,,Dumoulin byl dnes na limitu. Zítra se může stát cokoliv," řekl v cíli Geraint Thomas vítězi etapy Primoži Rogličovi. A vystihnul to přesně. Primož Roglič v etapě do Larunsu zářil, byl nejlepší ze skupiny favoritů a opakovaně útočil. Sice vydal hodně sil, ale to Tom Dumoulin také. Nizozemec byl skoro celou etapu v defenzivě, na útočení na Gerainta Thomase to opravdu nebylo, sice to dvakrát zkusil, ale jen krátce a poté už pouze eliminoval odstupy na Rogliče. Přesto mu Slovinec ujel a snížil ztrátu na 19 sekund. 

Tom Dumoulin to rozhodně nebral v klidu. V cíli si stěžoval na motocykly, které prý Rogliče odvezly ze skupiny a pomáhaly mu rozrážet vzduch. Roglič to popřel, že nic takového se nestalo. Dumoulin měl v cíli špatnou náladu a řekl, že Roglič ho v časovce asi porazí. To je docela možné, ale bude to o 19 sekund a více? Nebude to pro Rogliče snadné. Tohle bude asi nejzajímavější souboj sobotní časovky. 

Daleko není ani Chris Froome. Na čtvrtém místě ztrácí 13 sekund na Rogliče a 32 sekundy na Dumoulina. Dumoulinovi, či Rogličovi, nemusí časovka sednout a jeden z nich přijde o pódium. Není to příliš pravděpodobné, protože nejslabší z této trojice se zdá být Chris Froome, není to však nemožné, rozestupy jsou malé. 

Dumoulin, Roglič a Froome jsou medailisté z posledního mistrovství světa v časovce v norském Bergenu. Tam byly rozdíly mezi nimi docela výrazné, ale časovka po třech týdnech těžkého závodění je úplně jiná disciplína. Roglič měl v pátek lepší formu a je v mnohem lepší náladě, proto je favoritem. 

Ale nejde jen o pódium. Rozdíly jsou malé i na dalších místech první desítky. Pátý Steven Kruijswijk ztrácí dvě minuty na Frooma, to už stáhnout nepůjde, ale musí bránit své umístění, protože Mikel Landa ztrácí jen tři sekundy. Sedmý Romain Bardet ztrácí 35 sekund na Landu. Ani to není moc, ale Bardet je horší v časovce. 

Daniel Martin má ztrátu 1:24 na Bardeta, jenže také irský cyklista je slabý časovkář. Jeho náskok před Nairem Quintanou je dostatečný. Má téměř čtyři minuty. Quintana vede před Ilnurem Zakarinem o 1:23. To by mohlo stačit. Ale Kolumbijec je po čtvrtečním pádu ve špatné kondici a ztratit může hodně, protože Zakarin je dobrý časovkář. 

Jedenáctý Bob Jungels a dvanáctý Jakob Fuglsang mají smůlu, jejich ztráta je příliš velká, do první desítky se pravděpodobně nedostanou. 

A kdo vyhraje etapu? Favorité jsou tři, Geraint Thomas, Tom Dumoulin a Primož Roglič. Thomas nejspíš nebude chtít riskovat pád, proto možná bude pomalejší v zatáčkách a technických pasážích. Největší šanci má Roglič, ale Dumoulin je mistrem světa, nesmí se podceňovat. 

Časovka měří 31 kilometr, to není moc, ale je těžká, zvlněná a technická. Může někdo překvapit? Loni vyhrál Maciej Bodnar, i on bude silný, ale letos měl více práce, pomáhal Petru Saganovi a sil už asi moc mít nebude. Výbornými časovkáři jsou také Yves Lampaert, Michal Kwiatkowski, Tejay van Garderen, Pierre Latour a Ion Izagirre. 

Foto Sirotti, Bettini