Žil jsem bohužel zatím polovinu svého života v totalitním komunistickém režimu a žiju druhou polovinu v demokracii. V pluralitní západní demokracii, nejlepším společenském uspořádání, a myslem jsem, že v tomto systému i dožiju. A doufám, že v takovém zřízení budou žít i mé děti. Nemyslel jsem si, že by můj důchod ohrožovalo nějaké vnější nebezpečí. Ale bohužel ano, Rusko ukázalo, čeho je stále schopné. A za demokratické zřízení společnosti se musí bojovat.

A pro zachování společenského uspořádání začal západní svět bojovat, pomocí Ukrajině a sankcemi proti Rusku a Bělorusku.

Je cyklistika, cyklistický sport v tomto problému marginální? Ne, není. Nemá být mimo světové dění, fanoušci cyklistiky v Rusku se mají dozvědět, že je něco špatně. Stejně tak jako fanoušci hokeje, fotbalu, atletiky, biatlonu... Každý jeden příznivce různého sportovního odvětví v Rusku se musí dozvědět, že je zde něco špatně, i když je třeba podporovatelem Putina. Ruský sportovní fanoušek možná doma nemá přístup k politické pluralitě a dostatku informací, ale pozastaví se nad tím, proč jeho sportovní reprezentanty svět vylučuje. Proč jsou proti nim namířeny sankce, i když jim domácí média ovládaná vládou říkají něco jiného.

Svět se nezbaví Putina, Putina se musí zbavit Rusové sami.

V poslední době (a to ještě před agresí Ruska na Ukrajině) mě mrazily názory Ruska a Číny, že je západ prohnilý, že západní demokracii je potřeba odstranit, že západní politici jsou zkorumpovaní žvanilové. Že je ve světě nutné nastolit jiný politický systém.

Ne, já jsem pro zachování naší demokracie. Já chci i zkorumpované politiky, kteří si kradou pod pohrůžkou policie a justice a snad se jim většinou spravedlnost dostane na kůži. Já nechci diktátory a oligarchy, kteří v totalitních režimech kradou v řádově větším měřítku a nemají nad sebou žádnou kontrolu. Prostým lidem v západní demokracii se žije mnohem lépe, než těm východním v totalitních režimech.

Dnešní situace se dotýká například i českých cyklistů. Mathias Vacek a Michael Kukrle jezdí v ruském týmu. Tomu byly zakázané starty. Ano, je to správně. Pro Vacka a Kukrleho je to nepříjemnost - rozhodně to není žádná tragédie, nejde jim o život. Rozhodně to není existenční problém - hlady neumřou. Je to jen nepříjemnost. 

A sankce by měly být i v cyklistice ještě přísnější, i proti ruským a běloruským cyklistům v zahraničních týmech. Ani pro ně to nebude tragédie, ani existenční problém, bude to jen nepříjemnost. Na Ukrajině se děje tragédie!!! Všechny sankce proti sportovcům, týmům a reprezentacím jsou jen osobní nepříjemnosti. Válka je tragédie.