Katalánsko, jehož centrem je Barcelona, se na východě dotýká moře, ovšem na severu se tyčí pyrenejské velikány. A Pyreneje budou také hlavní náplní rozhodujících etap letošního ročníku, který se ale od předešlých ničím zásadním neliší. Vždy tu vyhrávali vrchaři a etapoví jezdci.

Loni tady jen těsně předčil Roglič Evenepoela, rok předtím porazil Higuita Carapaze a v roce 2021 tady triumfoval Adam Yates.

Charakteru skladby etap odpovídá pochopitelně startovní listina. Kdybychom měli vyjmenovat všechny skvělé vrchaře, pak můžeme přepsat tři čtvrtiny startovní listiny. Sprintery aby špendlíčkem pohrabal. Ale i ti se tu najdou, byť v mimořádně omezené míře.

Především Alpecin-Deceuninck asi na celkové pořadí cílit nebude, ale na dílčí úspěchy ano, přičemž některé by mohl zajistit Kaden Groves, který tu loni vyhrál dvě etapy. Podobné ambice by mohly mít typy, jako jsou např. Marijn Van den Berg (EF Education-EasyPost), Ethan Hayter (INEOS-Grenadiers) a my budeme doufat, že i Pavel Bittner.

Žádná z etap ale není vyloženě sprinterská, v první a poslední bude záležet na tom, jak je týmy pojmou, a pokud se najdou takové, které se budou chtít sprinterů zbavit, příhodný terén k tomu bude. Jediná, která vypadá na dost jasnou sprinterskou koncovku, je čtvrtá, jejíž druhá polovina, následující po jediné nepříliš náročné vrchařské prémii, se odehraje jen v mírně zvlněném terénu.

Druhá, třetí a šestá mají cíl na kopci. V prvním případě na 11,5 km dlouhém o průměrném sklonu 7,5%, v druhém po 18,4 km s 6,7 průměrnými %, přičemž bezprostředně předchází VP hors kategorie (25,5 km, 4,2%), a ve třetím po čtyřech VP, z toho jedné HC (14,6 km, 7,1%), na 6km stoupání s 7,2%.

Pojďme se tedy podívat, jaké sestavy a lídry sem jednotlivé týmy posílají.

Jedničku si na dres připne Tadej Pogačar a kromě Novaka mu budou v UAE Emirates dělat v kopcích stafáž samí špičkoví vrchaři, Almeidou počínaje, přes Sivakova, Solera, Grosschartnera a Vineem konče. Obdobně sestavila svou soupisku řada dalších týmů.

Visma-Lease a Bike nominovala mj. Kusse, Uijtedebroekse, Valtera či Kruijswijka, INEOS-Grenadiears Bernala, Thomase a Óscara Rodrígueze, Bahrain-Victorious Carusa, Poelse, Haiga, Traena a Tiberiho, BORA-hansgrohe Vlasova, Higuitu, EF Education-EasyPost Carthyho a Chavese, Movistar Mase, Rubiu, Sosu a Quintanu, Astana Tejadu, Lópeze a Umbu.

Lidl-Trek v početné sestavě vrchařů nasazuje jako jedničku Patricka Konrada, Groupama-FDJ Lenny Martineze, Jayco AlUla Simona Yatese, Cofidis Guillauma Martina, Intermarché-Wanty Louis Meintjese, Arkea-B&B Hotels Cristiána Rodrigueze, Israel-Premier Tech Michaela Woodse, Uno-X Mobility Tobiase Johannessena a Lotto Dstny ve skvělé formě se nacházejícího Van Gilse s podporou Andrease Krona.

I Soudal-Quick Step hýří vrchaři, přičemž Mikel Landa ani Ilan van Wilder nebudou muset tentokrát pomáhat Evenepoelovi, takže budou moci předvést, co v nich opravdu vězí. A to se určitě bude chtít po druhém místě na AlUla Tour a čtvrtém na Okolo Rwandy znovu ukázat mladý Lecerf. Jaká bude role Jana Hirta (na snímku z letošního Tour of Oman), uvidíme, ale kromě něho by k ruce lídrům měli být v kopcích i Knox a Vansevenant.

Tipovat favority v téhle záplavě špičkových borců se jeví jako mimořádně obtížné, ale na druhou stranu to nic nestojí, takže top ten: Pogačar, Landa, Yates, Van Gils, Bernal, Johannessen, Martinez, Poels, Vlasov, Kuss?

Jede se od pondělí do neděle, pokrytí Eurosportem je samozřejmostí.

volta-a-catalunya-2024-stage-1-profile-n2-b7b6666468.png

volta-a-catalunya-2024-stage-2-profile-n2-23e3ff3ab2.png

volta-a-catalunya-2024-stage-3-profile-n2-702a36251e.png

volta-a-catalunya-2024-stage-4-profile-n2-25ffd4fa31.png

volta-a-catalunya-2024-stage-5-profile-n2-eae0433b15.png

volta-a-catalunya-2024-stage-6-profile-n2-568df484f0.png

volta-a-catalunya-2024-stage-7-profile-bff5a2235e.jpg