Ve 4. etapě nestačil ve stoupání Carapaz, jednička Ineosu, a další den už nenastoupil na start. Včera v cílovém dojezdu se z čelních pozic výrazně propadl pouze Geoghegan Hart. Dnes v průběhu první části etapy spadnul Narváez a musel odstoupit. Z kola slezl i Viviani. Ineosu se tady tedy nedaří, i když snahu jim upřít nelze. Ještě že Ganna vyhrál úvodní časovku a tři dny byl vedoucím mužem závodu. Obdobně na tom je Lotto Soudal. Čvrtou etapu nedokončil Ewan, pátou Van Gils a dnes zabalil Wellens. Tři nejvýraznější muži týmu jsou pryč. A protože včera nedokončil ani Selig, jeli už jen ve třech. Ještě že Ewan vyhrál etapu. Oni vlastně oba týmy své ambice do jisté míry naplnily. 

Do úniku hnal dnes zálusk na znovu získání vrchařského dresu Davida Baise (EOLO), jelikož necelých 90 km po startu se nacházela první z dnešních tří prémií. Zbylé dvě byly vypsány až v závěrečných 30 km na Monte Carpegna (6 km, 9,9%), kterou museli cyklisté překonat dvakrát a kam už lidé z úniku nemuseli dojet na čele závodu. Jenže stejný zájem měl i aktuální lídr vrchařské soutěže Simmons (Trek-Segafredo). A byl lepší: svůj náskok na zmíněné vrchařské prémii navýšil.

S dvěma zájemci o vrchařské body se za štěstím s vidinou zisku etapy vydali také Haller (Bora-hansgrohe), Cosnefroy (AG2R) a Konyshev (BikeExchange). A dokonce po dvou lidech vyslaly do úniku Quick-Step (Alaphilippe a Honoré) a Movistar (Aranburu a Lluís Mas). Aranburu byl tak vysoko postavený v průběžném pořadí (26. +2:33), že při náskoku přes 5 minut 90 km před cílem byl průběžně veducím mužem závodu. Borci Quick-Stepu mohli kromě etapy myslet i na vytvoření příznivé pozice pro případný pokus Evenepoela zaskočit Pogačara.

V pelotonu měli pochopitelně nejvíc práce pomocníci UAE Emirates. Nebyli na to však sami. I Jumbo-Visma vyčlenilo lidi na černou práci a pomáhal i Bahrain. 40 km před cílem jela vpředu už jen pětice Alaphilippe, Simmons, Cosnefroy, Mas a Aranburu s náskokem 2 minut. To už se jelo do kopce. A o kus dál vzhůru zůstala vpředu jen trojice Alaphilippe, Simmons a Aranburu. Ve stíhací skupině, kterou pro Pogačara pilotoval Rafal Majka a jež se stále zmenšovala, přestal 35 km před cílem stačit Evenepoel.

Simmons si zkusil dojet sólově pro body na prémii a byl úspěšný. Okolo ležící sníh a pára od pusy závodníků vypovídaly o chladu, takže do sjezdu se staly pláštěnky životní nutností. 22 km před cílem dojela Simmonse dvanáctka špičkových vrchařů, v níž z favoritů chyběl kromě Evenepoela také Geoghegan Hart.

Mimořádně aktivně si počínali jezdci Bahrain-Victorious. Postupně to zkoušeli Bilbao, Caruso i Landa. Pogačar měl k ruce jako posledního Solera a ten mu rozjel tempo do posledního kopce, z něhož vedl k cíli dlouhý sjezd. Problémy začal mít Arensman (DSM), průběžně 3. muž pořadí jednotlivců, a i když o něj pečoval Bardet, místo na pomyslných stupních vítězů postupně ztrácel.

16 km před cílem akceleroval Landa a vytvořil vedoucí skupinku o čtyřech lidech, kde byl ještě Pogačar, Vingegaard a Enric Mas (Movistar). Jenže o kousek dál usoudil Tadej Pogačar, že je čas rozhodnout a už byl zase bez soupeřů. K těm, které opustil, se připojil Richie Porte (Ineos), a všichni společně rychle načítali narůstající ztrátu. O 4 km dál se Tadej spouštěl přes vrchol do sjezdu s náskokem 1:30 min.!

V cíli pak byl o minutu dříve než dvojice, která si zaspurtovala o druhé místo: Vingegaard porazil Landu. Porte zaostal ještě před vrcholem stoupání a Mas spadnul ve sjezdu a chytil víc jak 5 minut.

Tadej Pogačar je aktuálně nejspíš nejlepším cyklistou světa nejen na takovýto typ etapových závodů. S velkou pravděpodobností by mu za současné výkonnosti nestačil ani Primož Roglič, který dnes vyhrál těžkou etapu na Paris-Nice a potvrdil své průběžné vedení. To se to ale Slovincům sešlo!