Královskou etapu vyhrál muž ve žlutém trikotu. Geraint Thomas (Sky) nejlépe projel poslední zatáčku a jasně porazil Toma Dumoulina (Sunweb) o 2 sekundy. Třetí Romain Bardet (AG2R La Mondiale) ztratil 3 sekundy a čtvrtý Chris Froome (Sky) 4 sekundy. O 7 sekund zaostal Mikel Landa (Movistar). Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) upadl po kontaktu s diváky 4 kilometry před cílem, když se pokusil zaútočit, ale dokázal se zvednout a nakonec ztratil jen 13 sekund, stejně jako Primož Roglič (LottoNL Jumbo). 

Ale nezávodilo se jen v cílovém stoupání. Už v prvním stoupání ujela velice silná a početná skupina. Byli v ní Alejandro Valverde (Movistar), Ilnur Zakarin (Katusha Alpecin) a další, především však Steven Kruijswijk (LottoNL Jumbo). Tým Sky udržoval malý odstup, ale ve stoupání Col de la Croix de Fer, kolem 80 kilometrů před cílem, sám zaútočil Steven Kruijswijk. A rychle nabíral náskok. 

Na vrcholu Col de la Croix de Fer měl Kruijswijk náskok před 6 minut. Reagovat musely týmy AG2R La Mondiale a Movistar, které ohrožoval v souboji o konečné pódium. Jenže ve sjezdu a na rovině před Alpe d'Huez jel Kruijswijk proti větru a tým Sky (jmenovitě Jonathan Castroviejo a Michal Kwiatkowski) opět začal pracovat a stahovat jeho náskok. Pod Alpe d'Huez měl Kruijswijk 4 minuty náskoku. 

Ale ani to nestačilo. Egan Bernal (Sky) rozjel v kopci rychlé tempo a stahoval odstup od unaveného Nizozemce. Jako první z favoritů odpadl Daniel Martin (UAE Emirates). 10 kilometrů před zaútočil Vincenzo Nibali, ale jen na chvíli. Po něm to zkusil Nairo Quintana (Movistar), ale také jeho únik byl velmi krátký. Následně se rozjel Mikel Landa a za ním se vyvezl Romain Bardet, jehož útok byl mnohem zajímavější. A doplatil na něj i Nairo Quintana, který odpadl. 

Až 4 kilometry před cílem začali útočit cyklisté Sky. Vincenzo Nibali spadl po nárazu do diváka, ale Chris Froome pokračoval a dotáhl se na Bardeta. Geraint Thomas jen visel na zadním kole Toma Dumoulina.

Froome se na chvíli zbavil Bardeta a 3,5 kilometru před cílem předjel nešťastného Stevena Kruijswijka. Ale Froome svůj náskok neudržel, Tom Dumoulin se k němu vrátil a začala taktická bitva mezi Froomem, Thomasem, Bardetem a Dumoulinem. Nastoupili Bardet i Dumoulin, ale marně. Do skupiny se dokázal vrátit Mikel Landa a sám zaútočil na posledním kilometru závodu. 

Geraint Thomas si jako jediný dobře najel do poslední zatáčky a suverénně zvítězil za silného bučení fanoušků, kteří na jezdce týmu Sky reagovali podrážděně po celé Alpe d'Huez. Dumoulin a Bardet získali zbylé bonusové sekundy. Celkově byly rozdíly nečekaně malé. Největším poraženým dne je jednoznačně Nairo Quintana, který ztratil na 9. místě 47 sekund a přišel o pozici jedničky v týmu Movistar. Bojovník Kruijswijk zaostal pouze o 53 sekundy. 

Celkové pořadí se opět měnilo. Geraint Thomas vede s náskokem 1:39 před Chrisem Froomem. Třetí Tom Dumoulin ztrácí 1:50. Vincenzo Nibali má odstup 2:37 a Primož Roglič 2:46. O dvě příčky si polepšil Romain Bardet, nyní šestý. Landa zůstal sedmý a Kruijswijk spadl na osmou pozici. V desítce se udrželi Nairo Quintana a Daniel Martin. 

Sprinteři na cestě domů 

Královská etapa Tour znamenala konec pro spoustu sprinterů. V průběhu vzdali Dylan Groenewegen (LottoNL Jumbo), Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) a André Greipel (Lotto Soudal). Pokračuje Peter Sagan (BORA-hansgrohe), který suverénně vede bodovací soutěž. Pokračují i Alexander Kristoff (UAE Emirates) a Arnaud Démare (Groupama-FDJ). 

Ve vrchařské soutěži zůstal ve vedení Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors). Bílý trikot udržel Pierre Latour (AG2R La Mondiale). 

Foto Sirotti