V posledních letech bylo Tirreno - Adriatico přívětivé ke specialistům na dlouhé etapové závody a vrchařům. Vyhráli zde Vincenzo Nibali ( 2012, 2013), Nairo Quintana (2015,2017), Alberto Contador (2014) a další vynikající vrchaři, ale dříve bylo Tirreno spíše pro klasikáře a spurtery. Ještě v roce 2005 vyhrál Oscar Freire, před ním Paolo Bettini a Filippo Pozzato, šest vítězství v řadě si v sedmdesátých letech připsal Roger De Vlaeminck. I v roce 2016 vyhrál klasikář Greg Van Avermaet, ale důvodem bylo špatné počasí, které pořadatele donutilo zrušit horský dojezd. 

Nyní se organizátoři vracejí k tradici a dlouhým kopcům se závod vyhne. Ale uvidíme několik "muri" - tedy stěn, krátkých kopců s úseky přes 18 procent. Těžké kopce jsou v etapě do Fossombrone, v závěru závodníci dvakrát zdolají stoupání Cappucini. Těžký je i dojezd do Recanati a do kopce končí i druhá etapa do Pomarance. Nijak se nezměnily dvě časovky, které závod zahajují a končí. 

1. etapa Lido di Camaiore (21,5 km)

Tradiční časovka družstev může být velice důležitá, pokud rozestupy v dalších etapách nebudou dostatečně velké. Rovinatá etapa na pobřeží se pojede popáté v řadě. 


2. etapa Camaiore - Pomarance (189 km)

Toskánská etapa vedoucí přes stoupání do starobylé Volterry s cílem ve městě Pomarance, kde naposledy zvítězil Zdeněk Štybar v ročníku 2016. Stoupání do cíle je nejdelší v celém závodě, ale je vhodné pro klasikáře. 


3. etapa Pomarance - Foligno (224 km)

Nejdelší etapa závodu. Začátek je zvlněný, závodníci pojeodu kolem Sieny, Assisi a Spella, ale trasa se postupně narovná a očekává se hromadný dojezd. Foligno bude hostit etapu Tirrena počtvrté v historii. 


4. etapa Foligno - Fossombrone (223 km)

Další dlouhá a navíc velmi náročná etapa. V okolí cílového města cyklisté přejedou několik strmých stoupání na úzkých silnicích. Závodníci dvakrát vyjedou obávané Muro dei Cappucini s vrcholem 5,7 kilometru před cílovou páskou. 


5. etapa Colli al Metauro - Recanati (178 km)

Opět těžká etapa s množstvím stoupání. Pořadatelé do profilu zařadili devět výjezdů za sebou. Závěrečný okruh se dvěma strmými kopci je dlouhý 22,3 kilometru a jede se třikrát. 


6. etapa Matelica - Jesi (195 km)

Další etapa pro sprintery, navzdory zvlněnému začátku. Na konci etapy cyklisté třikrát objedou 12,3 kilometru dlouhý okruh.  


7. etapa San Benedetto del Tronto (10,1 km)

Možná rozhodující etapa. Tradiční rovinatá etapa na pobřeží Jaderského moře je vždy důležitá a bez velkých kopců bude nejspíš ještě víc. San Benedetto del Tronto hostilo konec Tirreno - Adriatico v 53 ročnících z celkových 54. Pouze první ročník se dojížděl v Pescaře.

Foto RCS sport