně, poprvé jel hned z první řady, dlouho se držel na konci roztaženého hada čelní supiny okolo desátého místa. Pak ale musel měnit kolo vinou potíží s hlavovým složením a dopředu už se nevrátil. „Dnes se mi nejelo úplně nejlépe. Na tvrdém povrchu to hodně drncalo a z toho mě trochu bolela záda. Nebylo to ideální, ale bojoval jsem, co to šlo. Nakonec jsem čtrnáctý a v úterý (kdy se jede Koppenbergcross C1 v Meldenu, pozn, aut.) se na to vrhnu znova,“ komentoval svůj výkon Boroš. V průběžném pořadí světového poháru udržel sedmé místo. V top desítce by se rád pohyboval i v neděli na mistrovství Evropy v Namuru.

Čtvrtý triumf Van Empel a nové maximum Zemanové

Fem van Empel vyhrála ve finiši už letos počtvrté a zůstává neporažená. „Nejtěžší závod a nejobtížnější bitva,“ radovala se. Teď před stejně mladými „(třia)dvacítkami“ Puck Pieterse (Alpecin) a Shirin van Anrooij (Baloise/Trek Lions), pro ni je třetí místo nejlepším v sezoně. Šesté místo obsadila v letošní premiéře legenda Marianne Vos (Jumbo/Visma). Van Empel a Pieterse vynechaly sobotní Superprestige, kde vyhrála Denise Betsema (Pauwels Sauzen), tady až čtvrtá.

Nizozemskou nadvládu v popředí narušila jen pátá Kata Blanka Vas (SD Worx) z Maďarska a osmá nejlepší americká cyklokrosařka Clara Honsinger (EF Education). Chyběla obhájkyně celkového prvenství ve světovém poháru Lucinda Brand (Baloise/Trek Lions), která si v Táboře zlomila záprstní kůstku.

Kristýna Zemanová (Brilon Mladá Boleslav) skončila tři dny po devatenáctých narozeninách se ztrátou 2:06 minuty celkově třináctá. Ještě o místo výš než minulý víkend v Táboře, takže opět posunula své maximum! Mezi 23 to pak je sedmé místo, což je o jednu příčku horší než tamtéž… Za ní zůstala až sedmnáctá další elitní nizozemská závodnice Annemarie Worst (777) nebo devatenáctá bývalá belgická mistryně světa Sanne Cant (Crelan/Fristads). Zemanové patří devatenácté místo v průběžném pořadí světového poháru.

Jezdcům do 23 let dominoval opět syn slavného otce, Belgičan Thibau Nijs (Baloise/Trek Lions), který ve finiši předstihl nizozemského týmového parťáka Pima Ronhaara. Českou vlajku dovezl až na 23. pozici Matyáš Fiala se ztrátou 3:26 minuty. Juniory vyhrál Guus van den Eindjen z Nizozemska před táborským vítězem Francouzem Leem Bisiauxem, Václav Ježek junior tentokrát dojel sedmý za 58 vteřin, celkově drží čtvrtou pozici. Mezi juniorkami byla stejně jako před týdnem nejlepší Lauren Molengraaf z Nizozemska, z Češek nejvýš dosáhla Eliška Hanáková na osmou příčku.