19. etapa Tour de France z Bourg-en-Bresse do Champagnole byla malou upoutávkou na nadcházející jednorázové klasiky. O vítězství se totiž poprali nejlepší klasikáři. Závěr zvlněné etapy byl vhodný pro útoky malých skupina a jednotlivců a využil toho Søren Kragh (Sunweb), který nastoupil z první skupiny 16 kilometrů před cílem a dojel s velkým náskokem. 

Sagan nedokázal ohrozit Bennetta

Etapa byla poslední možností Petra Sagana (BORA - hansgrohe) zvrátit nepříznivý vývoj bodovací soutěže, ale Sam Bennett (Deceuninck - Quick-Step) byl opět nad jeho síly. Belgický celek poslal do úniku Rémiho Cavagnu, který se jako jediný trápil před hlavním polem, kde pracovaly týmy BORA - hansgrohe a Sunweb. Před rychlostní prémií 50 kilometrů před cílem byl Cavagna už skoro dostižen, ale začalo se opět nastupovat. Sagan na prémii dojel až za Bennettem a ztratil dalších pár bodů.  

Klasikáři vycítili šanci

A nastupovat se nepřestalo ani za prémií, právě naopak. Opakované pokusy nejlepších specialistů na jednorázové závody vyústily v únik Olivera Naesena (AG2R La Mondiale), Jacka Bauera (Mitchelton - Scott) a Luka Rowea (Ineos Grenadiers) 32 kilometry před cílem. K nim se záhy přidali Greg Van Avermaet (CCC), Peter Sagan, Sam Bennett, Søren Kragh, Dries Devenyns (Deceuninck - Quick-Step), Luka Mezgec (Mitchelton - Scott), Jasper Stuyven (Trek - Segafredo), Matteo Trentin (CCC) a Nikias Arndt (Sunweb).

S malým zpožděním zareagovali Bryan Coquard (BB Hotels - Vital Concept), Edvald Boasson Hagen (NTT) a Hugo Hofstetter (ISN), ale dopředu už se nemohli dostat. 

Hvězdy nechaly Kragha uniknout 

16,7 kilometru před cílem jako první zaútočil Matteo Trentin, ale byl pokryt Saganem a Bennettem. Jakmile skupina na začátku sjezdu zpomalila a všichni se po sobě začali dívat, nastoupil Kragh, stejně jako v Lyonu. Hvězdy ve skupině na sebe nechtěly vzít zodpovědnost a nikdo se nezvedl, ačkoliv Kragha dobře viděli. Především Stuyven, Van Avermaet, Naesen a jezdci Mitcheltonu těžce zaváhali. 

Kragh zadarmo získal několik stovek metrů náskoku a ten stále navyšoval. Útoky ve stíhací skupině už ničemu nevedly. Do cíle mladý Dán dorazil s náskokem 53 sekund před Mezgecem a Stuyvenem. Sagan dojel za Bennettem na 9. místě a opět nabral ztrátu. 

Hlavní pole, včetně Primože Rogliče (Jumbo - Visma) dokončilo etapu v poklidu s odstupem 7:38.